Dezvăluiri tulburătoare făcute de o adversară a României de la CM de handbal. „În Iran, soțul are dreptul să ne bată o dată pe an”

Olteanu Ștefan / 18.12.2021, 00:00

Shaghayegh Bapiri evoluează pentru naționala de handbal feminin a Iranului și la Campionatul Mondial din acest an a fost adversara României în Grupa C. Cu o zi înaintea semifinalelor de la CM, sportiva de 30 de ani a spus că refuză să se întoarcă acasă și a făcut câteva dezvăluiri tulburătoare.

Refuză să se întoarcă în Iran. O adversară a României de la CM de handbal face dezvăluiri tulburătoare

Într-un interviu acordat pentru „Voice of America”, Shaghayegh Bapiri, fostă adversară a României de la Campionatul Mondial de handbal feminin, a făcut câteva dezvăluiri tulburătoare.
Cu o zi înaintea semifinalelor, sportiva din Iran a dezvăluit faptul că refuză să se întoarcă în țara natală, din cauza condițiilor inumane la care sunt supuse femeile.
Handbalista de 30 de ani a renunțat la vălul islamic care îi acoperea fața în timpul meciurilor oficiale și a spus ce o așteaptă dacă se va întoarce în Iran:

Sunt atât de multe restricţii pentru femeile din Iran… Nici nu ştiu cum să vă explic. Vă spun atât: dacă federaţia nu ne lua garanţii bancare, înainte să fim trimise în Spania, de 45.000 de euro de om, vă spun că nimeni din această echipă nu s-ar fi întors în Iran! Suferim enorm în Iran. Există o diferenţă uriaşă între bărbaţi şi femei, în societatea iraniană.

Vă dau un singur exemplu, care nici n-are legătură cu sportul. O vecină de-ale mele, în Iran, era bătută, periodic, de soţul ei. Când a făcut, în sfârşit, plângere împotriva lui, judecătorul i-a spus aşa: Doamnă, în Iran, soţul are dreptul să vă bată o dată pe an. După replica asta, femeia aia a renunţat la divorţ, la a-şi lua avocat, la tot. Atât de şocată a fost”, a spus Shaghayegh Bapiri, potrivit Adevărul.

Coșmarul a început dinaintea turneului final: „Am fost șocată!”

Tânăra a povestit un alt episod șocant care s-a petrecut înainte ca lotul național să se deplaseze în Spania:

Coşmarul nostru a început înainte să fie trimisă echipa la Mondiale. Când s-a anunţat lista jucătoarelor convocate, lipseau două dintre cele mai bune handbaliste pe care le avem în Iran. Am fost şocată! Am crezut, iniţial, că e o greşeală din partea federaţiei. Ulterior, a apărut un editorial pe tema asta, în care neconvocarea celor două fete era criticată pe bună dreptate.

Textul respectiv a fost distribuit pe reţelelele sociale. Fiind de acord cu ce scria acolo, am dat like. De aici, a început totul. A doua zi, la reunirea lotului, a coborât pe teren un oficial al federaţiei. Ne-a băgat în şedinţă. A început să ţipe la noi.

Pentru că fuseserăm mai multe fete care dăduserăm like la acel text distribuit pe reţelele de socializare. Am fost ameninţate că nici nu vom fi trimise în Spania, la Mondiale. Că ne vor tăia şi pe noi de pe listă. S-a ţipat atât de tare la noi, încât una dintre colege a început să plângă în hohote”, a mai spus sportiva.

Episod șocant petrecut în timpul disputei cu România: „Să vă povestesc ceva despre primul nostru meci la Mondiale, cu România”

De asemenea, Shaghayegh Bapiri a dezvăluit că în timpul meciului cu România de la CM, o adversară i-a tras, din greșeală, vălul de pe cap. În urma acestui moment, jucătoarea din Iran a fost terorizată de supervizorul echipei:

Eu am refuzat să mă întorc în Iran, pentru că acolo se întâmplă nişte lucruri atât de rele, încât nu pot să le accept. Vreau să merg undeva… Uitaţi, să vă povestesc ceva despre primul nostru meci la Mondiale, cu România.

O adversară, fără să vrea, în timpul jocului, mi-a tras vălul de pe cap. Nici nu puteţi să vă imaginaţi cum s-a purtat apoi cu mine supervizorul echipei… Dar, una peste alta, nu mai pot să accept să fiu tratată în felul acesta. De aceea, am şi rămas în Spania”, a mai dezvăluit handbalista.

Shaghayegh Bapiri a rămas, momentan, în Spania și spune că nu regretă decizia luată. Ea vrea să joace în continuare handbal de preformanță și spune că de acum încolo va putea face acest lucru fără „presiuni, probleme și restricții”.

De asemenea, Shaghayegh Bapiri și-a cerut scuze colegelor ei de la echipa națională:

Vreau să-mi cer scuze colegelor mele de la naţională. Pentru că ştiu ce presiune va fi de acum încolo asupra lor, după ce eu am rămas în Spania. Ştiu în ce tensiune vor trăi… De acum încolo, urmările deciziei mele se vor răsfrânge asupra lor! Dar îmi doresc să vină o zi în care să nu fie nicio diferenţă între femei şi bărbaţi, în Iran. Nu zic să fie femeile la putere, dar măcar să aibă posibilitatea de a-şi primi drepturile. Vreau să văd ziua în care vocea femeilor va conta, în care bărbatul să n-aibă drepturi suplimentare, comparativ cu o femeie. Pentru că am simţit pe propria piele ce înseamnă ca bărbatul să fie mai puternic ca tine, ca femeie. Am suferit din cauza asta, am fost ameninţată… Îmi doresc ca viitorul femeilor iraniene să fie unul strălucit”.