Dragoș Militaru (33 de ani) a dus Dejul în playoff, alături de CSA Steaua și Dinamo. Intrarea în top 6 nu e capăt de linie pentru Dej. Unirea visează la promovarea în Liga 1. Într-un interviu acordat în exclusivitate Playsport, cel mai tânăr antrenor din fotbalul profesionist al României vorbește despre secretele din spatele ascensiunii fantastice ale echipei sale.
Militaru s-a apucat de antrenat la 27 de ani, după ce jucase în România la Alba Iulia, Pandurii sau Damila Măciuca, dar și în Letonia, la Daugava. Primul club la care a stat pe bancă a fost Unirea Jucu, unde i-a fost secund lui Adrian Iencsi. Tot alături de Iencsi a trecut la Pandurii Tg. Jiu, unde i-a pregătit pe stelistul Adrian Șut și pe actualul căpitan al lui FC Argeș, Grigore Turda. Prima experiență ca principal a fost în Liga a 3-a, la Luceafărul Oradea. Aici, deși avea cea mai tânără echipă din serie, a fost mult timp primul în clasament.
La Oradea l-a antrenat și pe actualul golgeter al Sibiului, internaționalul Daniel Paraschiv. I-a spus de când juca în C vă va ajunge la naționala mare.
„Am stat jumătate de an la Oradea și, dacă ar fi să facem o socoteală, cred că am stat de vorbă cu el în 179 din cele 180 de zile pe care le-am petrecut acolo. Paraschiv era foarte dezamagit pentru că fusese trimis în Liga a 3-a, deși debutase deja în B. L-am încurajat tot timpul și a reușit să marcheze peste 20 de goluri atunci. I-am spus că locul lui va fi la echipa națională și mă bucur că a ajuns acolo”, dezvăluie Militaru.
La finalul lui 2019, Militaru a semnat cu Unirea Dej, tot în Liga a 3-a. Primul obiectiv: să ferească echipa de retrogradare într-un sezon complicat. În 2020-2021, a depășit orice așteptări și a promovat Dejul în B.
„Din prima zi în care am ajuns la Dej, le-am transmis băieților că noi suntem în Liga a 3-a, dar ne antrenăm ca pentru Liga 1. Echipa are drept de promovare, deci orice este posibil. Gândim totul raportându-ne la meciul care urmează”, explică Militaru.
„Am format o echipă tănără, suntem cu siguranță între primele 3 cluburi cu cea mai scăzută medie de vârstă. La fel de sigur este că bugetul de playoff reprezintă un sfert din ce au cheltuit alte cluburi cu care urmează să jucăm. Unirea Dej a fost singura echipă care a stat în top 6 pe toată durata sezonului regular”, mai spune Militaru.
Forma bună a echipei nu i-a lăsat indiferenți pe selecționerii loturilor naționale. Dejul are 2 oameni convocați la naționala U19 pentru Turul de Elită din Franța, ultimul pas înaintea turneului final. Militaru îi vrea la Euro U21 pe alți doi jucători din lotul său, Angelo Cocian și Alex Pop.
„Lotul echipei este restrâns, avem 15-16 jucători, cu tot cu cei 3 portari. Calitate există. Răilean, portarul titular, e convocat la naționala Moldovei, iar tinerii Fulga și Maftei merg la naționala U19. Sper că am atras atenția și la U21, cred că Pop și Cocian merită să fie convocați. Nu ar fi o surpriză pentru că în acest sezon amândoi au cifre remarcabile”, comentează Militaru.
În lotul lui Militaru sunt 5 jucători proveniți de la Academia Hagi. Farul e prima în Superligă, dar are și jucători pentru alții. Dejul se bazează din plin pe fotbaliștii produși în fabrica de talente a lui Hagi.
„Modul în care au fost educați și antrenați acolo mă ajută foarte mult. Toți sunt jucători importanți la Dej, un club care le oferă șansa de a juca și de a progresa”, adaugă antrenorul.
Militaru se gândește la cele mai mici detalii când vine vorba de planificarea unui sezon. Până și amicalele sunt atent alese. Dejul întâlnește regulat campioana CFR, iar în cantonamentul de iarnă din Antalya antrenorul a insistat să aibă adversari din Danemarca.
„Jucăm de 3-4 ori pe an cu CFR Cluj. Aceste dueluri ne ajută enorm, CFR este un adversar de top. Orice reușită în fața jucătorilor campioanei ne dă mare încredere. De asemenea, în turneul de pregătire din Antalya, mi-am dorit să întâlnim echipe din Danemarca. Urmăresc atent campionatul de acolo și cred că poate fi un model de urmat și pentru fotbalul nostru. Sunt cluburi cu o organizare excelentă, care se bazează în mare măsură pe jucători tineri. Gândiți-vă că Silkeborg, care i-a dat 10 goluri lui FCSB în două meciuri, are emoții pentru intrarea în playoff”, remarcă Militaru.
Jucătorii Dejului se întrec cu fotbaliștii CFR-ului, iar Militaru se inspiră din metodele lui Dan Petrescu. Nu e singurul de la care vrea să învețe.
„Știu că Dan Petrescu a vorbit frumos despre mine. Este o mare onoare, mai ales că de la el am încercat să fur meseria. De câte ori am avut șansa, am mers la meciurile CFR-ului și am fost atent la modul în care conduce echipa. Este remarcabil cum Dan Petrescu reușește mai mereu să-și câștige meciurile. Aș vrea să fiu ca el”, glumește Militaru.
„Încerc să adun detalii care-mi plac de la mai mulți antrenori. Uneori, după antrenament, petrec 7-8 ori în fața monitorului pentru studiu video. Sunt un antrenor tânăr, dar pănă la urmă am 7 ani de experiență. Încerc să-mi formez propriul stil. Cred că există mulți antrenori foarte buni în lume, iar Klopp, Guardiola și Ancelotti sunt doar cei mai norocoși”, spune Militaru.
Unirea Dej vine la București pentru meciul cu liderul CSA Steaua în prima etapă din playoff-ul ligii secunde. Meciul se joacă joi, de la 6 seara, în Ghencea. Militaru merge pe mâna băieților lui.
„La noi, grupul e mai unit ca niciodată. Am reușit să depășim multe situații critice pe finalurile de joc. În multe meciuri, din minutul 80 până la final, am marcat goluri care ne-au adus puncte importante. Momentul cel mai drag s-a întâmplat după jocul cu Ripensia, pe care l-am câștigat în prelungiri cu 2-1. Atunci, emoțiile s-au descărcat într-un vestiar în care parcă toată lumea a plâns de bucurie”, mărturisește, emoționat, Militaru.
Chiar dacă nu va fi să intre în Liga 1 cu Dejul, tânărul de pe banca Unirii are de ce să fie mândru: „Am păstrat o fotografie de la primul meu meci la Dej, erau 20 de oameni în tribună. Acum vin 3000 să ne încurajeze când jucăm acasă”.