Delirium tremens

Cătălin Mureșanu / 15.11.2021, 14:49
Delirium tremens

Gigi a început postul Crăciunului cu o dezlegare. Nu la pește, de contract. A scăpat de Edi Iordănescu, de clauze, de contracte semnate și uitate, de notificările avocaților. De Lăsatul Secului, după ce a ieșit de la biserică, Gigi a intrat în direct, a răspuns la telefoane cu tonul său pehlivan, a oferit explicații halucinante și, fără să realizeze sau, poate, să-l intereseze, și-a făcut păcate.

Lui Gigi trebuie să-i spui ce vrea să audă, nu ce trebuie să știe!

Dezideratul său dolosiv, la care a început să lucreze, cu invidie necreștinească, încă din momentul în care a semnat contractul cu Edi Iordănescu, era pus pe tavă după ce tehnicianul, scârbit, a renunțat. După ce și-a forțat antrenorul să se retragă având o linie de clasament aproape perfectă, șapte victorii și un egal, ignominia lui Becali a atins inimaginabilul. Oare, când vine vorba de un asemenea famen, care cu câteva zile înainte își dădea geaca de pe el pentru a-l îmbrăca pe un sărman aflat în ploaie, care ridică biserici, face donații și sare, în miez de noapte, să ajute cu medicamente și bani, apoi umilește, cu metode și verb de satrap un angajat? Nu există! Când e vorba de Gigi Becali, de reacțiile lui, de felul lui rizibil de a se impune, totul pare posibil. Un personaj mai ciclotimic nici măcar Uniunea Sovietică nu a avut! De Lăsata Secului, nașul Hagi nu-l mai vizitează, finul Rădoi evită să-l sune, chiar și Borcea își confruntă cumătrul anturat prin fumuri de lojă, și-i spune că a greșit când s-a debarasat de Edi. Însă Gigi e un alt gen de om. Lui trebuie să-i spui ce vrea să audă, nu ce trebuie să știe! Că așa sunt mulți dintre îmbătații tranziției, milionari născuți din hazardul talciocului, educați cu fișicurile crescute din țărâna imobiliarelor.

Gigi a rămas același din episodul cu Malonga

Au bani, au prins putere și, dacă vor, fac rating, însă nu și-au putut cumpăra, nici măcar cu mii de pangare aprinse sau sărindare rostite de preoți, acel strop de educație care, uneori, te strânge de grumaz și îți interzice mitocănia. Nu! Gigi Becali face ce știe și nu se poate schimba. Nici cu contracte, nici cu gesturi de caritate. Continuă să umilească așa cum a făcut-o cu toți antrenorii, fie că a fost vorba de Hagi, Bergodi, Rădoi sau Gâlcă. Mai bine îmbrăcat și cu mai multe sâmbete prin televizoare, Gigi este același din episodul cu Malonga. Azi, în locul lui Malonga, sunt suporterii de la FCSB. Ei primesc, constant, lovituri din partea acestui personaj abscons. Becali nu se poate vindeca, trăiești cu el sau pleci! Cum facem că în dragostea pentru culori nu sunt posibile divorțuri, iar fanii echipei rămân captivi în această conjunctură fără orizont.