De ce a fost condamnat Rudel Obreja la 5 ani de închisoare. Și-a susținut până în ultima clipă nevinovăția

Iosif Pintilie 12.03.2023, 15:26
De ce a fost condamnat Rudel Obreja la 5 ani de închisoare. Și-a susținut până în ultima clipă nevinovăția

Rudel Obreja s-a stins din viață la doar 57 de ani, după o luptă lungă cu cancerul. uipreședinte al Federației Române de Box i-a fost cu atât mai greu cu cât și-a petrecut ultimul an în regim de ”detenție”.

De ce a fost condamnat Rudel Obreja?

Rudel Obreja a fost condamnat la 5 ani de închisoare în luna aprilie a anului trecut, în celebrul dosar ”Gala Bute”. Alături de el, și Elena Udrea a ajuns după gratii.

El a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare în 2018, fiind acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală și complicitate la luare de mită. A stat câteva luni în Penitenciarul Jilava, dar mai apoi Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația de suspendare a pedepsei.

În aprilie 2022, ÎCCJ a revenit asupra deciziei, respinzând, ca nefondate, contestațiile în anulare. În iulie, anul trecut, el a fost eliberat de Tribunalul Ilfov, pentru a se trata de cancer într-un spital civil, dar chiar și acolo a urmat un a ”tratament” de condamnat.

Gala la care se face referire este cea în care celebrul Lucian Bute a luptat cu Jean-Paul Mendy. Elena Udrea, la acel moment Ministru al Turismului, ar fi organizat un grup infracțional, având un sistem bine pus la punct prin care ea și totți cei implicați au beneficiat de o parte din banii pe care ar fi trebuit să îi primească statul.

„Cum să mă aştept? E total contrar la ceea ce aşteptam eu, de vreme ce dosare identice, bazate tot pe Hotărârea CCR din 2018 au fost trimise la rejudecare.

(…) Nu vi se pare că e prea mult cu acest ping-pong al presupusei justiţii din ţara asta?

Absolut nimic nu am să-mi reproşez, doar mă încearcă o părere de rău că dacă ajungeam la rejudecare – dar probabil că s-a aflat asta – pregătisem surpriză mare. Răsturnam tot dosarul cu făcăturile lor, cu evaziunea fiscală, cu moldovenii ăia… Eram pregătit să răstorn dosarul ăsta foarte tare, dar probabil că s-a aflat şi atuncea asta e!”, a declarat Rudel Obreja, la Antena 3, după ce a fost condamnat.

Lista condamărilor din ”Gala Bute”

  • Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare
Urmăriți Playsport.ro și pe