EXCLUSIV. Avertismentul lui Csaba Asztalos, după scandalul de la FCSB – Rapid: „O să fie liniște, dacă nu știm să ne comportăm!”

Robert Zanfir 08.11.2022, 11:32
EXCLUSIV. Avertismentul lui Csaba Asztalos, după scandalul de la FCSB – Rapid: „O să fie liniște, dacă nu știm să ne comportăm!”

Csaba Asztalos (48 de ani) spune că fotbalul românesc ar putea reveni la meciurile jucate fără spectatori, dacă violențele și agresivitatea nu vor fi oprite. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării crede că se va ajunge chiar la sancțiuni individuale.

Toată lumea a acuzat pe toată lumea la derby-ul FCSB – Rapid. Giuleștenii spun că jandarmii i-au umilit, iar Liviu Ungurean a anunțat la Playsport Live că galeriile plănuiesc boicotarea fotbalului românesc. De partea cealaltă, reprezentanții FCSB au înfierat comportamentul oaspeților la momentul de reculegere dinaintea partidei.

Avertismentul lui Csaba Asztalos, după scandalul de la FCSB – Rapid

CNCD s-a „activat” în urma derapajelor de tot felul de pe Arena Națională. Csaba Asztalos crede că s-a ajuns prea departe și că vor urma schimbări.

„Nu e vorba că m-a deranjat… comportamentul galeriilor, ambelor galerii, a fost nepotrivit. Chiar și comportamentul altor spectatori. Eu am fost la tribuna 1, au avut scandări rasiste. După care și galeria Rapidului a avut scandări inacceptabile. Nu putem să mergem mai departe așa, există reguli. Sunt niște legi care interzic astfel de comportamente.

Am văzut copii de 10 – 15 ani care scandau într-o exuberanță liniștit aceste cuvinte rasiste. Indecența nu este un lucru pozitiv pentru sport și pentru noi și pentru societate. merg pe stadioane în mod curent, în special în București. Merg și la alte sporturi, sunt un iubitor al sportului. Noi am avut foarte mult de suferit în ultimii ani din cauza acestor comportamente. Și naționala de fotbal a jucat partide cruciale fară spectatori din cauza comportamentului suporterilor și a mesajelor pe care le-au transmis.

La Rapid – UTA, galeria Rapidului a afișat un banner sub orice critică. Nici aseară nu a fost un comportament al galeriei Rapid în ordine, dimpotrivă. Nu înțeleg de unde! Nu se poate altfel susține o echipa? Doar daca mesajele… să zic așa, să umpli frigiderul unul sau altuia?!

Organizatorii partidei de aseară au depus eforturi, când s-a întrerupt partida oficialii clubului s-au deplasat la galerie și au transmis să nu se mai continue. Nu știu ce măsuri se mai pot lua, dar văd că la nivel internațional vin tot mai multe sancțiuni aspre de la UEFA”, a spus Csaba Asztalos la Playsport Live.

Urmează sancțiunile individuale și închiderea stadioanelor?

„Cred că ar trebui să se aplice sancțiuni, inclusiv interdicția de a mai intra pe stadioane. Am avut o serie de discuții și cei care organizează competiția au aceasta responsabilitate. Faptul că acum conducătorii de joc opresc partida este foarte bine venit. S-ar putea să se ajungă și la situația ca o partidă să fie oprită. E foarte bine că a fost întrerupt meciul ieri, Sebastian Colțescu a făcut ceea ce scrie la regulament.

Sincer, cum am mai spus, cred că până la urmă sancțiunile individuale acolo unde se poate și, dacă afară se poate individualiza, se poate și în România, și dacă mergem mai departe, sancțiunile de a juca fară spectatori.

O să fie liniște, daca nu știm să ne comportăm. Poate dacă după o partidă-două va fi liniște.. Dacă UEFA a aplicat astfel de sancțiuni inclusiv pentru România, și lucrurile s-au liniștit…”, a mai spus șeful CNCD.

Despre identificarea cu buletinul

„Nu am fost identificat cu buletinul când am intrat pe stadion. Nu cunosc rațiunile pentru care forțele de ordine au apelat la această metodă. Cu siguranță este un tratament diferențiat. Eu am fost cu copiii mei, de regulă merg cu băieții mei, sunt minori, am urmat toate procedurile de control, dar nu am fost filmați sau identificați cu actul de identitate.

Eu mi-aș dori să avem o atmosferă în care să putem participa la meci împreună cu familia, cu prietenii. Să sustină fiecare echipa pe care o iubește, pe care o sprijină. Sunt convins că există și mesaje, cântece, poezii ale galeriilor care au anumită decență.

Cum vom evolua, cu zona asta de identificare pe stadion, dacă cineva strănută și strănută conform regulamentului… Nu am vrea să ajungem acolo (să moară oameni – n.r.).

Dacă Jandarmeria mi-ar da un scop legitim și mi-ar justifica aceasta măsură și aș considera că această măsură este legală și să îmi spună ce se face cu această bază de date, nu aș avea nimic împotrivă. Dar, până nu mi s-ar justifica dacă este legal acest demers, nu aș face acest lucru”, a încheiat Csaba Asztalos, la Playsport Live.

Urmăriți Playsport.ro și pe