“Evaluarea s-a terminat, concluziile sunt clare. Ei vor juca”. Mesajul lui Edi Iordănescu înainte de startul preliminariilor

Ioan Valentin Oprea 17.03.2023, 16:27
“Evaluarea s-a terminat, concluziile sunt clare. Ei vor juca”. Mesajul lui Edi Iordănescu înainte de startul preliminariilor

Cu o săptămână înainte de startul campaniei de calificare la Campionatul European din Germania, selecţionerul Edi Iordănescu a transmis un mesaj public către jucătorii şi fanii naţionalei României.

Iordănescu jr. spune că a trecut timpul jumătăţilor de măsură şi nu va mai accepta niciun compromis. Obiectivul declarat al tricolorilor pentru aceste preliminarii rămâne calificarea la EURO.

Căpitanul Vlad Chiricheş şi ceilalţi coechipieri ai săi vor avea parte de un debut uşor, cu o partidă în deplasare, în compania modestei selecţionate a Andorrei. Va urma, peste patru zile, confruntarea de pe Arena Naţională, cu Belarus.

“Înaintea preliminariilor EURO 2024, gândul meu se îndreaptă spre jucătorii și suporterii noștri. Spre jucătorii pe care i-am monitorizat îndelung la nivel de club, cu care am lucrat până acum la națională dar și spre cei care, prin evoluția și evoluțiile lor, arată că au potențialul de-a ajuta România. Urmează primele convocări din această campanie, moment oportun pentru un mesaj public ferm, pentru fotbaliștii și suporterii pe care a venit vremea să îi răsplătim cu un turneu final.

Sigur că mi-aș fi dorit să nu avem absențe medicale, dar din păcate sunt fotbaliști care sunt accidentați sau care sunt în perioada de refacere sau încă nu sunt la capacitatea fizică maximă. Dar aceasta este o realitate cu care un selecționer trebuie să se confrunte.

Sunt convins că România ajunge la EURO doar printr-un salt de nivel individual și de grup și prin concentrare totală la acest obiectiv. De-aceea va juca doar cine arată zi de zi că vrea să devină mai bun. Și doar cine e racordat cu inima, mintea, talentul și munca la echipa națională”, a punctat selecţionerul, pe site-ul frf.ro.

Recunoaşte lipsa vedetelor

Edi Iordănescu recunoaşte că nu are la dispoziţie un lot foarte valoros, dar are încredere că tricolorii vor etala un fotbal de calitate pe parcursul preliminariilor.

„Deși am mereu încredere în fotbaliștii noștri și în potențialul lor, acum avem puțini angrenați în ligi puternice sau competiții continentale, de aceea succesul României ar trebui să fie cu atât mai mult obiectivul principal. Iar cum jucătorii din țară ajung tot mai greu în fotbalul de afară, parcursul naționalei poate aduce și saltul în carieră pentru fiecare.

Evaluarea s-a terminat, concluziile sunt clare: poartă tricoul României doar cine merită dar și oferă 100% pentru obiectiv. Nu există 99,9% în viziunea mea. Urmează o campanie scurtă, vor fi zero compromisuri și jumătăți de măsură! Am acordat șanse, dar acum e o singură șansă: calificarea!

Am conturat un nucleu de jucători, mergem pe continuitate pentru rezultate. Forma sportivă e un criteriu important în selecție, dar ea înseamnă inclusiv constanță și mentalitate de învingător transpusă în teren. Nu ne vom califica prin jucătorii unor sclipiri de moment, ci cu fotbaliștii care trec proba de devotament. În raport cu fotbalul, cu echipa națională și cu suporterii. Totodată, istoricul recent pentru tricolor are o însemnătate importantă în selecție”, a mai completat Edi Iordănescu.

Dezamăgit de atitudinea unor jucători

Deşi susţine că a fost dezamăgit de atitudinea din trecut a unor jucători convocaţi la naţională, Iordănescu jr. afirmă că e gata să le mai acorde acestora încă o şansă.

„E adevărat că nu voi închide nimănui ușa reprezentativei, dar e adevărat și că am fost dezamăgit de cum au tratat unii în ultimii ani atât echipa națională, cât și propriul talent. Există mereu a doua șansă, însă calificarea României la EURO trece peste orice nume și persoană. De aceea și eu voi ignora orice atacuri sau presiuni pe durata campaniei de calificare.

Sunt mulți jucători tineri și foarte tineri în care credem și pe care îi urmărim. Luna aceasta, o parte vor rămâne în loturile naționalelor U21, U20 și U19 cu meciuri în martie, sau în circuitul lărgit al naționalei de seniori. Cu responsabilitatea de a-și menține forma și mentalitatea, pentru că mulți m-au convins că pot deveni opțiuni de încredere.

Le mulțumesc anticipat românilor care ne vor susține pe stadioane, acasă și în deplasare, dar și din fața televizoarelor, de pretutindeni. Începem acest drum cu încredere și cu un singur gând: calificărea la EURO. Pentru asta vom face fiecare orice sacrificiu necesar în pregătire și pe teren, doar așa vom fi fericiți împreună!”, a comunicat Edi Iordănescu.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe