Măi, dragă, domnule Szondy

Autor: Cătălin Mureșanu / 31.12.2021, 12:22
Măi, dragă, domnule Szondy

„În momentul în care presa de specialitate română şi televiziunile de specialitate române vor avea emisiuni şi în limba maghiară, din acel moment o să avem şi noi un site în limba română” – Zoltan Szondy, președinte Csikszereda.

Servus toc, domnule Szondy! Încercăm să spunem la dumneavoastră că nu e frumos să fie arogant. Dacă echipa la care este președinte joacă în fotbal românesc, la liga două, de la 10 pe ceas de la Budapesta, la echipa trebuie și site în limba român. De ce? Chiar dacă nimeni nu a cerut și puțin știe să citesc în limba român la Ciucsereda, frumos e să poată citesc și adversarii, jurnaliștii, impresarii, nevasta la jucător român informații în limba țării în care dumneavoastră, domnul Szondy, funcționați, respirați, mâncați kurtos kalacs, gulaș și, pe la conferințe, rahat.

„A fost mai mult în glumă ce am zis, deși chiar mi-ar plăcea să văd și eu la presa românească, de exemplu la televiziuni, anumite emisiuni și în limba maghiară. Suntem și noi cam 10 la sută în țară, credeți că aș cere prea mult? Pentru abonații unguri ai anumitor televiziuni, să aibă și ei 10 minute pe zi în limba maternă o emisiune, ar fi o exagerare? În Italia n-a murit nimeni că se fac astfel de emisiuni în germană. S-ar putea foarte bine și la noi”, Zoltan Szondy – președinte Csikszereda pentru Gsp.ro.

Maghiara de pe 1 și Zoltan de la Digi 24

Cât despre emisiune la limba maghiar, emisiune estem. La televiziunea român. „Maghiara de pe 1” se vede și în format „HuneDoara” și are și subtitrare. Se vorbește în maghiar, se citește în român.

 

În plus, promitem făcut scrisoare la domnul Teszari să introduc în grila la Digi 24 jurnal în maghiar și la DigiSport comentariu la meciul bilingv. Cel puțin când joc Sepsi, Ciucsereda și, uneori, CFR Cluj. Sau mai bine scrieți dumneavoastră, domnule Szondy, în maghiar, cred că domnul Teszari o să înțeleg mai bine și, poate, din simț patriotic, dacă nu e forint la dumneavoastră, face domn o sponsorizare ca la Rayo Vallecano pentru un site în român, că dânsul are și multe site. În Punct ro. Puteți pus, la Ciucsereda, Punct hu, însă în român să fie. Dacă nem și nem,  măcar pozele să fie în român!

Sau poate la minister

Apoi, domnule Szondy dăm scrisoare și la ministrul Edurad Novak. Dacă poate susține site în limba român la Ciucsereda sau măcar să vorbesc la Guvern în legătură cu PNRR pentru fond cumpărat site plus antenă parabolic cu bătaie peste Balaton. Spus la domnul Novak că domnul Viktor tot dat la noi forint, cumpărat jucător, televizor, echipament, steag cu Ținut Secuiesc, modernizat stadion, însă forint cheltuit și nu ajuns ban și pentru site în limba român.

Dacă nici așa nu găsit forint pentru site în limba român, trimis mail la Comitet Executiv de la ferefeu, la domnii Burleanu și Stoichiță și dat regula nou pentru licență. Orice echipă de la România obligat site în limba român. Altfel… altfel Ria, Ria Ungaria și jucat derby cu Zalaegerszegi TE transmis, în direct, pe Paprika tv.

În final, domnule Szondy, urez la dumnevoastră un sincer Boldog uj evet! La Mulți Ani și pe român. Cu drag, de la Budapest. Scuze, Bucharest! Iar s-a strâmbat antena.

PS: Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare. La fel și declarațiile domnului Szondy.