EXCLUSIV. Adrian Ilie are soluții pentru națională: ”Nu ai vârf de careu, gândești! Schimbi sistemul și joci cu 3 atacanți”. Ce spune despre Tavi Popescu, Man, Mihăilă și Marin

Sorin Chiriac / 31.03.2022, 13:24
EXCLUSIV. Adrian Ilie are soluții pentru națională: ”Nu ai vârf de careu, gândești! Schimbi sistemul și joci cu 3 atacanți”. Ce spune despre Tavi Popescu, Man, Mihăilă și Marin

Adrian Ilie este unul dintre cei mai importanți atacanți din istoria echipei naționale de fotbal a României. Scump la vorbă, ”Cobra” a acceptat să acorde, în EXCLUSIVITATE, un interviu pentru Playsport.ro, în care analizează situația de la echipa națională.

Adrian Ilie nu se ferește să îi dea sugestii noului selecționer, Edi Iordănescu, pentru a crește nivelul de joc al echipei, și îi trece în revistă pe unii dintre cei mai importanți fotbaliști de la lot: Man, Popescu, Mihăilă, Marin și Pușcaș. Fostul golgheter nu crede că atitudinea fotbaliștilor este problema, ci lipsa valorii, dar are încredere că naționala României poate crește în viitor.

 

Salut, Adi! Cum ți s-a părut prestația echipei naționale în cele două meciuri sub comanda lui Edi Iordănescu, cu Grecia și Israel?

Din păcate, nu mi-a plăcut ce am văzut la meciul cu Grecia. Apoi, la cel cu Israelul, am observant o atitudine foarte schimbată a echipei. A făcut o primă repriză foarte bună, dar așa cum ați văzut cu toții, a doua repriză a fost mai slabă și am primit două goluri.

 

Edi a schimbat foarte mulți jucători față de meciul cu Grecia și au intrat din primul minut mai mulți tineri: Man, Olaru, Mihăilă. Ne pot da speranțe acești tineri că vom vedea o altă față a echipei naționale, că va crește nivelul de joc?

Nu știu cât o să crească nivelul, nu pot să îmi dau seama… Dacă iei prima repriză cu Grecia și a doar repriză cu Israelul, nu o să ne revenim niciodată! Dar, repet, mult schimbată atitudinea la meciul cu Israelul, față de cel cu Grecia. Atitudinea și ceva reușite, deci a fost mult mai bine și ca joc. Cu toate că Israelul i-a dominat în a doua repriză…

”Îl putem vedea la o echipă mare pe Octavian Popescu”

Au fost și sunt multe discuții în jurul lui Octavian Popescu. A jucat 29 de minute cu Grecia, 11 împotriva Israelului. Ar fi meritat mai multe șanse? Se vorbește deja de transferuri răsunătoare…

Octavian Popescu trebuie să facă un singur lucru: să joace. Și apoi să crească de la meci la meci. Ăsta să fie conceptul lui pentru fotbal. Atât! Că, dacă va crește, vor veni și ofertele. Să crească de la meci la meci, de la antrenament la antrenament și o să aibă un viitor frumos.

 

La meciul cu Grecia a intrat bine, curajos, dezinvolt în joc…

Da, dar intră la meciul cu Grecia, când România începuse bine deja a doua repriză. Deci nu pot să spun că a schimbat el jocul. Dar, la ce se vede la ultimele meciuri și la calitățile pe care le are, sunt perspective să crească.

 

Dar talentul lui l-ar recomanda să ajungă fotbalist, să îl vedem în 2-3 ani la o echipă mare?
Dacă crește de la antrenament la antrenament, de la meci la meci, de la an la an, având calitățile pe care le are, da, putem să îl vedem la o echipă mare! Depinde doar de el până unde poate urca nivelul. Pentru că au mai fost jucători români la fel de talentați ca el și nu au ajuns la echipe mari.

