Efectul legii Novak. Avalanșă de telefoane, străinii din Superliga s-au panicat

Olteanu Ștefan 09.07.2022, 12:01
Efectul legii Novak. Avalanșă de telefoane, străinii din Superliga s-au panicat

Eduard Novak, ministrul Sportului din România, a anunțat că, din sezonul 2022 – 2023, cel puțin 40% dintre sportivii folosiți de echipele angrenate în competițiile naționale trebuie să fie români, iar la nici 48 de ore de la transmiterea deciziei, efectul legii a produs panică printre străinii din Superliga.

Străinii din Superliga s-au panicat și vor să părăsească România! Care este efectul „legii Novak”

Efectul „legii Novak” ia amploare în lumea sportului din România, iar străinii din Superliga se gândesc inclusiv la posibilitatea de a-și părăsi echipele.

Ministrul Sportului a anunțat, joi, 7 iulie, că minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Această nouă regulă pune în mare dificultate cluburile din Liga 1, la care în prezent sunt legitimați numeroși jucători străini.

Decizia a provocat furie în rândul oamenilor de fotbal, care consideră că implementarea noii reguli din sezonul 2022 – 2023 este absurdă, termenul de reorganizare fiind prea scurt, practic aproape inexistent.

Iar poate cei mai afectați de noua lege sunt chiar fotbaliștii. Potrivit unei dezvăluiri făcute de impresarul Bogdan Apostu, mai mulți jucători din Superligă se gândesc deja să își caute o nouă echipă, în afara României.

Există o anumită îngrijorare în rândul unor străini. Mi-au trimis mesaje cu articolele din presă, dar cunoscând regulamentele internaţionale, eu nu cred că poate fi aplicată azi în fotbalul românesc.

Aş vrea să ne explice ministrul Sportului. Cine suportă daunele astea? Vă dau un exemplu, CFR Cluj. Dacă renunţă la şase străini, în trei ani au contracte de trei milioane de euro. Cine suportă salariile astea?

Cred că ar fi trebuit un timp de implementare a legii, cu cel puţin un an înainte, ca echipele să-şi facă o strategie. Chiar ăsta e trendul în România, să aduci străini.

La UTA sigur sunt peste 60% străini. De ce să pui cluburile în faţa faptului împlinit, când le puteai înştiinţa? Echipele din Liga 1 sunt deja restricţionate şi respectă suficiente reguli privind străinii. Numărul românilor deja creşte de la an la an sau la doi ani. Dacă mai pui şi chestia asta…”, a spus Bogdan Apostu, potrivit Orange Sport.

Ce spune Eduard Novak despre reacțiile venite dinspre cluburile de fotbal. „Mai discutăm, mai negociem”

După anunțul oficial făcut de MTS, Eduard Novak a avut o reacție oficială prin care a recunoscut că noua lege nu este tocmai comodă pentru cluburile de fotbal din Liga 1. În același timp, ministrul Sportului s-a arătat deschis la negocieri:

Nu mai avem deloc rezultate la nivelul naționalelor, nu se mai poate continua așa. Mi-am asumat această intervenție, pentru că e foarte necesară. Poți aduce sute de milioane de euro și tot nu rezolvi problemele dacă sportivii romani nu pot juca.

Îmi asum faptul că poate e prea din scurt. Dar eu am tras semnalul de alarmă și acum vedem ce urmează, mai discutăm, mai negociem.

Procentul nu va scădea. Nu dau înapoi aici! Dar am putea discuta dacă, de exemplu, în cazul fotbalului e oportun sa amânăm o luna-două aplicarea, până se pun la punct. Pentru ei e cam din scurt, e adevărat.

Decizia este sută la sută legală, vă spun eu. La fotbal va fi nevoie de 5 români. Nu e așa mult dintr-un lot de 25 de jucatori. Am vorbit cu președintele Burleanu și fotbalul stă bine.

Probleme vor fi la handbal, la baschet etc. Acolo sunt cazuri in care 90% dintre sportivi renunță când împlinesc 18 ani, pentru că n-au unde sa joace. Echipele preferă străinii”, a declarat Eduard Novak, la emisiunea „Prim-plan” de la TVR Info.

EXCLUSIV. Florentin Petre, reacție clară despre anunțul lui Eduard Novak: „Foarte mulți jucători sunt slabi și vor bani mulți!” Soluția fostului dinamovist. VIDEO.

Urmăriți Playsport.ro și pe