Doliu în handbalul românesc. „A fost unul dintre antrenorii care m-au ajutat mult să progresez”

Marian Cărăvan 11.01.2021, 23:00
Doliu în handbalul românesc. „A fost unul dintre antrenorii care m-au ajutat mult să progresez”

Bogdan Macovei, fost selecționer al naționalei feminine de handbal a României, s-a stins din viață luni, la vârsta de 67 de ani. E doliu în handbalul românesc, după dispariția antrenorului care a participat cu România la două Campionate Mondiale și la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Doliu în handbalul românesc, după dispariția lui Bogdan Macovei

E doliu în handbalul românesc, după ce Bogdan Macovei s-a stins din viață. Avea 67 de ani. Fost selecționer al naționalelor României și Macedoniei, dublu campion național cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, Bogdan Macovei a scris pagini importante în istoria handbalului.

A fost selecționer al naționalei feminine de handbal a României în două perioade (1990-1992 și 1999-2000). În această calitate, a participat cu „tricolorele” la două Campionate Mondiale (1990 și 1999) și la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000. Cea mai mare performanță a fost ocuparea locului 4 la Mondialul din 1999, unde Carmen Amariei a devenit golgheterul competiției. Bogdan Macovei a antrenat și echipe de club, fiind dublu campion național cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, în anii 1999 și 2000. E doliu în handbalul românesc.

Doliu in handbalul romanesc. Profesorul Bogdan Macovei s-a stins din viata
Doliu in handbalul romanesc. Profesorul Bogdan Macovei s-a stins din viata

„Toată lumea îl cunoștea ca ”Profu’”

„Toată lumea îl cunoștea ca ”Profu’”, pentru că a călăuzit generații întregi de sportivi ca antrenor, profesor, coleg. În toată cariera sa dedicată handbalului, Domnul Bogdan Macovei a obținut performanța, împărtășind sfaturile sale cu sufletul deschis și sincer, în ultima perioadă ca Director Tehnic al Federației Române de Handbal.

Lumea noastră, a handbalului, e profund îndurerată de dispariția sa, pentru că am pierdut un mentor și un prieten, un profesionist.

Rămâi cu bine, Profu’!”, este mesajul postat pe site-ul Federației Române de Handbal.

Bogdan Macovei a fost și selecționer al naționalei feminine a Macedoniei. În această țară le-a antrenat pe Kometal Skopje (feminin) și RK Pelister (masculin).

Narcisa Lecușanu: „A fost unul dintre antrenorii care m-au ajutat mult să progresez”

Una dintre handbalistele pe care le-a antrenat Bogdan Macovei a fost Narcisa Lecușanu. În prezent membră în Comitetul Executiv al IHF, Narcisa Lecușanu și-a lansat de curând cartea „Povestea vieții mele”, în paginile căreia găsim și paragrafe dedicate regretatului antrenor Bogdan Macovei. Narcisa Lecușanu rememorează momente din perioada în care juca la Kometal Skopje, unde l-a avut antrenor pe Bogdan Macovei. Cum a ajutat-o Bogdan Macovei pe Narcisa Lecușanu să progreseze.

„Și iată-mă ajunsă la Kometal Skopje, unde era antrenor un român, profesorul Bogdan Macovei, care mă cunoştea foarte bine, el fiind mulți ani antrenor federal şi coordonator al loturilor feminine de handbal, în cadrul FRH… Bogdan Macovei a fost unul dintre antrenorii care m-au ajutat mult să progresez. Cu el am făcut aproape zilnic antrenamente de pregătire fizică, dar şi de individualizare, cu multe aruncări la poartă. Toată atenția era spre Champions League – pentru această supremă competiție era construită echipa…

Revenind la ambiția şi la efortul meu de a învăța limba țării în care jucam (mai târziu, eforturile astea şi-au dovedit roadele în forurile internaționale în care am fost cooptată), îmi amintesc cu drag că, la puțin timp după ce am sosit la echipă, a trebuit să vin pentru o convocare la națională. Bogdan Macovei venea şi el laBucureşti. Se ştia că avea o uşurință reală în deprinderea rapidă a limbilor străine, aşa că i-am spus cât m-aş bucura dacă am călători împreună. Toată viața am simțit că e bine, pe secvențe de drum, să te alături unor oameni de la care ai ce învăța.

In cartea lansata recent online, Narcisa Lecusanu ii dedica paragrafe intregi regretatului antrenor Bogdan Macovei
In cartea lansata recent online, Narcisa Lecusanu ii dedica paragrafe intregi regretatului antrenor Bogdan Macovei

La antrenamente vorbea numai în macedoneană

Aşa că, în trenul de noapte care ne ducea de la Skopje la Bucureşti, i-am spus că vreau să stăm de vorbă, dar atât cât voi fi în stare, în macedoneană. Unii dintre dumneavoastră veți crede că nu era necesar să învăț limba, pentru că şi eu şi antrenorul suntem români. Trebuie să vă spun însă că, la antrenamente, Bogdan vorbea numai în macedoneană. Eram obligată să memorez termenii din handbal cât mai repede. Asta îmi doream. Și acum îmi sună în minte „Kolena gore!” (“Genunchii sus!”). A procedat bine, pentru că aşa m-a ambiționat şi pe mine să învăț…

Mă întorc la călătoria cu Bogdan Macovei. Mi-am deschis agenda şi mi-am notat termeni de handbal, am deschis şi cele două dicționare, român–macedonean şi macedonean-român, pe care Bogdan le luase cu el. A fost de părere că ar trebui să încep cu corespondențele dintre literele chirilice şi cele latine – cum se citesc, cum se pronunță…

Acolo, la Skopje, cu atâția oameni minunați înjurul meu, cu coechipierele cu care m-am înțeles foarte bine, cu Bogdan Macovei, un antrenor profesionist şi un om pe care şi azi îl am în sufletul meu, dorul de acasă din primele zile s-a mai diminuat şi am învățat că e în puterea mea să nu mă plâng şi să fac tot ce depinde de mine pentru oviață frumoasă oriunde soarta şi parcursul meu în lumea handbalului mă vor duce. Planeta începea să devină o imensă minge de handbal”, scrie Narcisa Lecușanu, în cartea sa.

Rând pe rând, foste handbaliste și foști handbaliști și-au exprimat regretul după încetarea din viață a lui Bogdan Macovei. E doliu în handbal.

„Azi dimineaţă soţul meu mult iubit, Bogdan Macovei, a părăsit această lume pentru una mai bună şi mai blândă! Va trebui să învăţ să trăiesc fără prezenţa lui fizică! Dar el va rămâne mereu lângă mine! Drum bun în eternitate, iubirea mea!”, este mesajul soţiei lui Bogdan Macovei, Sabina.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe