Decizie istorică în Formula 1. Pilotul Nikita Mazepin a fost dat afară de la Haas. Tatăl lui e un miliardar rus, apropiat al lui Vladimir Putin

Mihai Rosoiu / 05.03.2022, 16:01
Decizie istorică în Formula 1. Pilotul Nikita Mazepin a fost dat afară de la Haas. Tatăl lui e un miliardar rus, apropiat al lui Vladimir Putin

Sâmbătă, 5 martie 2022, s-a luat o decizie istorică în Formula 1, pe fondul conflictului armat dintre Rusia și Ucraina. Nikita Mazepin, un tânăr pilot rus de doar 23 de ani, a fost dat afară din echipa Haas. Tatăl său, care era și sponsor al echipei Haas, este un miliardar rus și are o relație apropiată cu Vladimir Putin.

Haas i-a reziliat contractul lui Nikita Mazepin. Decizie istorică în Formula 1

Federația Internațională de Automobilism (FIA) a anuțat în dimineața zilei de sâmbătă că piloții ruși sunt obligați să nu susțină războiul pornit de conaționali în Ucraina, prin semnarea unui act oficial, iar la doar câteva ore distanță s-a luat o decizie istorică în Formula 1.
Pilotul rus Nikita Mazepin a fost dat afară din echipa Haas cu „efect imediat”. De asemenea, Haas a rupt și contractul de sponsorizare cu firma rusă Uralkali, deținută de tatăl lui Mazepin, Dimitri, un miliardar rus care are o relație apropiată cu Vladimir Putin.

La fel ca restul comunităţii din Formula 1, echipa este şocată şi întristată de invazia Ucrainei şi îşi doreşte încheierea rapidă şi paşnică a conflictului”, a scris echipa Haas într-un comunicat de presă.


În vârstă de doar 23 de ani, Mazepin se afla sub contract cu Haas din sezonul trecut.

Prima reacție a pilotului. „Sper că vom putea fi din nou împreună, în vremuri mai bune”

Prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare, Nikita Mazepin și-a anunțat fanii că a acceptat toate condițiile impuse de FIA. Respectiv semnarea deciziei menționate anterior, dar și asumarea că va concura sub un drapel neutru sau individual.
Cu toate acestea, Haas a decis să îi rupă contractul lui Mazepin, iar tânărul pilot s-a declarat „extrem de dezamăgit” de vestea pe care a primit-o.

Dragi fani și suporteri, sunt foarte dezamăgit să aud că angajamentul meu de F1 a fost reziliat. Deși înțeleg dificultățile, regula FIA împreună cu dorința mea continuă de a accepta condițiile propuse pentru a continua a fost complet ignorată și nu a fost urmat niciun proces în acest pas unilateral.

Pentru cei care au încercat să înțeleagă, mulțumirile mele veșnice. Mi-am prețuit timpul în Formula 1 și sper cu adevărat că putem fi cu toții din nou împreună în vremuri mai bune. O să spun mai multe în zilele următoare”, a transmis Nikita Mazepin, pe Twitter.

Oleksandr Zinchenko, mărturisire cutremurătoare despre ce trăiește de când a început războiul. “Plâng din orice!”. Singurul lucru care-l oprește să meargă pe front.