Doliu în lumea fotbalului! A murit un antrenor legendar

Radu Bordei 27.01.2021, 13:31
Doliu în lumea fotbalului! A murit un antrenor legendar

Doliu în lumea fotbalului! Încă un nume care a făcut istorie în Sportul Rege ne-a părăsit. Este vorba de Josef Venglos, unul din cei mai reputați antrenori și primul tehncian din afara Marii Britanii care a pătruns în prima divizie din Anglia. Chiar dacă experiența lui nu a fost una plină de succes, a fost momentul care a deschis drumul antrenorilor din Europa și numai către campionatele Angliei și Scoției.

Venglos a cunoscut cele mai mari succese pe banca naționalei Cehoslovaciei iar în ultimii ani a activat în comisiile UEFA. Tehnicianul avea 84 de ani când a decedat.

Doliu în lumea fotbalului! A murit „deschizătorul de drumuri”

Josez Venglos și-a început cariera în Australia, unde a antrenat atât la nivel de club, înainte să treacă la naționala „cangurilor”. Acolo a pregătit echipa doar 3 meciuri. Slovacul a devenit celebru în 1990, când a „spart” monopolul antrenorilor britanici pe banca echipelor din prima divizie din Anglia.

Venglos a fost adus pe banca celor de la Aston Villa. Pe atunci echipa din Birmingham era una din forțele campioantului, după ce terminase pe locul 2, sub Liverpool. Venglos, din păcate, n-a reușit să mențină ritmul pe care îl stabilise predecesorul său, Graham Taylor. Diferențele mari dintre fotbalul englez și cel practicat pe continent au fost prea mari și s-a văzut în rezultate. Echipa a terminat pe locul 17 și Venglos a părăsit Anglia. Dar experiența lui a deschis drumul către alți antrenori care apoi au cunoscut succesul.

Venglos a intrat în inimile fanilor lui Celtic

S-a întors în 1998, dar în Scoția la Celtic. Acolo a avut mai mult succes, cu un fotbal spectaculos. Chiar dacă n-a luat titlul, fanii l-au iubit, mai ales după ce s-a impus cu 5 la 1, în Old Firm.

Și-a făcut un nume pe banca Cehoslovaciei

Venglos avea o vocație de selecționer. slovacul a cunoscut cea mai bună perioadă pe banca Cehoslovaciei. În 1976 a fost asistentul lui Vaclav Jezek la cel mai mare succes al selecționatei din centrul Europei: cucerirea trofeului în Campionatul European. Apoi a devenit antrenor principal și a condus echipa pe locul 3 la următorul turneu. Venglos a fost pe bancă și în 1990, când a mers până în sferturi, unde a fost eliminat cu multă șansă, la penaltiuri, de Argentina lui Maradona.

În 1993 a devenit primul selecționer din istoria Slovaciei, după destrămarea Cehoslovaciei.

Lumea fotbalului îl regretă

Fostele grupări la care a activat, în frunte cu Celtic și Aston Villa și-au exprimat regretul pentru dispariția lui Venglos. Slovacul va rămâne, întotdeauna, un nume important în istoria fotbalului. Iar pentru sportul din Slovacia, Venglos va fi un etalon al succesului.

Urmăriți Playsport.ro și pe