Este schimbarea orei un pericol pentru sănătate? Afecțiunile grave pe care le poate provoca

Alex Matei 28.03.2023, 11:54
Este schimbarea orei un pericol pentru sănătate? Afecțiunile grave pe care le poate provoca

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul la care sunt expuși oamenii atunci când trec la ora de vară, respectiv ora de iarnă. El a spus care sunt afecțiunile cu care se confruntă majoritatea românilor din cauza schimbării orei, dar și cum ne putem proteja.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Anul, în ultima duminică lunii martie se trece la ora de vară, ceasurile fiind date înainte cu o oră. Deși majoritatea oamenilor se adaptează ușor la schimbarea orei, cadrele medicale susțin că organismul are de suferit din cauza acestor modificări.

Schimbarea orei îi afectează atât pe adulți, cât și pe copii: În cazul celor mici, studiile au arătat rezultate mai scăzute la științele exacte studiate în prima săptămână după trecerea la ora de vară, comparativ cu săptămâna anterioară. Chiar și așa, cadrele medicale își fac griji pentru viețile celor mici și nu numai.

Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru a scris într-o postare pe Facebook că, de fiecare dată când se schimbă ora, mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă. Din nefericire, unii dezvoltă forme grave și riscă să facă infarct sau chiar mai rău.

În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

Mai exact: riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional. Totodată, creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale.”, a scris specialistul, pe contul oficial de Facebook.

Măsuri importante pe care le poți lua

Medicul a explicat cum ne putem proteja. El susține că este foarte importantă planificarea corespunzătoare a activității.

De asemenea, recomandă evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanțelor psihoactive sau situațiilor conflictuale. Nu e de neglijat nici petrecerea a cât mai mult timp în aer liber și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.

De ce ne afectează schimbarea orei

Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. Parlamentul European a recomandat în urmă cu doi ani renunțarea la schimbarea orei și mulți au spus că doresc să nu se mai schimbe ora. Cu toate acestea, discuția a rămas în aer.

Studiile au demonstrat că odată cu schimbarea orei apare o creștere semnificativă în latența somnului care ar putea să ia forma unei dificultăți de ajustare la noile ore de culcare și a persistenței ceasului intern care să rămână setat pe ora de dinaintea schimbării.

În plus, persoanele afectate de schimbarea orei resimt oboseală și somnolență crescute pe parcursul zilei. De asemenea, s-a observat și faptul că unele persoane au avut nevoie de o ajustare de cel puțin o săptămână la noua oră. Există un efect cumulat al pierderii de somn, atât în ceea ce privește adormitul seara, cât și trezitul de dimineață, care se ajustează treptat după noua oră.

Urmăriți Playsport.ro și pe