Dezvăluiri. Gică Hagi, sămânță de scandal în familia Ceaușescu. Valentin și Nicușor, certați de însuși Nicolae Ceaușescu

Catalan Alexandru 16.03.2021, 19:40
Dezvăluiri. Gică Hagi, sămânță de scandal în familia Ceaușescu. Valentin și Nicușor, certați de însuși Nicolae Ceaușescu

Transferul celui mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, Gică Hagi, de la Sportul Studenţesc la Steaua Bucureşti, la începutul anului 1987, s-a făcut în urma unei intervenţii personale a lui Nicolae Ceauşescu, liderul statului român din acea perioadă de timp. Un lucru rămas aproape necunoscut până astăzi!

Gică Hagi, sămânță de scandal în familia Ceaușescu. Valentin și Nicușor, certați de tatăl lor

Totul a plecat de la faptul că băieţii familiei Ceauşescu aveau în epocă simpatii fotbalistice diferite, Nicuşor Ceauşescu fiind un fel de „patron din umbră” al celor de la Sportul Studenţesc, pe când Steaua, echipa Armatei era susţinută, în acelaşi mod, de mezinul familiei Ceauşescu, Valentin.

Dan Claudiu Tănăsescu, fost gazetar sportiv la finele anilor regimului comunist la revista „Săptămâna”, condusă de Eugen Barbu, nu are dubii asupra faptului că cei doi fraţi îşi disputau cu ardoare dreptul de a-l avea pe cel mai bun fotbalist român, aşa cum se conturase deja în epocă Gică Hagi.

„Nicuşor Ceauşescu a fost cel care l-a descoperit. Nu ştiu cum, fiindcă era şi o fire mai boemă şi nu părea la fel de aplecat asupra fenomenului sportiv ca fratele său, Valentin. Dar, într-un fel sau altul, Nicuşor l-a transferat pe Hagi de la Farul la Sportul, echipa sa de suflet. A oferit doi jucători în schimbul acestuia. În toamna lui 1982, Hagi a semnat un dublu acord de transfer, şi către Steaua, şi către Sportul, dar în cele din urmă a ajuns la Sportul.

Gică Hagi, alături de Valentin Ceaușescu
Gică Hagi, alături de Valentin Ceaușescu

În următorii ani, Nicuşor îşi freca mâinile de bucurie, în timp ce Valentin punea la cale tot felul de planuri ca să-l deturneze spre Steaua. În ciuda tuturor ofertelor, Nicuşor nu vroia să-l cedeze. În cele din urmă, Valentin a fost mai inteligent şi a apelat la coarda sentimentală a tatălui său. Ştiind că acesta e atras de haina militară, i-a explicat că echipa sa de suflet, dar şi a Armatei, are nevoie de un asemenea jucător de mare perspectivă cum era Hagi.

Confruntările cu străinii, prestigiu internaţional, cine şie ce argumente a pus pe masă Valentin! Cert e că Ceauşescu, fost general de Armată, a intervenit în disputa fraţilor, oferindu-i astfel mezinului şansa mult visată. Totul s-a decis sigur în casa Ceauşeştilor. În plus, şi Hagi voia indiscutabil să plece de la Sportul Studenţesc, mai ales că în primăvara lui 1986, Steaua Bucureşti câştigase şi Cupa Campionilor Europeni”, a povestit pentru playsport, Dan Claudiu Tănăsescu, cel care le dăduse în epocă jucătorilor echipei militare supranumele de „viteziştii”.

Episodul „ARO pentru campionii Europei”

El a mai povestit, tot din epocă, o amintire care l-a surprins:

„Imediat după câştigarea Cupei Campionilor Europeni steliştii au primit drept cadou ceva bani şi câte o maşină ARO. Ceea ce puţini ştiu e că acele maşini nu au fost niciodată nou-nouţe. Pur şi simplu, au fost adunate din te miri ce colţuri. Important era să fie funcţionale. Aşa că, jucătorii de atunci, şi ştiu asta de la mulţi dintre ei, au decis foarte repede să le vândă.

A fost de ajuns ca unul sau doi dintre ei să afle că ciobanii din zona Sibiului apreciau foarte tare genul ăsta de maşină de teren accidentat, că s-au dat ca pâinea caldă. Imaginaţi-vă că o Dacie nouă în epocă era 70.000 de lei. Nu cred că acele maşini ARO au fost vândute sub preţul unei Dacii, ba chiar aş zice că preţul lor corect era undeva spre 100.000 de lei, bucata. Aşa că toată lumea a fost mai mult decât mulţumită”.