Rednic trebuie să predea abecedarul!

Autor: Alin Buzărin / 27.10.2021, 18:16
Rednic trebuie să predea abecedarul!

Dincolo de melodrama de a pierde mereu în minutele de prelungire, jucătorii lui Dinamo au carențe de elementară educație fotbalistică

Cel mai simplu e de dramatizat. Sărăcie, insolvență, 968 de pagini la dosar, masă credală, fotbaliști aduși așa cum s-a putut și de unde s-a putut, unii n-au mai jucat din mai. La omul sărac nici boii nu trag, și mai intervine și fatalitatea, blestemul, necuratul, Lucifer, Belzebut, ucigă-l toaca. Păi cum e aia să iei de trei ori în trei săptămâni golul decisiv în minutele de prelungire, când arbitrul stă cu fluierul în gură să anunțe finalul? Incredibil! Melodramatic! Sigur că e ceva la mijloc…

Tentativă de echipă

Este, cum să nu fie. Este și la mijloc, și în atac, și în apărare. Sau mai degrabă nu este ce-ar trebui să fie. Într-adevăr, echipa nu mai e ciuca bătăilor, ca în urmă cu câteva runde, când i se umfla cocoașa pe unde se ducea. A început să joace ceva, să se agațe de meciuri, să încerce să scoată cât mai mult din ele, însă e greu să-ți și iasă atunci când se comit niște greșeli de începători. Să râdem împreună cu fanii roș-albi (și nu numai cu ei, toată lumea o compătimește tușant pe Dinamo) și să le povestim.

În Cupă golaverajul nu se pune!

Așadar, în Cupă, cu Argeșul. E minutul 77, 1-0 pentru Dinamo, iar ”câinii” atacă, deși într-un meci eliminatoriu, când începe să se apropie finalul și ești în avantaj, îl laș naibii de atac, stai cu opt-nouă oameni în spatele liniei mingii, îți acoperi bine junătatea proprie, începi să joci la rezultat, ba chiar poți trage și de timp un pic, că nu se supără nimeni. Însă Dinamo ataca, de parcă în Cupă ar conta și golaverajul…

Făceau linia ofsaidului în terenul advers!

Nebunia și nerozia cea mai mare abia acum urmează. În acel minut 77 piteșteanul Viana a dat pasă lungă spre Ișfan, care a zbughit-o pe lîngă stoperii dinamoviști AFLAȚI CU CÂȚIVA METRI ÎN JUMĂTATEA ADVERSĂ!!!! Moment în care Grigore și Ehmann s-au căutat din priviri să vadă dacă țin bine linia ofsaidului! PĂI CE LINIE DE OFSAID SĂ MAI ȚII ÎN TERENUL ADVERS???!!! Au fost exact clipele în care, profitând de schimbul de priviri dintre stoperi, Istfan a țîșnit, n-a mai putut fi prins și a egalat.

Espinoza, chiar ești francez?

Mai departe. Ultima fază, cea la care Argeșul a marcat golul victoriei, în minutele de prelungire. Piteștenii au avut mingea pe dreapta și Andrei Radu s-a dus (cam târziu) să atace adversarul, fără să reușească. S-a centrat, Latovlevici l-a ridiculizat pe Nica (jucător care la un moment dat a fost cumpărat de Atalanta!), a tras, Eșanu a scos in extremis, iar Dumitru a băgat mingea în poartă. Logic era ca Espinoza, (om cu experiență, 28 de ani, școlit în Hexagon) aflatfără treabă prin apropiere, să acopere zona pe care avansa Dumitru, că de-aia e mijlocaș central, defensiv și de acoperire!

Înapoi la școală!

Când fundașii tăi centrali țin linia ofsaidului în terenul advers, înseamnă că n-au abecedarul fotbalului. Pentru așa ceva, la juniori, ești pedepsit cu ture de teren sau cu flotări. Când mijlocașul tău de acoperire nu acoperă, nu te mai uiți că a venit de la Plovdiv, ci te gândești c-o fi învățat asta în școala franceză, creia îi aparține. Dar n-a învățat, sau poate că a uitat. 

Ce să facă Rednic în condițiile astea? Să dea meditații, ore suplimentare, prin care să astupe niște lacune care în mod normal vor rămâne neacoperite pe vecie? Sunt lucruri care nu mai țin nici de fatalitate, nici de insolvență, ci doar de abecedar!