EXCLUSIV. Am asistat la antrenamentul integral al Elveției, viitoarea adversară a ”tricolorilor” către Euro. ”România nu va putea învinge această echipă decât dacă se accidentează 4-5 jucători de top”

Justin Gafiuc 18.11.2022, 16:01
EXCLUSIV. Am asistat la antrenamentul integral al Elveției, viitoarea adversară a ”tricolorilor” către Euro. ”România nu va putea învinge această echipă decât dacă se accidentează 4-5 jucători de top”

La Doha University for Science and Technolgy, undeva la marginea capitalei din Qatar, e aproape ora prânzului, iar un autocar branduit cu însemnele Elveției intră în baza de pregătire. E locul ales de trupa lui Murat Yakin pentru stagiul mondial, la care viitoarea adversară a ”tricolorilor” din campania pentru Euro 2024 visează să dea o lovitură istorică.

La Zurich sau Berna, la Lausanne sau St. Gall, gândul unui titlu mondial nu e străin. Chiar șefii federației au lăsat de înțeles prin declarații voalate că World Cup 2022 ar putea însemna un moment epic grație unui grup ajuns la maturitate.

”O generație ajunsă la vârsta marilor așteptări”

Acum, pe gazon, lipsesc Xhaka, Shaqiri, Sommer și încă 3-4 colegi, e o zi cu program mai lejer pentru ei după amicalul pierdut cu Ghana, 0-2, care n-a inflamat însă spiritele ca altădată în media.

”Așteptările sunt mari pentru această echipă. Au ajuns în sferturile de finală ale europeanului de anul trecut. Este, probabil, una dintre cele mai bune generații pe care le-am avut în istorie. Acum sunt la cea mai bună vârstă fotbalistică. Am bătut Spania, Portugalia anul trecut. Atmosfera, de asemenea, e bună pentru că toți jucătorii se știu între ei de ceva timp, știu cum să joace într-un astfel de turneu”, spune Christian Finkbeiner de la Blick, unul dintre cele mai importante ziare din Țara Cantoanelor.

Nicio clipă de respiro cu Yakin

Yakin are o implicare incredibilă în antrenament. Nu stă o secundă deoparte doar pentru a scana ce fac jucătorii, intră în mijlocul lor, explică, strigă, de la depărtare se aud frânturi de fraze în germană sau franceză. Lucrează la finalizare cu insistență, iar martorii cei mai apropiați ai schemelor sunt trei ”stoperi” din plastic, înalți și crăcănați, amuzanți, pe care fotbaliștii trebuie să-i păcălească în traseele spre gol.

Gestica traduce cum Yakin le cere cu insistență oamenilor săi intensitate, cât mai multă intensitate!, iar Akanji și Embolo, starurile lui City și Monaco, sunt din acest film, cu calități și implicare pe gustul antrenorului. 

E loc și de glume, când băieții se luptă puțin cu aspersoarele care aștern o perdea de apă peste gazon și răcoresc atmosfera fierbinte, peste 30 de grade, care stoarce energia ca un burete. Nici la miuță Yakin nu se trage deoparte, stă tot acolo cu tonul când mai sus, când mai blând, iar ritmul chiar e aproape de samba braziliană, pe care Xhaka și compania se pregătesc s-o înfrunte în grupa de la CM.

”De ce nu mai este România la fel de puternică?”

”Dacă Elveția trece de prima fază, e o echipă suficient de înfometată pentru a avansa foarte mult în turneu. Vom vedea până unde, dar contează că toți conștientizează că pot învinge orice forță dacă au făcut-o cu Franța, la Euro, cu Spania sau Portugalia anul trecut”, mai spune Finkbeiner, care se apleacă apoi spre partidele viitoare cu România.

”Când eram mic, îi știam pe Hagi, Popescu, Dumitrescu și toți acești jucători fantastici care au participat la Mondialul din 1994. Acum mă întreb de ce nu mai este România la fel de puternică? N-am niciun răspuns! Elveția va fi favorită. România ar putea produce o surpriză poate doar dacă se accidentează patru-cinci jucători importanți. Atunci am avea o problemă. Va fi însă greu ca România să bată Elveția”, concluzionează jurnalistul de la Blick.

În iarbă, ședința se încheie cu o serie de penalty-uri. Se leagă inclusiv pariuri între jucători, ratările spectaculoase se îmbină cu execuții de manual de la punctul cu var, iar totul se încheie la fluierul scurt al lui Murat Yakin. A mai trecut un antrenament, vine partida cu Camerunul, iar de aici, de departe, trupa aceasta cu fibră de tanc, dinți de hienă și minte de matematician arată, sincer!, destul de înfricoșător pentru fragilii ”tricolori”, cu mentalitate de cocoloșiți pierduți pentru fotbalul mare.

Tags: