EXCLUSIV | Cristi Balaj, detalii despre situația financiară a campioanei! La acest capitol, CFR își spulberă toate rivalele: „Avem capital social mai mult decât toate echipele din playoff la un loc!”

Cătălin Mureșanu / 17.05.2022, 22:22
EXCLUSIV | Cristi Balaj, detalii despre situația financiară a campioanei! La acest capitol, CFR își spulberă toate rivalele: „Avem capital social mai mult decât toate echipele din playoff la un loc!”

 

  • Cristi Balaj a dezvăluit, în cadrul emisiunii PlaySport Live că societatea care adminsitrează clubul deține un capital social important, „mai mare decât următoarele cinci cluburi situate în clasment la un loc” ;
  • Conform bilanțului financiar publicat în luna Aprilie, campioana înregistra, la finalul anului 2021, datorii de 129.856.351 lei.  

Pe parcursul sezonului la căpătul căruia CFR Cluj va reuși să își treacă în vitrină al optulea titlul de campioană în Liga 1 și cel de-al cincilea consecutiv, presa sportivă a sesizat, în mai multe rânduri, problemele financiare pe care clubul din Gruia le întâmpină. Parcursul din cupele europene, acolo unde ardelenii au alunecat în Conference League, o competiție neatractivă din punct de vedere al câștigurilor, a subliniat acestă discuție. 

Mai mult, la un moment dat, a fost vehiculată varianta unei noi insolvențe, a doua, după ce societatea a mai trecut printr-o reorganizare juridică înainte de a-și începe hegemonia în fotbalul românesc. 

Șefii din Gruia au negat, de fiecare dată, problemele financiare 

De fiecare dată, oficialii alb- vișiniilor au infirmat relatările jurnaliștilor. 

Luni, în cadrul emisiunii PlaySport Live, Cristi Balaj, președintele campioanei, a dezvăluit că CFR stă destul de bine la capitolul economic, printr-un detaliu neștiut.  

„CFR Cluj este clubul care are capital social mai mult decât următoarele cinci echipe din clasament adunate la un loc. Capitalul social… îl verși, reprezintă e suma pe care o folosești pentru a continua activitatea. Este o sumă pe care nu poți să o retragi”. 

Potrivit raportului financiar al clubului, publicat pagina oficială, CFR Cluj avea, la sfârșitul anului 2021, o datorie totală de 129.856.351 lei, pe locul doi în aceast îngrijorător top, după Sepsi Sfântu Gheorghe (170. 160.737 lei).

„Datoriile sunt, în mare parte, reprezentate de împrumuturile lui Neluțu Varga” 

Imediat după ce această sumă a devenit oficială, acționarii societății au ținut să-i liniștească pe suporteri și au transmis că, mare parte din datoria înregistrată, o reprezintă împrumuturile virate de acționari, în special de Neluțu Varga. 

„Nu este o noutate, noi le știm de foarte multă vreme. Nu este o situație catastrofală. Există aceste împrumuturi date de Neluțu Varga, în rest este liniște. Nu îmi fac nicio problemă. Dânsul a dat aceste împrumuturi pe o perioadă mai lungă. Mai investește, asigură de multe ori plata salariilor, pentru a merge tot înainte. E curios că apare tocmai acum această problemă.

Aceste împrumuturi au fost făcute pentru ca clubul să meargă mai departe și să facă performanță. Dorința noastră este să facem performanță. Este cert că vrem să luăm campionatul, fiindcă dorim să ne calificăm în Champions League pentru că acolo vin bani mai mulți”, a declarat Ștefan Gadola, unul dintre acționarii clubului ardelean, pentru Pro Arena

Ce este capitalul social? 

Conform startco.ro (https://startco.ro/blog/capital-social-srl/) , capitalul social reprezintă: „totalitatea contribuțiilor persoanelor fizice și/sau juridice care au convenit înființarea unei societăți comerciale”. Astfel, capitalul social poate lua mai multe forme, după cum urmează: 

* forma banilor (aport la capitalul social în numerar)

* forma bunurilor mobile sau imobile (aport la capitalul social în natură – acesta va fi exprimat în bani după o evaluare a bunurilor de către o persoană calificată în acest sens). 

 * forma expertizei unuia sau a mai multor asociați în domeniul de activitate ales (aport la capitalul social în industrie – este întâlnit mai rar față de celelalte forme amintite).