Europa vrea Rusia afară din competițiile FIFA. Polonezii, cei mai vehemenți: „Nu jucăm barajul împotriva lor”

Olteanu Ștefan / 28.02.2022, 15:31
Europa vrea Rusia afară din competițiile FIFA. Polonezii, cei mai vehemenți: „Nu jucăm barajul împotriva lor”

Europa face front comun împotriva războiului violent care a izbucnit pe partea estică a continentului și se vrea ca Rusia să fie dată afară din competițiile FIFA. Mai multe federații au reacționat dur după ultima măsură luată de forul mondial și în acest moment se consideră că sancțiunile aplicate Rusiei sunt prea blânde.

„Hotărârea lor e inacceptabilă!”. Europa vrea Rusia afară din competițiile FIFA

FIFA a anunțat recent o serie de restricții împotriva rușilor, însă Europa nu este mulțumită de deciziile forului mondial și vrea Rusia afară din toate competițiile. Momentan, cei din fruntea FIFA au stabilit ca Rusia să evolueze toate duelurile de acasă pe un teren neutru, fără suportul fanilor din tribune și, mai mult, fără ca echipa națională să se poată folosi de imnul, numele și însemnele tradiționale. Mai exact, selecționata Rusiei ar fi urmat să joace sub numele de RFU (Russian Football Union).

Această primă serie de restrcții nu a avut impactul așteptat, iar șefii mai multor federații europene au izbucnit. De departe, cei mai vehemenți au fost polonezii, care au descris hotărârea FIFA ca fiind inacceptabilă. Mai mult, președintele federației, Cezary Kulesza, a trecut și la amenințări și a spus că, sub nicio formă, naționala Poloniei nu se va prezenta la meciul cu Rusia, din barajul pentru Campionatul Mondial 2022.

Hotărârea FIFA e inacceptabilă. E război în Ucraina. Așa că nu suntem interesați de acest joc al aparențelor. Poziția noastră a rămas neschimbată. Naționala noastră nu va juca barajul pentru Mondial împotriva Rusiei, indiferent de numele pe care-l va purta”, a transmis Cezary Kulesza pe pagina sa de Twitter.

Federația din Suedia, la fel de vehementă. Este pregătită să își piardă locul la Mondial: „FIFA ar face o greșeală fatală!”

La fel ca în cazul Poloniei, Suedia este calificată la barajul pentru Mondial și va întâlni Cehia în semifinalele play-off-ului. Însă, Suedia și Cehia sunt pe aceeași parte de tablou cu Rusia și Polonia, iar învingătoarele s-ar putea întâlni în finala play-off-ului. În contextul în care acest act se va disputa între Suedia și Rusia, scandinavii nici nu se gândesc să se prezinte la meci:

Situația din Ucraina nu s-a modificat doar pentru că FIFA a lansat un mesaj. Și ce mesaj! Așteptam altceva. Pentru noi, totul este ca înainte.
Să ne pierdem locul la Mondial? E greu de imaginat că FIFA ne va pedepsi pentru poziția noastră. Într-un asemenea caz, ar face o greșeală fatală. Întreaga lume ne va sprijini”, a transmis și Karl-Erik Nilsson, președintele federației suedeze.

Nici cehii nu au stat pe gânduri. Potrivit przegladsportowy.pl, în cadrul unei ședințe organizate de federație, cehii au votat în unanimitate ca echipa națională să nu joace dacă o va avea rivală pe Rusia în play-off-ul pentru Mondial.

În circumstanțele actuale pare imposibil să se joace un meci împotriva Rusiei. Și este foarte probabil să urmăm deciziile luate de Polonia și Suedia. Cu toate acestea, nu putem să fim mai presus de regulament”, a transmis și Petr Fousek, președintele federației din Cehia.

Încep negocierile. FIFA ar putea ceda. Toate marile federații europene susțin ideea ca Rusia să fie exclusă definitiv din competiții

Potrivit presei poloneze, ministrul sportului din Polonia, Kamil Bortnichuk va merge să discute personal cu Gianni Infantino despre excluderea Rusiei din competițiile FIFA.
Președintele forului mondial este în acest moment presat și de reacțiile federațiilor din Anglia, Franța sau Spania, care susțin, de asemenea, excluderea Rusiei.

De altfel, ministrul polonez al sportului a spus că va face tot ce îi stă în putință pentru a-l convinge pe Gianni Infantino să aplice sancțiunea cea mai drastică.

Galeria lui Dinamo, campanie umanitară pentru “frații” de la Dinamo Kiev. “Noi avem probleme la retrogradare. Ei au pus mâna pe arme”.