CFR-FRF, legături periculoase

Alin Buzărin / 16.12.2021, 12:23
CFR-FRF, legături periculoase

Se apropie 20 decembrie, dată la care Petrescu trebuie să spună dacă acceptă sau nu să preia echipa națională. Dacă zice da, se pare că avem o problemă

Burleanu ne-a repetat zilele trecute, ca să băgăm bine la cap, că în acest moment Dan Petrescu e prima opțiune pentru reprezentativa României. Și că așteaptă răspunsul acestuia, pe 20 decembrie, așa cum antrenorul le-a și spus, și lui Burleanu, și lui Stoichiță, atunci când aceștia s-au deplasat la Cluj.

FRF nu plătește clauza

Până pe 20 decembrie mai sunt câteva zile, și deja știe o lume întreagă că pe Dan Petrescu îl leagă de clubul ardelean o clauză de reziliere de 400.000 de euro. Pe care Răzvan Burleanu a spus foarte clar că FRF n-are cum s-o achite, pentru că Federația nu achită clauze, pentru că s-ar crea un precedent periculos pentru celelalte loturi, de tineret, de juniori. Pentru că, pentru că, pentru că! Șeful FRF a găsit un milion de argumente ca să nu plătească acea clauză și e clar ca lumina zilei că n-o va plăti.

Regim preferențial

Așa, ca să treacă timpul mai repede până la fatidicul 20 decembrie, Petrescu a lăsat să scape zvonul cu o ofertă arăbească pe care ar fi primit-o recent. Una pe mult mai mulți bani decât cea de la echipa națională și una la care ofertanții, arabii, n-ar pregeta să achite inclusiv clauza eliberării de CFR. Un mizilic în raport cu costul ulterior al contractului antrenorului român. Așadar arabii sau orice alt altcineva ar trebui să achite clauza, numai Federația nu poate, ca să nu creeze acel precedent periculos.

Îl lasă Varga?

Să zicem că pe 20 decembrie, în urma unei lungi și fecunde deliberări, Petrescu zice da. Însă ce va zice Neluțu Varga? Nu se va mai agăța de acea clauză? O va da uitării, pur și simplu, ca și cum ea n-ar fi existat vreodată? E posibil să se întâmple astfel, pentru că, nu-i așa?, când e vorba despre echipa națională, facem orice sacrificiu, numai să fie bine! Ar fi o mișcătoare și înălțătoare dovadă de patriotism din partea patronului clujean. Dar ar fi numai atât? Nu și altceva?

Acel ”altceva”

În urma unui asemenea gest patriotic, Federația ar trebui să rămână recunoscătoare clubului transilvan. Dar cum s-ar putea manifesta această recunoștință? Ca și până acum, prin mici favoruri, instrumentate de omnipotentul Vasile Dîncu, protector deopotrivă al clubului clubului clujean și al șefului FRF, cu care are inclusiv relații de rudenie? Sau prin ceva mai mult decât până acum? Ce ar însemna acel ”ceva mai mult”?

Dincolo de principii

În mod normal, n-ar însemna mare lucru. CFR are o grămadă de puncte avans și probabil că va câștiga campionatul, cu Petrescu pe bancă sau cu altcineva. Dar nu despre asta e vorba. Ci despre conflictul clar de interese dintre o Federație care nu plătește din principiu o clauză eliberatoare de sute de mii ce euro și un club, fie el lider, campion, răscampion, care acceptă cu seninătate să renunțe la acel beneficiu financiar care i se cuvine de drept, contractual. Asta înseamnă că acel club se gândește că ar putea primi compensații de altă natură, dar mai înseamnă și că Federația ar fi conștientă mereu că e datoare la FRF și ar căuta să întoarcă acel serviciu. 

Iar această stare de lucruri ar fi dincolo de principiile normale ale unei relații dintre FRF și oricare dintre cluburile afiliate.