Această etapă jucată pe geruri cumplite trebiua neapărat amânată! E inuman să stai la căldurică și să-i pui pe alții să înghețe, doar ca să-ți faci tu mendrele!
Scriu luni spre seară, când a început deja Iași-Botoșani, la minus 9 grade. Terenul e verde, curățat, dar din gurile și nasurile fotbaliștilor ies aburi, pleșuvul Bușu aburește și prin pielea capului. Bărboșii au început să prindă promoroacă, precum Scott și Amundsen, când mergeau către Polul Sud. Duminică, la Sfântu Gheorghe, Sepsi-CFR s-a terminat la minus 12 grade, nici Dinamo-Chindia, sâmbătă seara, n-a fost departe, pe la minus 7-minus 8.
Pentru prima dată în povestea lui de mai bine de un veac, campionatul românesc se joacă abundent în ianuarie. În istoria noastră, mai avem un singur meci internațional disputat acasă în prima lună a anului. Bătălia de la Podul Înalt, 10 ianuarie 1475, dar se pare că atunci condițiile meteo au fost de partea noastră, iar Ștefan cel Mare și-a îmbunătățit linia de clasament. Acum se joacă 5 etape în ianuarie numai ca să păstrăm design-ul ultimilor ani, cu play-off și play-out. Formulă adoptată de dragul televiziunilor, ca să aibă patru FCSB-Dinamo în loc de două, dar în ultimele ediții moliciunea dinamovistă a dus la câte patru Sepsi-Astra sau Gaz-Metan-Botoșani, de care n-avea chef nimeni. Așa e când te ajung blestemele! Acum, cu pandemia, cu mărirea numărului de echipe de la 14 la 16, un sezon regulat de 16 etape ar fi fost suficient. Iar acesta și-ar fi putut începe a doua sa parte spre final de februarie, când se mai încălzește, nu în crucea iernii, ca acum.
Discuția e, însă, fără sens. O anume noimă ar fi avut ca ea să fi fost făcută până-n Crăciun, când s-ar fi putut spune, da, domnule, aveți dreptate! N-are rost să jucăm în 5 etape în ianuarie doar de dragul play-off-ului, renunțăm la playoff pentru ediția asta, de la anul vedem noi ce facem. Și-a schimbat ea modul de desfășurare Liga Campionilor, s-a amânat el Campionatul European, s-au dus ele mai încolo cu un an Jocurile Olimpice, nu s-o face gaură-n cer dacă renunțăm și noi pentru un an la povestea asta cu play-off! Dar acum, când ai dat deja drumul returului, nu mai e nimic de făcut, decât de operat mici corecții, astfel ca oamenii să nu înghețe de tot.
Săptămâna trecută, când meteorologii ne-au făcut capul mare cu vortexul polar (și din păcate au avut dreptate), căpitanii mai multor echipe au solicitat Ligii amânarea anumitor meciuri. S-au invocat cele de la Iași și Sfântu Gheorghe, ”Moldova și depresiunile intramontane din Estul Transilvaniei”, cumne tot spune doamna Romica Jurca atunci când ne vorbește despre frig. Demersul căpitanilor a primit doar răspunsuri paleative, mutându-se meciul din Covasna de la ora 19:00 la 16:45. Un grad-două mai călduț, e bine și așa!
Nu e bine deloc! Toată această etapă cu numărul 17, despre care se știa că va avea loc pe temperaturi siberiene, ar fi trebuit amânată! Doar aceasta, nu și altele. De miercuri-joi încolo se încălzește, vine vreme primăvăratică, pentru week-end se anunță 11-12 grade. Se găsea o dată liberă, (eventual se renunța la semifinalele Cupei în dublă manșă în favoarea unui singur meci), soluții erau.
Ultima dintre ele era să pui oamenii să se dezbrace în șort la minus 12 grade,numai ca să-ți iasă ție pasiența cu televiziunile și cu banii de-acolo! Cei care n-au vrut să amâne ar trebui invitați să iasă măcar un sfert de oră afară în pantaloni scurți pe frigurile astea, să vadă și ei cum e!
PS
Meciul de la Giurgiu, accidentarea lui Lazar și celelalte aventuri polare de acolo întăresc ideea că neamânarea acestei etape congelate a fost o mare prostie