E știrea momentului: UEFA renunță la fair-play-ul financiar! Cum vor putea cluburile miliardare să cumpere tot ce vor

Olteanu Ștefan 12.08.2021, 22:43

Regula fair-play-ului financiar, care a pus în dificultate o mulțime de cluburi de top din Europa, ar putea fi eliminată de UEFA! Totuși, asta nu va însemna că echipele se vor putea dezlănțui pe piața transferurilor. În locul fair-play-ului financiar, UEFA ia în calcul impunerea unei taxe de lux pentru cluburile care se vor abate de la regulă.

Fair-play-ul financiar ar putea fi făcut istorie de UEFA

UEFA pune la punct un plan îndrăzneț prin care vrea să renunțe la regula fair-play-ului financiar. Mai exact, potrivit The Times, forul oficial vrea să înlocuiască această regulă cu niște taxe de lux.
Regula fair-play-ului financiar a fost prezentă în ultimii 10 ani din fotbalul european, iar cluburile care s-au abătut de la ea au fost sancționate în diferite moduri.
Acum, UEFA vrea ca formațiile care participă în cupele europene să aibă un plafon salarial care să acopere cel mult 70% din valoarea încasărilor. Cluburile care nu vor respecta acest prag vor fi doar amendate, urmând ca banii adunați din sancțiuni să fie distribuiți către echipele care au respectat plafonul.
Spre deosebire de fair-play-ul financiar, noul regulament prevede doar amenzi pentru cluburile care se abat de la regulă. Fair-play-ul financiar cuprindea o serie de sancțiuni precum: diminuarea numărului de jucători de pe lista UEFA, reținerea banilor câștigați de club din participarea în cupele europene, interdicția de a mai realiza transferuri sau în cel mai rău caz, excluderea din cupele europene.
Conform sursei citate, UEFA va prezenta propunerea oficială luna viitoare.

Manchester City, exclusă din cupele europene în 2020

În urmă cu doar un an, Manchester City primea un verdict îngrozitor din partea UEFA. „Cetățenii” erau excluși din cupele europene timp de două sezoane și primeau o amendă de 30 de milioane de euro. Motivul? Încălcarea fair-play-ului financiar!
Neregularitățile găsite atunci erau legate de veniturile din sponsorizări şi informaţiile declarate la UEFA în perioada 2012-2016. În plus, camera decizională a Corpului de Control financiar al Cluburilor anunța că gruparea engleză nu a cooperat în anchetă.

Spaniolii de la Marca au făcut atunci o listă a transferurilor realizate de Manchester City în perioada mai sus menționată. Mai exact, cu achizițiile care au destabilizat balanța. Manchester City a cheltuit între 2012 și 2016 aproape 700 de milioane de euro. În același timp, clubul a vândut jucători în valoare de 200 de milioane de euro.

În cele din urmă, Manchester City a făcut apel la TAS și a avut câștig de cauză în 2020. „Cetățenii” și-au recăpătat dreptul de a juca în cupele europene, iar amenda a fost redusă la 10 milioane de euro.

Pep Guardiola vrea la Manchester City încă un fotbalist de peste 100 de milioane de euro! „Suntem foarte interesați de el!”.