Eroi uitați ai Cupei Mondiale: vedete în 2014 și 2018, anonimi pentru CM Qatar 2022!

Dumitru Adrian 29.11.2022, 12:48
Eroi uitați ai Cupei Mondiale: vedete în 2014 și 2018, anonimi pentru CM Qatar 2022!

Memoria tribunelor este de obicei una remarcabilă, iar cine intră în altarul sufletesc al microbiștilor, nu mai iese ușor. Doar că asta se întâmplă mai ales la nivel de cluburi, unde relația dintre peluze și idolii din iarbă e diferită. O Cupă Mondială aduce în prim-plan sute de jucători, puțini au evoluții de excepție, ce-i drept, dar și mai puțini reușesc să nu îngroașe lista cu eroi uitați ai Cupei Mondiale!

Au trecut doar 4 ani de la Cupa Mondială găzduită de Rusia, dar iată că deja putem compune foarte ușor o echipă de jucători care au punctat în contextul din 2014 și au scris istorie în 2018 însă a căror evoluție ulterioară a fost cel puțin dezamăgitoare. Lansați de Mondial, dar pierduți pe parcurs…

Eroi uitați ai Cupei Mondiale: a dus Franța în finală, azi e la… Lecce!

La 25 de ani în 2018, stoperul francez Samuel Umtiti se afla printre oamenii de bază ai selecționerului Didier Deschamps. Legitimat la Barcelona încă din 2016, după ce se lansase în fotbalul mare la Lyon, Umtiti era cotat la 60 de milioane de euro înaintea Mondialului din Rusia!

În semifinalele acelui turneu, a marcat singurul gol al Franței în duelul cu Belgia, reușita calificării așadar!, în minutul 51. De atunci însă… rezervă mai mereu la clubul catalan, accidentări multiple, astfel că în această vară a fost împrumutat la modesta Lecce, nou-promovată în Serie A! Cota de piață de acum e șocantă: doar 2 milioane de euro, pentru un fundaș de 29 de ani care era erou la CM 2018!

A fost cândva Dele Alli…

În sferturile de finală ale Mondialului de acum 4 ani, Anglia a avut destul de mult de furcă în partid cu Suedia. Maguire a deschis scorul în minutul 30, dar nordicii amenințau cu egalarea. A fost nevoie de reușita lui Dele Alli în minutul 59 pentru ca prezența britanicilor în semifinale să se concretizeze. Alli avea doar 22 de ani, juca pentru Tottenham în Premier League și era cotat la… 100 de milioane de euro! Neverosimil!

Azi, Alli are o cotă de piață de doar 14 milioane de euro, deși nu a împlini 27 de ani! A părăsit Tottenham la începutul acestui an, semnând în ianuarie cu Everton, pentru relansarea carierei. Degeaba! În august, clubul din Liverpool l-a împrumutat la Beșiktaș Istanbul…

Cel mai tânăr marcator la Mondial, azi e în liga a doua

La ediția 2014 de Mondial, un tânăr de 19 ani din naționala SUA devenea cel mai tânăr marcator al turneului! Era vorba de Julian Green, jucătorul lui Bayern Munchen la acea vreme, dar împrumutat la Hamburg SV. Green marca pentru americani golul de istorie al Mondialului 2014 în fazele eliminatorii și împotriva Belgiei!

Explozia așteptată nu a venit însă, cel puțin nu până azi. Fără să ajungă la echipa mare a lui Bayern și jucând doar pentru cea secundă, s-a transferat finalmente la VfB Stuttgart. Nu s-a impus. În 2018, a ales Greuther Furth. Și azi e acolo, în liga a doua germană, în vreme ce SUA e la Mondialul din Qatar fără el…

Speranța Australiei se… amână! Potențial de… eroi uitați

Daniel Arzani, fotbalist ofensiv australian de origine iraniană, a fost cel mai tânăr jucător din toate loturile Mondialului de acum 4 ani. Și nu doar atât! A intrat de pe bancă în toate meciurile Australiei la CM 1998, cu Franța, Danemarca și Peru! Avea doar 19 ani și 74 de zile la startul turneului și un viitor care i se întindea strălucitor în față…

Legitimat la australienii de la Melbourne City, imediat după Mondial a fost chemat de clubul-mamă… Manchester City! Din 2018 până în această vară a urmat o serie amplă de împrumuturi la diferite formații europene. Fără succes, fără ca Arzani să prindă vreodată locul de titular!

Fie că a fost vorba, pe rând, de Celtic Glasgow (Scoția), Utrecht (Olanda), Aarhus (Danemarca) ori Lommel (Belgia). Din iulie a revenit în prima ligă a Australiei, la Macarthur FC… Și nu e, firește, în lotul de Mondial pentru Qatar…

Cel mai tânăr fotbalist la CM 2014, trecut și pe la Viitorul!

La doar 18 ani și 31 de zile la data începerii Cupei Mondiale 2014, atacantul camerunez Fabrice Olinga devenea ceal mai tânăr fotbalist din loturile reprezentativelor calificate la acel turneu! Legitimat la clubul spaniol Malaga, tocmai ce era împrumutat în prima ligă belgiană, la Zulte Waregem.

O stea în devenire în ochii tuturor, după doar 7 meciuri în Belgia a trecut la Apollon Limassol iar după formația cipriotă, unde a jucat numai un meci!, a poposit la… Viitorul Constanța! Se întâmpla în 2015, dar n-a jucat la clubul românesc! A prins echipa doar la Mouscron (Belgia), în perioada 2015-2021. Din iarna trecută a semnat în Portugalia, cu Rio Ave. Dar din septembrie e liber de contract… Rămâne clar între printre eroi uitați ai Cupei Mondiale!

 

 

 

Urmăriți Playsport.ro și pe