„Eu ce fac, nu mai pun reclame?” Ce se întâmplă cu proiectul de lege care cerea interzicerea totală a promovării caselor de pariuri

George Drafta 28.02.2023, 12:17
„Eu ce fac, nu mai pun reclame?” Ce se întâmplă cu proiectul de lege care cerea interzicerea totală a promovării caselor de pariuri

Un proiect de lege iniţiat de mai mulţi deputaţi a pus pe jar fotbalul românesc.

Acesta propunea interzicerea promovării jocurilor de noroc prin intermediul spoturilor publicitare sau a reclamelor stradale. În acest context, legea ar fi lovit în multe dintre companiile care erau şi sponsori ai echipelor de fotbal sau a competiţiilor sportive.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor ar fi fost cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei, conform Libertatea. Pe fir a intrat însă chiar preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, care i-a convins pe cei care au lansat ideea să umble la conţinutul ei. Iar PSD-ul a anunţat că nu mai susţine proiectul în varianta iniţială.

Proiectul de lege a fost modificat după implicarea preşedintelui LPF
Proiectul de lege a fost modificat după implicarea preşedintelui LPF

„La câteva zile după ce am semnat proiectul, ne-a sunat președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (n.r. – Gino Iorgulescu). A spus: «Eu ce fac cu fotbalul, nu mai pun reclame?». Ne-am dat seama că proiectul e o prostie cât casa. De aceea ne-am retras semnăturile”, a dezvăluit un parlamentar pentru surs amintită.

Ce se schimbă după intervenţia LPF

În prezent reclamele care promovează imaginea unei case de pariuri pot fi difuzate în orice interval orar, în timpul unei competiţii sportive. Altfel, ele sunt interzise între orele 23 şi 6 dimineaţă. Legea va intra în dezbaterile Comisiei de Cultură din Senat şi ar putea fi votată miercuri în plen.

Casele de pariuri ar avea serios de pierdut de pe urma iniţiativei
Casele de pariuri ar avea serios de pierdut de pe urma iniţiativei

Modificările aduse ei ar inversa practic situaţia actuală. Astfel, sporturile publicitare ar fi permise exact în intervalul în care acum este interzisă difuzarea lor. Iar în privinţa publicităţii stradale aceasta ar trebui vizibil redusă. Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a oferit un argument care să susţină noua variantă a proiectului de lege.

„O să mă întrebați de ce nu se pot interzice de tot reclamele. Pentru că toți specialiștii și oamenii din domeniu ne-au spus că dăm dintr-una în alta, că încurajăm evaziunea și economia neagră, dacă interzicem total”, a declarat Alina Gorghiu.

Nemulţumiri în rândul iniţiatorilor

Adrian Cozma, unul dintre cei care şi-a dorit o interdicţie a promovării jocurilor de noroc a reacţionat după ce forma iniţială a fost schimbată.

Echipele participante în sezonul actual al Superligii
Echipele participante în sezonul actual al Superligii

„Nu trebuie să existe nicio formă de publicitate la jocurile de noroc. Niciuna! Îmi mențin inițiativa, aceea este forma sănătoasă. Mi se par nepotrivite aceste propuneri și propunerea corectă este cea plecată de la noi”, a precizat parlamentarul.

Intervenţia lui Gino Iorgulescu a fost de natură să apere grupările din Superligă, competiţie a cărei denumire a fost inspirată de casa de pariuri care şi-a asocita imaginea cu prima ligă de fotbal de la noi din ţară. 11 dintre cele 16 echipe din campionat au ca sponsor, fie principal, fie secundar, o societate din domeniul jocurilor de noroc.

Urmăriți Playsport.ro și pe