De la campioana mondială, la paznic în gară. Marta Dominquez și remarcabila sa poveste. Operațiunea Galgo i-a distrus viața

Moldoveanu Camelia / 11.10.2021, 15:00

O fostă campioană mondială și-a distrus viața din cauza dopajului. I s-au retras medaliile, a fost arestată, a rămas fără statuie și acum lucrează ca paznic la într-o gară. Povestea sportivei demonstrează cât de repede se poate distruge o carieră clădită într-o viață.

Marta Dominguez și „Operațiunea Galgo”

Numele ei este Marta Dominguez și a scris istorie pentru Spania la competițiile de atletism. Deținătoare a mai multe medalii de aur (la proba de 3.000 și 5.000 de metri), sportiva a reușit chiar și să cucerească titlul de campioană mondială în 2009 la cursa de obstacole de 3.000 de metri.

În cadrul „Operațiunii Galgo”, pe data de 9 decembrie 2010, poliția a reținut-o pe Marta Dominquez pentru acuzația de dopaj. În același caz a fost arestat și doctorul Eufemino Fuentes. TAS (Curtea de Arbitraj pentru Sport) a eliberat-o în 2015, însă cu acuzația de dopaj sportiv și trei ani de suspendare. Mai mult, probele obținute de anchetatori au fost din 5 august 2009 și până pe 8 iulie de 2013. Din această cauză i-au fost retrase toate trofeele din perioada menționată, chiar și titlul de campioană mondială.

De la campioană mondială, la paznic și șomeră

Potrivit presei din Spania, Marta Dominguez are acum 46 de ani și după ce a susținut un examen la poliție, ea este paznic într-o gară. A ajuns la această variantă după ce a lucrat într-o sală de sport, însă pandemia de Covid-19 a lăsat-o fără job.

Sportiva și-a refăcut viața în Palencia, locul său natal. Consiliul local al acestui oraș a decis să-i retragă titlul de „Fiica orașului” după evenimentul care i-a distrus cariera. Mai mult, autoritățile au lăsat-o și fără statuia dintr-o sală de sport. Cu toate acestea, în orașul Castilian-Leon o stradă încă îi poartă numele.

Marta Dominguez preferă să stea departe de ochii oamenilor curioși, având un cont de socializare cu puțini prieteni. Ea a fost fotografiată în urmă cu ceva timp în uniforma de serviciu, însă este complet schimbată. Dacă fizic este greu să-ți dai seama cine este, numele ei rămâne unul sonor în lumea sportului din Spania.

Un grinder i-a făcut probleme unui fotbalist de la FC Botoșani

Maecky Ngombo (26 de ani) a fost găsit în vară cu un grinder metalic de tutun la plecarea în cantonamentul din Austria. Din acel moment, atacantul belgian al celor de la FC Botoșani a avut parte numai de probleme.

În postul de poliție de frontieră Suceava, la ieșirea din țară, în cursa spre direcția Memmingen (Germania), în bagajul de mână al unui cetățean belgian a fost descoperit un grinder metalic în interiorul căruia erau urme de substanță vegetală tocată de culoare verde. Persoana și-a continuat călătoria. Cazul a fost preluat de organele de poliție competente.”, conform declarației oferite de Florin Bădilă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră