EXCLUSIV. Ce zic Dănuț Lupu și Ionel Ganea despre rușinea din Muntenegru. „Meritam 3 puncte dacă adversarii nu se prezentau!”

Bădulescu Silvian / 05.06.2022, 13:04
EXCLUSIV. Ce zic Dănuț Lupu și Ionel Ganea despre rușinea din Muntenegru. „Meritam 3 puncte dacă adversarii nu se prezentau!”
  • România a pierdut în primul meci oficial din 2022 în fața naționalei din Muntenegru. Cu jucători din Liga 1 în garnitura adversarilor, intrați pe parcurs, și într-o competiție considerată amicală pentru unii, „tricolorii” au călcat strâmb în Podgorica. Edi Iordănescu este la al 3lea insucces consecutiv pe banca primei reprezentative, după înfrângerea cu Grecia și egalul cu Israel;
  • Naționala a încheiat primul meci din seria de 4 pe care urmează să le dispute în luna iunie cu adversarul considerat mai slab cotat. Vukcevic, fotbalistul legitimat la UTA, a marcat golul secund pentru Muntenegru. Playsport.ro a luat legătura cu Dănuț Lupu și Ionel Ganea, foști jucători care au îmbrăcat tricoul primei reprezentative la turnee finale, europene sau mondiale;
  • Ambii au vorbit despre partida disputată în deplasare, iar opinia comună este că echipa națională încă duce lipsă de valoare, ca o consecință a rezultatelor tot mai slabe la nivelul campionatului intern, respectiv a echipelor de club. În același timp, cei doi foști jucători de la Dinamo l-au „urecheat” pe Vlad Chiricheș, căpitanul naționalei, de la care au așteptări mai mari în raport cu tinerii fotbaliști care au sub 10 prezențe bifat sub tricolor;
  • Surprinzător, Dănuț Lupu este de părere că la meciurile următoare, cu Finlanda sau Bosnia & Herțegovina, băieții lui Edi Iordănescu vor arăta o față diferită de cea din Muntenegru.

Ionel Ganea – „I-am considerat outsideri și ne-au învins!”

Ionel Ganea, contactat de Playsport.ro, a recunoscut că echipa națională a României a dus lipsă de idei prin care să-și surprindă adversarul, lucru sublinat la conferința de presă și de Miograd Radulovic, selecționerul Muntenegrului.

De asemenea, „Ganezul” a subliniat lipsa de atitudine din partea fotbaliștilor români.

Au fost ambiționați de faptul că sunt considerați „outsideri” din moment ce au reușit să câștige. Și antrenorul lor a declarat înainte de meci că nu avem cu ce să-i suprindem și așa a fost. Nu mai văd dorința de a câștiga de foarte mult timp la jucătorii care vin la echipa națională, dorința de a se dărui în comparație cu alte echipe, cum a fost aseară cu adversarii noștri. Ați văzut cât suflet pun, cum luptă pentru fiecare minge.”

Vlad Chiricheș a fost aspru contestat în presă imediat după partida din Podgorica. Ionel Ganea a ținut să evidențieze că la nivelul fundașului lui Sassuolo, greșelile de acest tip ar trebui să fie inexistente și, în același timp, să fie omul responsabil din vestiarul echipei.

Când pierzi, e greu să te impresioneze cineva. Pe lângă atitudine, defensiva ne-a tras în jos. M-a surprins neplăcut Chiricheș. La faza golului 2 a avut mingea în picior, trebuia doar s-o respingă. Acolo gândești rapid, mai ales că mingea era în careul nostru. Și primul gol a fost ușor primit. Mi se pare foarte ușor cum primim golurile, pe greșeli de amatori. Părerea mea este că Vlad Chiricheș trebuie să fie omul cel mai responsabil. Joacă de atâția ani în Italia, are experiență mare, național și internațional.”

Concluzia fostului mare atacant de la Dinamo sau Rapid este că naționala curentă are nevoie de un ciclu de aproximativ 2 ani în care să nu fie trasate obiective, iar accentul să fie mai degrabă pus pe reconstrucție.

O să fie greu și cu Finlanda, următorul meci. Nu știu ce să zic. Trebuie găsite o formulă și un sistem de joc, dar și un grup de bază. E nevoie de o reconstrucție de vreo 2 ani, perioadă în care să nu fie trasate obiective. (N.r. – Este Edi Iordănescu persoana potrivită pentru reconstrucție?) Asta trebuie să-i întrebați pe cei din conducere FRF. Eu sunt de părere că și lipsa rezultatelor în competițiile europene la nivel de echipe de club își lasă amprenta asupra echipei naționale.”

Dănuț Lupu – Încă există o diferență mare între campionatul românesc și celelalte!”

Dănuț Lupu, team-manager la CS Dinamo, campioana din București, a vorbit, pentru Playsport.ro, despre meciul echipei naționale din Muntenegru. Fostul mijlocaș consideră că diferența dintre Liga 1 și alte campionate își spune cuvântul la nivel de echipă națională.

Poate am fi meritat și 3 puncte dacă adversarii nu se prezentau. Eu cred că încă există o diferență mare între campionatul românesc și celelalte. Toată lumea aștepta ceva în plus de la Darius Olaru, de exemplu, dar nimic. S-a văzut aseară experiența adversarilor. Atâta timp cât echipele din campionatul românesc nu reușesc să aibă rezultate în competițiile europene, va fi dificil să facem o națională competitivă.”

Cu Radunovic și Vukcevic intrați pe parcurs, Dănuț Lupu este de părere că antrenorii din Liga 1 trebuie să pună mai mult accent pe jucătorii autohtoni decât pe cei străini.

Trebuie să dăm mai mare importanță jucătorilor români în Liga 1, mai puțin străinilor. Totuși, cum toți antrenorii români fug de jucătorii români, va fi greu să să facem ceva. Nu cred că ne-au fost net superiori, am luat 2 goluri pe 2 greșeli a unui jucător cu experiență. Nu ne-au dominat, dar fotbalul se joacă pe greșeli. Greșim noi și nu ei, e normal să nu reușim. Totodată, eu spun că nu avem jucători, cum se zice, cu sânge, să dribleze, să facă diferența. Le lipsește curajul, poate. Nu înțeleg, însă, de ce nu avem un jucător care să facă diferența, să tragă echipa după el. Sunt toți cam în aceeași oală.”

Paradoxal, cel care a fost considerat mai talentat decât Gică Hagi în perioada de activitate fotbalistică a surprins subliniind că în meciurile cu Bosnia sau Finlanda, echipa națională va arăta mai bine.

Fără să fiu ironic, o să vezi că o să jucăm altfel cu celelalte două echipe. Poate chiar o să avem rezultate pozitive. Sunt mai mulți factori, pentru că mă gândesc că e un nou antrenor, e acest trac la primul meci oficial. Până la urmă, când vine un antrenor nou, toată lumea e preocupată să facă pe plac acestuia De obicei, când îți dorești foarte mult să joci bine, joci prost, din prea multă dorință.”