Replay, o fereastră și un zid

Marius Mitran / 27.09.2021, 12:19
Replay, o fereastră și un zid

Îmi e foarte greu să scriu despre Replay, emisiunea care mi-a deschis, acum 12 ani și jumătate, o cale spre oameni pe care nu mi-o închipuiam atât de sensibilă. Dar luni, 27 septembrie, începe un nou sezon de filmări și scriu pentru că am emoții cum nu îmi aduc aminte să fi avut nici la prima întâlnire cu Marian Olaianos și studiourile TVR.

Mi-e greu, pentru că nu îmi place să scriu despre lucruri în care sunt implicat direct, dar emoțiile unui alt început mă lasă, într-un fel, liber să spun ce e cu această aventură realizată de atât de multă vreme de Marian Olaianos. Și chiar e cazul să scriu, pentru că din acest sezon unele lucruri se vor schimba în desfășurarea “Replay”-ului.

Nu, nu emoțional, cel puțin așa credem amândoi. Doar anii emisiunii și ai noștri vor fi și ei altfel, în mod implacabil. Dacă nu mai buni, sigur mai mulți.

Vom avea însă și un alt decor, pentru că se va filma totul în vestiarul Arenei Naționale. Va exista un alt generic, ba chiar și o altă coloană sonoră, una stilizată armonic din vechiul refren muzical al “Replay”-ului. Până și celebra literă “R”, care acompaniază imaginile, dar și vorbele noastre, ale lui Marian și ale mele, va arăta altfel, ceva mai clasic. Ori mai retro.

Retro, remember, realitate, Replay. România. Îmi place uneori să cred că litera asta, de-acum într-o nouă prezentare, ne-a schimbat și pe noi, dar și pe dumneavoastră.

În definitiv, ce e Replay? Un trecut la care ai acces, despre care ai amintiri și de care îți e dor, câteodată, iar care, altădată, îți face surpriza să descoperi că ai fi vrut să-l uiți. E și un geam pe care să scoți capul, ca în copilărie, să vezi ce mai e pe afară, dar e și o fereastră de compartiment de tren cu locomotivă cu aburi, când poți trăi miracolul de a vedea cum îți trec prin față cei pentru care, când erai mai tânăr, ai plâns sau te-ai suit în vârful tribunei sau al peluzei, ca să strigi.
E și așa ceva “Replay”, dar am curaj să spun că e mai mult decât fotbal. Dinspre noi, cei care suntem în interiorul cercului, lucrurile, paradoxal, nu sunt deloc rotunde.

Editorial semnat de Marius Mitran. Replay, o fereastră și un zid
Editorial semnat de Marius Mitran. Replay, o fereastră și un zid

Munca lui Marian Olaianos, de multe ori începută la sute de kilometri de sediul televiziunii publice, în căutarea unor imagini abandonate prin cine știe ce casete de prin cutiile cu suveniruri ale unor foști mari fotbaliști, foști mari antrenori sau foști mari conducători, e mai întotdeauna abruptă și complicată.
Dar nu e doar despre”foști” în emisiunea lui Marian. Este, de multe ori, vorba despre voi, cei care acum înțelegeți fotbalul, despre voi cei care l-ați înțeles de multă vreme și nu vă explicați ce s-a întâmplat cu el, iar câteodată mai e vorba și despre noi toți și țara noastră. Nu trebuie să ne prefacem că nu e așa. România e cuprinsă și ea, mai ales ea, în “R”, litera care dă sens tuturor amintirilor noastre.

De curând, pe platforma Netflix a fost pusă o peliculă uriașă, “Once upon a time in America”, regizată acum aproape patruzeci de ani de genialul Sergio Leone. Cred că mulți am văzut-o, măcar o dată, în toată această vreme, acum e doar un timp al retrăirii ei, al înțelegerii a ceea ce a fost în viața acelor personaje. Naiul lui Gheorghe Zamfir, muzica lui Ennio Morricone, dar mai ales jocul lui Robert de Niro și al lui James Woods, inegalabil, construiesc cea mai frumoasă poveste din America acelor ani.

Dar e o ficțiune, o ficțiune care răscolește, copleșește, și totuși, e doar o ficțiune.

România e o realitate și nu un film, personajele ei sunt reale, unele geniale, cele mai multe obișnuite, ca noi și ca dumneavoastră. Iar “Replay” e numai o oglindă, o fereastră și un zid de apărare a tuturor împotriva uitării și a nepăsării. Nu avem, nici unul dintre noi, pretenția unor nominalizări la premii, deși, în ultimii 12 ani le-am primit, cred, pe toate. Nu suntem, nici unul dintre noi, vreun geniu, nu știu nici măcar dacă manifestăm vreun talent. Iubim însă valorile și încercăm să fim mereu punctuali la întâlnirea cu istoria. Ne plac filmele și, uneori, ne proiectăm meseria și viața ca într-o caravană cinematografică, crezând cu sinceritatea că facem un bine oamenilor amintindu-le propria lor viață. Atât și nimic mai mult.

Așadar, din 10 octombrie 2021, sezonul 25 împreună. Despre tricolori, la Euro 1996.

Da, pentru acest lucru am făcut referire la acea grandioasă peliculă. Ca să pot să vă scriu aici și acum: A fost odată în România…Cu Hagi și Popescu.

Începe “Replay”. Reîncepe. Continuă!