EXCLUSIV. Avem dovada incontestabilă: cele mai avantajate echipe din fotbalul românesc al ultimilor ani!

Dumitru Adrian / 04.01.2022, 10:57
EXCLUSIV. Avem dovada incontestabilă: cele mai avantajate echipe din fotbalul românesc al ultimilor ani!

O analiză realizată în premieră de Playsport evidențiază ce cluburi din Liga 1 au avut și au cel mai mare avantaj în competiție, primind cele mai multe lovituri de pedeapsă și jucând cel mai des împotriva unor adversari în inferioritate numerică.

E ușor să spui că echipele sunt avantajate pe baza unor topuri realizate din erori de arbitraj. Dar stabilirea caracaterului de eroare asupra unei decizii de arbitru e relativă. Practic, tot demersul e până la urmă subiectiv. E nevoie de cifre clare și criterii incontestabile. Iar noi le avem!

Când vorbim de echipe avantajate, aproape totdeauna gândul ne duce mai întâi la două situații pe durata unei partide: 1. când o formație beneficiază de superioritate numerică pentru că adversarul are cel puțin un jucător eliminat și 2. când o formație primește lovitură de pedeapsă, având astfel șansa de a influența direct rezultatul final.

Asta nu înseamnă că e doar un avantaj primit din partea arbitrilor, deși aceștia sunt cei care decid ambele situații. E evident că o echipă valoroasă impune prin dominarea ei un stil care îi obligă pe adversari să comită mai multe greșeli și, astfel, să fie predispuși la avertismente și infracțiuni în propriul careu. La fel cum, cine nu are șansa de a juca 11 contra 10 sau nu primește des penalty-uri nu înseamnă neapărat că e dezavantajat de arbitraj.

Câte un sezon pentru fiecare pretendentă la titlu

Pentru relevanța analizei, am studiat parcursul tuturor echipelor de Liga 1 din ultimele 3 sezoane (2018/19, 2019/20, 2020/21). 

Și am păstrat spre analiză doar echipele care au fost prezente în primul eșalon pe durata tuturor celor 3 ediții, astfel încât sistemul de referință să fie același (număr de jocuri disputate).

Așadar, 12 echipe: FCSB, CFR Cluj, Universitatea Craiova, Viitorul Constanța (Farul), Gaz Metan Mediaș, Dinamo București, FC Voluntari, Poli Iași, Astra Giurgiu, Sepsi Sf. Gheorghe, FC Botoșani și FC Hermannstadt.

Începem cu prima categorie de situații, cele când o formație s-a aflat în superioritate numerică, fiind evident avantajată. Practic, am calculat toate cartonașele roșii primite de adversarele fiecărei echipe în Liga 1. Și am împărțit la numărul de meciuri disputate de echipă (diferit, funcție de play-off sau play-out după sezonul regular).

Trei prime concluzii:

 • În sezonul 2018/19, echipa care a beneficiat cel mai mult de superioritate numerică a fost FCSB, adversarii ei primind cartonaș roșu de 9 ori în 36 de partide (medie 0,25).
 • În sezonul 2019/20, echipele cele mai avantajate la acest capitol au fost CFR Cluj și Gaz Metan Mediaș, fiecare cu o medie de 0,19 roșii primite de adversar.
 • În sezonul precedent, 2020/21, lider a fost Universitatea Craiova, cu o medie de 0,28.

 

CFR și Craiova, lideri la “roșiile” adversarilor

Dar care sunt cele mai avantajate echipe pentru tot intervalul de timp al analizei noastre, ultimele 3 sezoane, prin cartonașele roșii ale adversarelor? CFR Cluj și Universitatea Craiova! 

Iată topul complet, pe baza mediilor cumulate!

 1. CFR Cluj și Universitatea Craiova 0,56
 2. FCSB 0,49
 3. Gaz Metan Mediaș 0,45
 4. FC Botoșani 0,42
 5. Astra Giurgiu și Dinamo București 0,39
 6. Viitorul Constanța (Farul) 0,37
 7. Sepsi Sf. Gheorghe și FC Voluntari 0,36
 8. Poli Iași 0,26
 9. FC Hermannstadt 0,22

Ierarhia justifică parțial, putem spune, inclusiv faptul că Iașiul și Hermannstadt nu se mai află azi în Liga 1. Câtă vreme au încasat cele mai multe roșii și au jucat cel mai adesea în doar 10 jucători.

 

FCSB, campioana penalty-urilor!

A doua categorie analizată vizează numărul de lovituri de pedeapsă primite de echipe. Și aici situația este extrem de interesantă:

 • În sezonul 2018/19, lider la astfel de avantaje a fost Universitatea Craiova, care a primit 13 penalty-uri, urmată de FCSB, cu 12.
 • Sezonul următor, 2019/2020, liderii sunt CFR Cluj și Viitorul, fiecare cu câte 10.
 • În ultima ediție a Ligii 1, 2020/21, cele mai multe lovituri de pedeapsă le-a primit FCSB, 11 la număr.

Cum arată clasamentul pentru toate cele trei ediții? Cea mai avantajată echipă prin loviturile de pedeapsă provocate și primite este FCSB!

 1. FCSB 29 penalty-uri
 2. Viitorul (Farul) 27
 3. CFR Cluj 25
 4. Universitatea Craiova 25
 5. FC Voluntari 19
 6. Sepsi și Dinamo 18
 7. Gaz Metan și Poli Iași 17
 8. Astra și Botoșani 16
 9. Hermannstadt 13