De ce nu a arbitrat Ion Crăciunescu la Campionatul Mondial: „Trebuia să câștige o echipă. Nu am putut să le bag mingea în poartă”

George Drafta 19.11.2022, 19:47
De ce nu a arbitrat Ion Crăciunescu la Campionatul Mondial: „Trebuia să câștige o echipă. Nu am putut să le bag mingea în poartă”

Fostul mare arbitru internaţional a dezvăluit care au fost motivele pentru care unul dintre visurile sale nu s-a îndeplinit.

Ion Crăciunescu avea şanse să facă parte din lotul de arbitri care să oficieze la Cupa Mondială din Statele Unite din 1994, dar în cele din urmă el nu s-a mai regăsit pe lista finală. Vâlcenaul ştie de unde i s-a tras totul.

„Trebuia să merg la Cupa Mondială din 1994. Am fost desemnat să arbitrez la turneul final pentru calificarea la mondial în zona Asiei. Acolo au fost unele favorite să se califice. Una dintre echipe nu a reușit asta. Nu pot să spun care. Eu am repezentat continentul european, am fost singurul. Da, am arbitrat eu echipa care nu s-a calficat. Nu am putut să le bag mingea în poartă, dar eu mi-am făcut datoria.

Culmea e că am fost desemnat al doilea arbitru al lumii, pe sondaj de opinie făcut cu răspunsurile tuturor Federațiilor din lume. E frustrant. Dacă ești pe locurile alea…Cuvântul de ordine a fost așa, dur de tot. Fără anumite țări la Campionatul Mondial. Am arbitrat Iranul și Irakul care erau în război atunci”, şi-a adus aminte Ion Crăciunescu la Digi Sport.

Momentul de vârf al carierei lui Ion Crăciunescu a fost delegarea la finala Ligii Campionilor din 1995
Momentul de vârf al carierei lui Ion Crăciunescu a fost delegarea la finala Ligii Campionilor din 1995

Pe cine ar fi „dezavantajat”

Faza finală a preliminariilor astiatice pentru Cupa Mondială din 1994 a avut loc la Doha în luna octombrie a anului 1993. Atunci 6 echipe au disputat un minicampionat în urma cărora s-au decis reprezentantele Asiei la turneul final. Ion Crăciunescu a fost unul dintre cei 6 arbitri desemnaţi să conducă partidele decisive. Alături de el au fost alţi centrali din Europa.

Uilenberg, Muhmenthaler, Schimidhuber, Baldas şi Qiuniou sunt numele celor care au împărţit dreptatea la acea vreme. Arabia Saudită, Coreea de Sud, Coreea de Nord, japonia, Iran şi Irak au fost naţionalele care s-au luptta pentru cele două poziţii calificante. Crăciunescu a primit pe mână trei dintre cele 15 jocuri ale minicampionatului. Este vorba despre confruntările Coreea de Nord- Arabia Saudită, Irak – Iran şi Coreea de Sud- Coreea de Nord.

La finalul jocurilor din această fază a competiţiei, Arabia Saudită şi Coreea de Sud au obţinut biletele pentru turneul final. Marea perdantă a fost Japonia, care a pierdut calificarea în urma unei remize în faţa Irakului, decisă de un gol marcat de irakieni în minutul 90. Japonezii doar au amânat prima lor prezenţă la Cupa Mondială. Asiaticii au ajuns în cele din urmă la ediţia din 1998, atunci când numărul competitioarelor s-a mărit de la 24 la 32. Iar de atunci nu au mai lipsit de la turneele finale de CM.

Urmăriți Playsport.ro și pe