EXCLUSIV Cel mai important expert în drept sportiv din România analizează cazul Colţescu: „El nu este acuzat de nimic în acest moment la UEFA”

Gabriel Eșanu 16.12.2020, 21:40

Au trecut nouă zile de la incidentul în care Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism de către jucătorii şi oficialii de la Başakşehir. Nouă zile în care s-a dezbătut intens dacă arbitrul român este sau nu vinovat. S-au creat tabere, s-au dat verdicte de ambele părţi. Asta în vreme ce spaniolul Dar UEFA, de la care toată lumea aşteaptă răspunsul final, nu spune nimic. Iar procedura forului continental ar putea să fie una de lungă durată.

Cristian Jura, cel mai important expert sportiv din România, arbitru la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv), a vorbit în exclusivitate pentru Playsport.ro despre cazul Colţescu. Cristian Jura a Este o procedură în cel puţin 2 paşi în interiorul UEFA. În momentul de faţă este doar o cercetare, o investigaţie, care se va finaliza cu un raport. În urma raportului respectiv se va decide de către UEFA, dacă va fi înaintat la Comisia de Disciplină. Fact finding este termenul folosit în limba engleză. Aici se va stabili contextul în care a fost făcută afirmaţia respectivă.

Pe 20 decembrie, UEFA intră în vacanță. Anchetarea cazului Colțescu se va relua pe 5 ianuarie

Cât să ne așteptăm să mai dureze această anchetă a UEFA legată de acuzele care i-au fost aduse lui Sebastian Colțescu?

Sunt două momente cheie. Până pe 20 decembrie, şi după 5 ianuarie. Între aceste date este vacanţă, deci este clar că acest caz se va prelungi și în 2021. Este o procedură în cel puţin 2 paşi în interiorul UEFA. În momentul de faţă este doar o cercetare, o investigaţie, care se va finaliza cu un raport. În urma raportului respectiv se va decide de către UEFA, dacă va fi înaintat la Comisia de Disciplină. „Fact finding” este termenul folosit în limba engleză pentru momentul în care ne aflăm. Aici se va stabili contextul în care a fost făcută afirmaţia respectivă.

Să înțeleg că, în funcție de ceea ce se va nota în acest raport, UEFA ar putea să decidă să nu o acțiune disciplinară împotriva lui Sebastian Colțescu.

Categoric, el nu a fost acuzat de nimic în acest moment. În urma acestui raport se va stabili contextul și dacă este cazul să se deschidă procedură disciplinară Trebuie întâi văzut şi analizat conţinutul raportului care se va face. În condiţiile în care se declanşează procedura la Comisia de Disciplină a UEFA, urmează să vină o decizie şi de acolo. Iar decizia respectivă poate fi atacată la TAS. Cam aceștia ar fi pașii.

Dacă acest caz ajunge la CEDO, ar putea să treacă și cinci ani până când se va da o soluție definitivă

Și aici se poate oprește totul? La TAS? Avocatul spaniol care spune că l-a contactat pe Sebastian Colțescu lăsa de înțeles că se poate ajunge la CEDO, sau la Curtea Penală Internațională de la Haga.

Hotărârile de la TAS pot fi supuse controlului Tribunalului Federal Elveţian. Şi doar pe chestiuni procedurale. Abia ulterior, deciziile Tribunalului Federal Elveţian pot fi contestate la CEDO. E important să amintim cazul Pechstein, în care CEDO a constatat că TAS este un tribunal pe deplin independent şi imparţial. CEDO nu rejudecă acest caz, ci verifică dacă au fost respectate prevederile convenţiilor europene ale drepturilor omului pe durata procesului. În ceea ce priveşte Curtea Penală Internaţională de la Haga, aşa cum îi spune şi denumirea, judecă doar fapte de natură penală. Ori în cazul lui Colţescu nu au fost comise fapte de natură penală. Eventualelele sancţiuni care i-ar putea fi aplicate lui Colţescu sunt de natură sportivă.

Ancheta de la UEFA ar putea să dureze un an! Apoi, la fel și pentru o decizie de la TAS

Deci este destul de greu să vorbim că s-ar putea ajunge la despăgubiri de milioane de euro, cum se vehicula.

Aşa cum spuneam, Curtea Penală de la Haga nu este competentă să judece acest caz. Iar CEDO, cu sediul la Strasbourg, în speţele cu o gravitate deosebită, cum ar fi regimul de detenţie, a acordat despăgubiri între 5.000 şi 10.000 de euro. Asta ca să înțelegem cum se stabilește cuantumul acestor despăgubiri.

În concluzie, cât să ne așteptăm să mai dureze până se va soluționa această speță?

În medie, deciziile de la UEFA vin după aproximartiv un an. Dar, în această speţă, s-ar putea mişca mult mai repede lucrurile. Sigur, nu poate fi luat în discuție ca o decizie să vină de la UEFA înainte de luna ianuarie. La TAS, procedura ar dura aproximativ un an. Iar la CEDO, dacă se ajunge acolo, durează în medie cam 2-3 ani.

  • În decembrie 2015, Cristian Jura a publicat cartea „Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv si Codul pentru Arbitraj Sportiv”. În care explică pe înțelesul tuturor cum se desfășoară un proces la TAS. Instanța sportivă la care echipele din România ajung foarte des. 
Urmăriți Playsport.ro și pe