Duios Federația ne ruga

Alin Buzărin 07.11.2021, 16:47
Duios Federația ne ruga

FRF dăscălește presa, anunțând-o ce întrebări să NU-I PUNĂ (!) selecționerului înainte de meciurile cu Islanda și Liechtenstein

De la Casa Fotbalului doar ce s-a anunțat că la conferința de presă online de miercuri, premergătoare meciului cu Islanda, din 11 noiembrie selecționerul nu va aborda subiectul mandatului său ajuns la final. Și că ”abia după aceste două meciuri se vor contura concluziile cu conducerea FRF”. Am băgat la cap! Rădoi trebuie întrebat despre cum vom năvăli către poarta liechtensteineză, despre cum a chemat el patru portari (probabil că vor sta doi inși deodată în poartă?!) și doar trei atacanți pentru a înfrunta două adversare pe care ne propunem să le dominăm, dar și despre multe altele, însă în niciun caz despre prelungirea contractului pe care el însuși a spus că n-o acceptă. Ați înțeles? Nicio silabă despre asta, nimic, nimic, nimic!

O rugăminte instituțională

Așadar, în anul 2021 dn plin mileniu trei, o instituție din România, în speță FRF, ”roagă” presa să nu pună un anumit tip de întrebări. Procedeul vine din Jurasicul sau din Precambrianul comunicării instituționale. De fapt, nu mai poate fi vorba de nimic instituțional atunci când rogi. Instituțional doar se comunică, de rugat se roagă doar la șpriț, la piață sau eventual în altar. Nicio instituție de pe lumea asta nu poate organiza o sesiune de presă înaintea căreia să le transmită reprezentanților media ce să NU întrebe.

Vremurile lui Hrușciov și Gheorghiu Dej

Dacă aduci pe cineva în fața microfoanelor și a camerelor de televiziune, fie și online, îți asumi riscul ca acea persoană să fie întrebată despre orice în legătură cu subiectul, iar prelungirea sau neprelungirea înțelegerii dintre Rădoi și FRF e un subiect mult mai interesant decât orice altă întrebare despre mecurile cu Islanda și Liechtenstein. În cel mai bun caz selecționerul poate decide acolo, pe loc, să nu răspundă la anumite întrebări. Dar ca să vii tu cu trei zile înainte, duminică, și să spui la ce întrebări NU va răspunde selecționerul miercuri, e deja ceva ce ține de modelul comunicării de pe vremea lui Hrușciov sau a lui Gheorghiu-Dej!

O lună de liniște

Acest apel de-a dreptul halucinant din partea FRF către presă vine la aproape o lună după ce Rădoi a spus (pe 11 octombrie) că urmează să renunțe la post. Răstimp în care FRF nici n-a tăcut mâlc, dar nici n-a abordat cu prea mare convingere subiectul, lăsând mereu senzația că-l evită. A mai scăpat câte ceva Stoichiță (fără să zică de fapt nimic concret), a mai bâiguit și Burleanu una-alta, însă impresia a fost că Federația e preocupată de orice altceva decât de negocierile de prelungire a înțelegerii cu selecționerul, sau, poate, de numirea altuia nou.

Călimara, pana…

Deși de regulă suntem nevoiți să ținem umbrela deschisă ca să nu ne facă ciuciulete torentul de neologisme federale (predictibilitate, sustenabilitate și alte tâmpenii din aceeași zonă semantică), FRF doar vorbește milenarist, fiindcă de comportat se comportă medieval.

Sugerarea întrebărilor de evitat într-o conferință de presă e un procedeu de comunicare totalmente neelectrificat, gândit la opaiț, când înmoi pana în călimară și începi să așterni pe hârtie tot felul de gânduri duioase, imun din toate punctele de vedere la regulile și principiile de comunicare ale evului pe care-l străbați. Ce spectaculoasă întoarcere în timp!

Urmăriți Playsport.ro și pe