EXCLUSIV. Ce detaliu din noua siglă a lui Dinamo poate scinda suflarea din „Groapă”. Avertismentul transmis conducerii

Bădulescu Silvian / 23.04.2022, 08:55
EXCLUSIV. Ce detaliu din noua siglă a lui Dinamo poate scinda suflarea din „Groapă”. Avertismentul transmis conducerii
  • La începutul acestei săptămâni, Dinamo, trupa antrenată de Dusan Uhrin jr, a fost notificată, de către ACS FC Dinamo București, societatea lui Nicolae Badea, că nu mai poate folosi sigla echipei în scop comercial. Astfel, printr-un comunicat de presă disponibil pe Internet, formația din „Ștefan cel Mare” a anunțat că, de sezonul viitor, își va schimba sigla actuală, pe care o are din 2004;
  • Giani Kiriță, una dintre cele mai reprezentative figuri ale suflării dinamoviste de la trecerea dintre milenii, a vorbit, în exclusivitate pentru Playsport.ro, despre situația în care se afundă formația din „Groapă”;
  • Fost căpitan într-o vreme în care Dinamo se lupta pentru trofee și prezențe în cupele europene, în antiteză cu situația de astăzi, Giani Kiriță a subliniat că Dinamo trebuie să aibă în noua stemă elemente de legătură cu istoria, iar cei doi câini sunt indispensabili acestui aspect;
  • Totodată, cel care a câștigat Superliga Turciei cu Bursaspor în 2010 este în continuare alături de echipa care l-a lansat în fotbal mare, fiind implicat în proiectul DinamoWin, coordonat de fostul președinte al Consiliului de Administrație de la Dinamo, Nicolae Badea, cu obiectivul de a aduce cât mai mulți bani în conturile echipei;
  • Nu în ultimul rând, deși aproape de echipă, lui Giani Kiriță îi este frică de barajul de retrogradare din cauza presiunii enorme care va fi pusă pe umerii jucătorilor.

„Atâția ani am fost câinii roșii și așa trebuie să rămânem!”

Giani Kiriță a evoluat în „Ștefan cel Mare” în perioada 1997-2003, timp în care a adunat 147 de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc, două medalii de campion în 2000 și 2002, precum și 3 Cupe ale României.

Contactat de Playsport.ro, fostul căpitan din „Groapă” a vorbit despre schimbarea emblemei formației de pe locul 14 din Liga 1.

Totodată, în timpul petrecut în centrul Capitalei, Giani Kiriță a trecut printr-o schimbare a stemei în 1998, despre care, însă, nu-și amintește.

Nu-mi amintesc, sincer să fiu. Totuși, am văzut știrea că trebuie să ne schimbăm stema. E nevoie de o soluție legată de cei doi câini. De atâția ani de zile am fost „câinii roșii” și e normal să rămânem tot așa. Totuși, de aproape 20 de ani, având sigla cu cei doi câini, eu spun că trebuie să găsim o soluție cu câinii prezenți în stemă.”

În opinia fostului jucător din „Groapă”, noua stemă trebuie să aibă în componență elementele cu care este asociat clubul.

(N.r. – Mai poate fi asociat Dinamo cu istoria de peste 70 de ani dacă nu mai există câinii în stemă?) Suporterii, în primul rând, au multe cântece cu „câinii roșii”. Eu, când am ajuns la Dinamo, educația era în felul următor: trebuie să acționăm ca niște câini, în haită. Ăsta e conceptul. Nu prea-l văd fără emblemă. Câinii sunt răi, mai ales când ai rezultate, te identifici foarte bine, cum eram noi „câini turbați” când intram pe teren. Lumea ne asocia cu răutatea. Mi-ar părea rău să dispară câinii de pe emblemă, s-ar pierde foarte multe.”

Giani Kiriță, implicat în creșterea fondurilor pentru Dinamo, într-un proiect care-i aparține lui Nicolae Badea

În prezent, Giani Kiriță nu-și lasă prima dragoste în materie de fotbal de izbeliște.

Fostul „închizător” este unul din pilonii proiectului DinamoWin, un marketplace care are ca scop principal creșterea veniturilor pentru „câini”.

Se dorește ca DinamoWin să fie un jucător de bază pentru Dinamo în viitor. Este propriul marketplace al echipei. Dai bani pentru echipă, 50% din comisionul de vânzare și, totodată, îți cumperi și ce ai nevoie în casă. Suntem la început. Eu fac legătura dintre suporteri și acest proiect. Dacă n-aș fi crezut, nu m-aș fi implicat. Pe mine mă interesează să aducem bani pentru echipă, să cumpărăm jucători de valoare sau să-i creștem pe cei din propria curte.”

Prin intermediul DinamoWin, există șansa ca anumiți suporteri să meargă pe cele mai cunoscute stadioane ale lumii.

Toate sumele sunt transparente pe platformă. Fiind la început, vânzările nu sunt foarte mari. Vrem ca acest proiect să ajungă la suporteri. Pe 29-30 vom fi la Bistrița, pentru un meci al fostelor legende, Florin Prunea, Ionel Dănciulescu. Lumea trebuie să audă de acest proiect, pentru binele lui Dinamo. Platforma oferă suporterilor cei mai fideli, conform unui index prezent pe site, diverse premii. Îți oferă șansa să mergi cu mine sau o altă fostă glorie la un meci al unor echipe precum Barcelona, Real Madrid sau Liverpool. Până acum, am fost pe 4 stadioane, iar suporterii au fost mulțumiți.”

Giani Kiriță și frica de un dezastru

Nu în ultimul rând, Giani Kiriță a vorbit despre barajul de retrogradare/promovare la care Dinamo va juca la finalul actualei stagiuni.

Lui Dinamo îi este foarte greu la ora actuală. Cu orice echipă ajunge la baraj, echipele din liga secundă vin cu alt avânt. Dinamo are presiune mare pe umeri din toate părțile. Mi-e greu să cred că acești jucători că vor face față presiunii. Un an de zile n-au putut să bată pe Clinceni sau formațiile aflate la retrogradare. Sper să nu clacheze. Nu vrea să cred asta, dar sper s-o scoată la capăt. Am o frică mare în suflet, sincer.”

Giani Kiriță prevede un dezastru pentru formația care l-a crescut, lovită de probleme din toate părțile.

Din păcate, toate probleme se răsfrâng asupra lui Dinamo, în cel mai greu an din istorie. Vin probleme de toate felurile. Se pare că ne îndreptăm spre un dezastru.”

Dinamo ocupă locul 14 în play-out, cu 13 puncte acumulate. cu 4 etape rămase de disputat, formația antrenată de Dusan Uhrin jr. se pregătește pentru primul baraj de retrogradare din istorie, pe care-l vad disputa în compania locului 3 din Liga a 2-a.