”Și Mihăilă este un jucător care poate să crească”

S-au pierdut pe drum…

Nu s-au pierdut, dar în loc să ajungă la un nivel de 8, au ajuns la un 5-6 și s-au oprit acolo. Uite exemplul lui Răzvan Marin. A ajuns la un nivel foarte mare la un moment dat, la Ajax, și apoi s-a dus în jos, la Cagliari. Este o echipă unde joacă, dar nu e genul de echipă unde să crească… Eu așteptam de la el ca de la an la an să urce sau măcar să rămână la Ajax.

 

Pe de altă parte, Mihăilă a urcat din Serie B, de la Parma, la Atalanta, echipă de Champions League, dar nu prinde echipa.

Exact despre asta vorbesc eu – dacă de la antrenament la antrenament, va crește, îl va obliga pe antrenor să îl bage să joace. Nu putem compara Atalanta, echipă de Champions League, cu Parma. La nivelul ăsta, te lovești de jucători care sunt la același nivel cu tine sau mai buni și trebuie să faci diferența. Dar și Mihăilă, din punctul meu de vedere, este un jucător care poate să crească foarte mult.

 

Dennis Man a rămas la Parma. El cum ți s-a părut?

Da, și pe Man l-am văzut bine cu Israel. Deci, se vede că potential există, se poate. Dar, trebuie să aibă constanță. Nu să vină meciul următor și să joace iar slab, ca la meciul cu Grecia, de exemplu. De asemenea, la Cicâldău s-a văzut o diferență de la meciul cu Grecia la cel cu Israelul. Mi-e teamă să nu fie doar o întâmplare.

”Pușcaș nu dă goluri nici la club”

Ce facem cu atacul? Pușcaș a fost slab, Alibec, poate ceva mai bine.. La emisiunea de luni, îmi spunea Ionel Ganea că atitudinea cu care vin la echipa națională este problema. Ești de acord?

Eeee, nu cred așa ceva! Toți cei care vin la echipa națională, vin să dea tot ce pot! Nu este vorba de atitudine. Sunt anumite momente când atât se poate, din păcate.

 

Deci, spui că problema este de fapt lipsa valorii.

Da, poate este vorba despre valoare, poate de felul în care vine de la echipa de club, de reușitele pe care le are acolo, de continuitate. Nu doar de atitudine, că vin cu figuri la echipa națională. Uite, de exemplu, Pușcaș, nu dă 15 goluri unde joacă el, în Serie B, iar apoi vine la lot și nu dă gol. Nu dă goluri nici la club. El vine cu aceeași atitudine…

 

Doar că alți atacanți de careu nu prea mai avem.

Nu este neapărată nevoie să joci cu un vârf de atac! Sunt atâtea echipe care nu joacă cu un număr 9. Poți juca cu trei în față, sau cu doi… Faci tactica de așa natură să nu ai nevoie de un pivot în careu. Îți dau un exemplu: Valencia. În anii în care am fost eu acolo, nu a avut niciun număr 9! În cinci sezoane, am ajuns în două finale de Liga Campionilor, am câștigat campionatul, fără număr 9. Doar John Carew a venit pe final, în rest eram eu, Claudio Lopez, Angulo…

 

Deci, îi recomanzi lui Edi să încerce să joace fără vârf de careu.

Dacă nu ai soluție, gândești. Schimbi sistemul și joci cu 3 în față de viteză: Mihăilă, Man, Ivan, pe cine mai ai…

 

Trăgând o linie, avem de ce să ne legăm speranțele la echipa națională?

După cum s-au echilibrat lucrurile la meciul cu Israelul, cu Man, cu Cicâldău, cu Mihăilă, cu Marin, încet-încet, sunt ceva perspective. Dar problema rămâne continuitatea. Trebuie să joace cu aceeași atitudine. Poate și antrenorul să le dea mai multă încredere, să îi așeze mai bine tactic. Să sperăm că va fi bine.