E cel mai scump transfer din istorie! Calculul care îl scoate pe Neymar din fruntea topului la acest capitol

George Drafta 05.12.2022, 15:25
E cel mai scump transfer din istorie! Calculul care îl scoate pe Neymar din fruntea topului la acest capitol

Jurnaliştii italieni au ajuns la o concluzie interesantă după ce au analizat mutările produse în fotbalul european în ultimii 40 de ani.

Ca punct de plecare au folosit cel mai scump transfer din istorie. Cel al lui Neymar de la Barcelona la PSG din vara lui 2017. Brazilianul a fost achiziţionat plătindu-se clauza de reziliere record de 222 de milioane de euro. Doar că folosind aceasta cifră ca bază de calcul au ajuns la concluzia că alte transferuri din trecut raportate la valoarea banilor din ziua de astăzi ar fi depăşit această sumă colosală.

Cu ajutorul unui algoritm bine definit, aceştia au calculat cât ar fi valorat Vieri, Maradona sau Ronaldo. Asta în cazul în care ar fi fost achiziţionaţi în zilele noastre de cluburile care i-au cumpărat la vremea respectivă. Au fost 3 criterii  după care a fost determinat preţul de transfer actualizat. Acestea au fost golurile înscrise, vârsta fotbaliştilor şi un procent de 220 % care să ajusteze preţul de cumpărare cu cel la care era evaluat jucătorul.

El a fost stabilit la această valoare luându-se în considerare că Neymar a fost vândut pentru 222 de milioane de euro. Deşi cota sa de piaţă era doar de 100 de milioane de euro.

Patronul lui Inter de la acea vreme nu ţinea cont de bani atunci când dorea să cumpere un jucător
Patronul lui Inter de la acea vreme nu ţinea cont de bani atunci când dorea să cumpere un jucător

Cine e cel mai scump din istorie

Italienii de la PlayRatings au dat publicităţii rezultatele studiului. Şi au ajuns la concluzia că cel mai scump transfer din istorie este cel al lui Ronaldo Nazario da Lima, al cărui cost actualizat ar fi fost de 446 de milioane de euro. Brazilianul a fost cumpărat de Inter de la Barcelona în 1997. Iar suma la care au ajuns italienii este practic dublă faţă de cea cu care a fost achiziţionat Neymar în urmă cu 5 ani, tot de la trupa blau-grana.

Şi tot o plecare din tabăra catalanilor este pe poziţia secundă în acest top. Este vorba despre trecerea lui Diego Armando Maradona la Napoli în 1984. Ea ar fi în ziua de astăzi echivalentul a 354 de milioane de euro. Mai mult, specialiştii din peninsulă au remarcat faptul că dacă ar fi părăsit gruparea italiană după primul titlu de campioană cucerit în 1987, argentinianul ar fi făcut-o pentru o sumă de 454 de milioane de euro.

Asta în cazul în care italienii ar fi acceptat această variantă în urmă cu 35 de ani. Pe următoarele poziţii ale topului mai figurează nume precum Christian Vieri, Michel Platini şi Marco Van Basten. Sumele lor de achiziţie actualizate se apropie de 350 de milioane de euro.

Urmăriți Playsport.ro și pe