EXCLUSIV. Cosmin Contra, haz de necaz despre înființarea Superligii Europei: „Șansele echipelor noastre de a ajunge în grupele Champions League vor fi mai mari”

Mihai Rosoiu / 20.04.2021, 08:39
EXCLUSIV. Cosmin Contra, haz de necaz despre înființarea Superligii Europei: „Șansele echipelor noastre de a ajunge în grupele Champions League vor fi mai mari”

Unul dintre observatorii tehnici ai UEFA, Cosmin Contra, crede că șansele apariției Superligii Europei sunt reduse. În opinia fostului selecționer al naționalei României, cluburile implicate vor renunța la idee. Mai în glumă, mai în serios, Cosmin Contra a aruncat și o ironie fină despre înființarea Superligii Europei.

Cosmin Contra, ironie despre înființarea Superligii Europei

Membru al corpului de observatori UEFA, fostul fundaș al lui AC Milan și Atletico Madrid, a vorbit, în exclusivitate pentru Playsport.ro, despre Superliga Europei. Cosmin Contra este convins că lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. În opinia fostului mare internațional, apariția noii competiții nu se va produce prea curând:

Eu zic că e devreme să vorbim despre efectul pe care-l va avea Superliga Europei asupra celorlalte competiții internaționale. În primul rând pentru că această întrecere nu există, în momentul de față. Sunt doar câteva discuții. Stați să vedem ce se va întâmpla. E devreme să ne pronunțăm. O să se mai întâmple lucruri în viitor. Dacă va apărea Superliga, atunci o să vedem, dar deocamdată, eu zic că e prematur”, a precizat Contra pentru playsport.ro.

Superliga va schimba cursul fotbalului european

Fostul selecționer a recunoscut totuși că o astfel de întrecere ar pune punct unei ere importante pentru fotbalul modern. Cosmin Contra este convins că pierderea va fi doar a fotbalului și a celor care urmăresc fenomenul:

Dacă se va înființa Superliga, va fi rău pentru fotbal. Doar sportul va avea de pierdut. Dispare tot ce știam noi despre competiție. O astfel de ligă nu mai are nimic din regulile pe care le-am asimilat de-a lungul anilor. Nu e bine, consider eu. Dar, cine știe? Poate există și o parte pozitivă, în sensul că echipelor românești le va fi mai ușor să ajungă în grupele Champions League. Glumesc… Serios vorbind, cred că fotbalul pe care îl cunoaștem noi va avea de suferit. Vor exista efecte și asupra publicului, în eventualiatea în care vor dispărea restricțiile și ne vom întoarce pe stadioane. Dar, părerea mea, este să așteptăm să vedem ce se întâmplă. E prea de vreme să facem scenarii și strategii”, a explicat observatorul UEFA.

Cosmin Contra, fost jucător la două dintre echipele care vor înființarea Superligii Europei. În sezonul 2001-2002, românul a evoluat pentru AC Milan, iar între 2002 și 2006 a îmbrăcat tricoul celor de la Atletico Madrid.

Florentino Perez ar urma să fie primul președinte
Florentino Perez ar urma să fie primul președinte

12 cluburi vor să înființeze Superliga Europei

Cele 12 cluburi fondatoare sunt: Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Juventus, AC Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona şi Atletico Madrid. Superliga Europei are ca rol să înlocuiască Liga Campionilor.

– 20 de cluburi participante;
– 15 cluburi fondatoare: celor 12 anunţate până în acest moment li se vor alătura alte 3 şi vor fi, astfel, 15 cluburi fondatoare;
– Aceste 15 cluburi fondatoare vor evolua în fiecare an în noua competiţie, iar lor li se vor alătura, în fiecare sezon, alte 5 echipe, care se vor califica în funcţie de rezultatele din sezonul precedent;
– Meciurile vor avea loc la jumătatea săptămânii, la fel ca cele din Liga Campionilor, astfel că weekendurile vor fi rezervate, păstrând calendarul tradițional, meciurilor din competițiile interne;
– Superliga va începe în luna august a fiecărui sezon;

– Vor exista două grupe cu câte 10 echipe, în care meciurile se vor juca tur-retur;
– Primele 3 clasate din fiecare grupă se califică în sferturile de finală ale Superligii Europei;
– Locurile 4-5 vor juca într-un play-off, tur-retur, pentru ultimele două locuri din sferturi;
– Atât sferturile, cât și semifinalele se vor juca tot în sistem tur-retur;
– Finala se va disputa în luna mai, într-o singură manșă.