EXCLUSIV. Adrian Urmă, cel mai cel mai tare jucător de PES din România. Numărul 1 în e-fotbal îl preferă pe Ivan și fură meserie de la Klopp!

Gabriel Berceanu / 04.10.2021, 11:58
EXCLUSIV. Adrian Urmă, cel mai cel mai tare jucător de PES din România. Numărul 1 în e-fotbal îl preferă pe Ivan și fură meserie de la Klopp!

La 24 de ani, Adrian Urmă este în Pro Evolution Soccer, PES cum îl știu toți pasionații de e-fotbal, numărul 1 din România. Puștan fiind, a jucat fotbal la nivel semiprofesionist în Italia, iar în țară, la Bradul Borca în Liga 4! S-a concentrat însă, mai departe, doar pe consolă. Și a făcut-o bine de tot. Adrian, în echipa națională de e-fotbal a României, a ajuns până în semifinalele eEURO 2020!

Haideți să intrăm împreună în lumea captivantă a fotbalului virtual, care cucerește planeta! Și să aflăm inclusiv ce îi trebuie unui puști pasionat pentru a deveni jucător profesionist de e-fotbal!

Adrian, cum ai ajuns să reprezinți România, să fii în echipa națională?

Nu a fost o convocare, precum în fotbal, ci o competiție pe care am reușit să o câștig și în urma acestei performanțe s-a format lotul național. M-am bucurat enorm că pot reprezenta România în e-fotbal, e o mândrie și o responsabilitate în orice domeniu, cred eu.

Semifinalist cu România la e-EURO 2020! Suntem buni sau avem foarte mulți jucători români, comparativ cu alte țări, și astfel e o arie mai mare de selecție pentru națională?

Ne-am demonstrat valoarea. Pentru că, din punct de vedere al ariei de selecție, din păcate, în România avem foarte puțini jucători de PES, e mult mai cunoscut jocul de FIFA.

Cum a ajuns la Milan și impresarii din e-fotbal

Povestește-mi puțin cum a început totul. Când consideri că ai devenit un jucător de top apoi, în e-fotbal?

Pe la 9 ani am început să mă joc pe consolă. Pasiunea, firește, a pornit de la fotbalul jucat cu prietenii. După mulți ani de antrenament pot spune că am devenit profesionist. Asta în 2017.

Există cumva stereotipuri și în e-fotbal, de tipul celor din fotbal, legate de naționalități? Sud-americanii tehnici, nordicii pe jocul fizic și mingi lungi, italienii tacticizează etc.

Nu, nu există tipologii de joc precum în fotbal. Aici totul ține de stilul personal, e mult mai individualizat.

Ai fost transferat de AC Milan, ai jucat apoi la Schalke. Cum se nasc aceste transferuri?

În urma rezultatelor pe care le-am obținut am fost contactat de un manager și am fost întrebat dacă mi-aș dori să joc pentru AC Milan. Sincer, nu m-am gândit de două ori, pentru că a fost un moment special și prima ofertă oficială primită. Apoi, am făcut pasul următor valoric, să spunem așa. Am participat în eFootball.Pro, competiție de nivel înalt, de data aceasta jucând pentru FC Schalke 04.

Există și agenți de jucători în e-fotbal?

Da, sigur! Și în fotbalul virtual există această noțiune, sunt însă denumiți manageri.

Golul favorit, cel al eliminării Germaniei

Se mențin topurile din fotbal și în e-fotbal?

Da, oarecum da. Ligile de top din fotbal, Italia, Anglia, Spania, Germania, se cam replică și în e-fotbal. La fel, cluburile mari europene.

Dar ierarhiile individuale, se schimbă des? Apar jucători de top 10 mondial de la o lună la alta?

Aș putea spune că jucătorii de top se schimbă ceva mai greu, poate într-un ritm anual. Cei de la vârful clasamentului mondial.

Care e cel mai frumos gol pe care l-ai marcat în PES?

Este cel mai frumos pentru că a fost cel mai emoționant pentru mine! Am marcat pentru România, golul de aur în duelul cu Germania la eEURO 2020.

Ce fotbaliști români ți s-au părut a fi revelații în joc?

Mi-a plăcut foarte mult Andrei Ivan. Jucător foarte tehnic în joc, foarte bun finalizator în PES.

Meciul care a devenit coșmar la propriu

Întrebare clasică, presupun, dar răspunsul din partea unui jucător de top înseamnă și că vei justifica alegerea De ce PES și nu FIFA?

Prima dată am jucat PES și de aceea am rămas fidel jocului. Mi-a plăcut foarte mult și ulterior am descoperit și că este mai rapid și mai realist, deci există și argumente.

Pentru un copil sau un tânăr care vrea să urmeze o carieră profesionistă, care ar fi principalele 3 sfaturi pe care i le poți oferi?

Sunt patru! Determinare. Voință. Încredere. Și antrenament!

În fotbal, tot auzim ba că sunt jucători muncitori, dar nu au talent, ba că sunt talentați, dar fără muncă nu vor realiza nimic. În e-fotbal e doar antrenament, muncă, sau e vorba și de talent?

În mod clar trebuie mult antrenament în e-fotbal. Dar, să știi, e vorba și de talent. Am învățat asta de-a lungul anilor de experiență. Talent și multe, multe ore de antrenament. Și factorul psihic e foarte important, contează enorm înaintea competițiilor.

Au fost nopți în care să visezi faze din joc? Jucate deja sau imaginare?

Pfaaa… am avut coșmaruri! Uite, după semifinala de anul trecut de la eEURO 2020. Am primit gol cu Serbia dintr-o eroare a mea, în ultimele minute… și apoi am avut bară în minutul 90…

Tragerile de timp enervează oriunde

Câte controllere ai spart de nervi până acum?

(râde) Să știi că am reușit să mă controlez înainte de a le sparge! Dar a trebuit să mă controlez de multe ori!

Ce te enervează cel mai des sau cel mai intens în joc?

Și cel mai des și cel mai intens mă enervează posesia sterilă! Când văd un adversar care trage de timp, e groaznic!

Dacă ar fi să faci o comparație între suporterii de e-fotbal și cei de pe stadion, cum stau lucrurile?

Chiar e greu de făcut! Însă un lucru știu sigur: am simțit susținerea suporterilor de e-fotbal în toate competițiile. Chiar vreau să le mulțumesc, sincer, pentru că mi-au fost și îmi sunt alături.

De la ce antrenori din fotbal te-ai inspirat sau te inspiri pentru a construi strategii tactice în joc?

Jurgen Klopp!

Dintre jucătorii de fotbal români cu care ai jucat PES, care ți s-au părut cei mai buni?

Prefer să nu dau nume