Europa se rupe încă o dată în plin război. O nouă undă de șoc după evenimentele din Ucraina. Planurile au fost făcute de granzii „Bătrânului continent”

Gabriel-Alexandru Ioniță 26.02.2022, 09:39
Europa se rupe încă o dată în plin război. O nouă undă de șoc după evenimentele din Ucraina. Planurile au fost făcute de granzii „Bătrânului continent”

Europa trece prin momente dramatice în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Inclusiv fotbalul, și sportul în general, se confruntă și se vor confrunta pe viitor cu probleme majore.

Pentru început, campionatul Ucrainei a fost suspendat inițial pentru o perioadă de 30 de zile. Iar UEFA a luat deja măsuri drastice pentru a încerca să descurajeze comportamentul agresiv al Rusiei.

Europa este din nou aproape să se rupă din punct de vedere fotbalistic

Forul continental a decis vineri ca finala Champions League din acest sezon să nu se mai dispute la St. Petersburg, așa cum era stabilit inițial, ci la Paris, pe Stade de France. De asemenea, ucrainenii somează FIFA și UEFA să excludă formațiile rusești din competițiile europene.

În acest context, fotbalul european poate suferi o nouă scindare de proporții. De această dată exclusiv la nivel sportiv. Asta pentru că se pare că „giganții” continentului nu au renunțat încă la ideea înființării Super Ligii.

Potrivit The Telegraph, Real Madrid, Barcelona și Juventus, cluburile care au inițiat proiectul, au revenit asupra ideii la aproape un an de la iureșul, oprit în cele din urmă de UEFA, generat în aprilie 2021 pe această temă.

Numai că cele trei mari forțe ale Europei au venit și cu unele modificări la formatul inițial. Conform sursei citate, ele au renunțat la ideea ca Super Liga să se desfășoare în circuit închis.

Inițial, propunerea a fost ca la această competiție să se înscrie cele mai puternice cluburi de pe continent. Iar ele să participe în fiecare an, indiferent de poziția pe care o ocupă în întrecerile interne. Mai mult, o altă echipă nu putea să participe decât dacă primea o invitație în acest sens.

Ce cuprinde noul proiect Super League și când va fi el prezentat oficial

Acum, cei trei inițiatori ai proiectului au decis să renunțe la această reglementare. Astfel, calificarea în Super League se va obține pe model Champions League, în funcție de performanțele reușite în competițiile interne.

De asemenea, cele trei cluburi doresc o extindere mai mare a fotbalului mare în Europa. Concret, ei vor să încurajeze înființarea unor echipe importante în țări care nu dispun în acest moment de un nivel ridicat al competiției interne, cum ar fi Irlanda sau Luxemburg.

Noul proiect al Super Ligii va fi prezentat pe larg de președintele lui Juventus, Andrea Agnelli. El va vorbi săptămâna viitoare în cadrul unui summit organizat cu scopul generării unor dezbateri legate de noile provocări cu care se confruntă fotbalul european.

În continuare marile cluburi din Europa susțin că cei de la UEFA profită exagerat de mult de pe urma lor. Și din acest motiv tot insistă pentru crearea unei noi ligi, în care ei să decidă absolut tot.