EXCLUSIV. Cum se poate apăra Simona Halep în cazul acuzațiilor de dopaj care i se aduc. VIDEO

Gabriel-Alexandru Ioniță 21.10.2022, 18:34
EXCLUSIV. Cum se poate apăra Simona Halep în cazul acuzațiilor de dopaj care i se aduc. VIDEO

Simona Halep a anunțat că recent, mai exact la US Open 2022, a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă, Roxadustat. Ca efect imediat, ea a fost suspendată provizoriu de către Federația Internațională de Tenis.

Directorul general de la ANAD a explicat la PlaySport Live cum se poate apăra Simona Halep în această speță

Directorul general Agenției Naționale Anti-Doping din România, Gabriela Andreiașu, a intervenit în direct la PlaySport Live pentru a explica implicațiile acestui anunț. Printre altele, ea a prezentat și pașii pe care Simona Halep și cei care o reprezintă din punct de vedere legal trebuie să îi facă pentru ca sportiva de 31 de ani să își dovedească nevinovăția sau buna credință în această speță. De asemenea, președintele ANAD a dat detalii și despre modul în care va decurge instrumentarea acestui dosar.

„Cei care o reprezintă în primul rând trebuie să își facă un istoric din ultimele săptămâni, luni, ce medicație a folosit, ce suplimente a folosit, unde a fost ca și clinici medicale. Văd la televizor că a avut diferite intervenții sau controale. Ar fi bine să vadă fișele medicale, ce i s-a prescris, ce i s-a administrat în timpul intervențiilor. Este un punct de plecare. Deci în primul rând trebuie să știe ce medicamente i s-au administrat și în ce moment.

Pot fi organizate audieri online sau la sediul Federației Internaționale. Acest caz este în totalitate gestionat de Federația Internațională, deci nu de noi. Noi doar am fost informați la nivel național, pentru că sunt obligați cei de la nivel internațional să informeze organizația anti-doping a țării de reședință a sportivului. Audierile și restul procedurii vor avea loc la sediul Federației Internaționale.

Detalii despre ce presupune „celebra” probă B

(Ce înseamnă proba B) Un sportiv, în timpul unui control doping, emite o probă de urină într-un recipient, iar urina este repartizată în alte două recipiente, care sunt codificate cu un număr și litera A și același număr cu litera B. Deci proba B este practic aceeași urină pe care a dat-o la controlul doping, dar a fost stocată și păstrată până când a ieșit rezultatul analizei probei A. Văzând ce s-a întâmplat la proba A, ce rezultat a ieșit, a avut dreptul să ceara contra-expertiza, din aceeași probă de urină. Lucru pe care l-a făcut și rezultatul este pe care îl știm. Nu este o altă probă. Informații despre volum, medicamentația pe care a folosit-o sportivul sau sportiva, sexul sportivului, densitatea probei de urină, acestea sunt informațiile”, a spus directorul general ANAD la PlaySport Live.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe