Exclusiv. Dănciulescu, la ora adevărului. Greșelile tinereții, derby-urile care l-au marcat. „O săptămână am fost praf”

Cătălin Mureșanu 10.02.2021, 17:54
Exclusiv. Dănciulescu, la ora adevărului. Greșelile tinereții, derby-urile care l-au marcat. „O săptămână am fost praf”

Ionel Dănciulescu a făcut o serie de dezvăluiri despre noua sa funcție, cea de conducător al Academiei de Fotbal CS Dinamo. „Danciu” a vrut să pună punct speculațiilor legate de îndepărtarea grupelor de la SC Dinamo 1948 SA din „Groapă” și spune că în „Ștefan cel Mare” este loc pentru toți dinamoviștii. „Danciu-gol”, omul cu cele mai multe derby-uri Steaua – Dinamo, meciuri bifate în tricoul ambelor formații, vorbește despre cel mai drag gol, cea mai dureroasă înfrângere și își aduce aminte de greșelile trecutului. Fostul atacant și oficial al „câinilor” nu se ferește să acuze și „era Negoiță” pentru dezastrul în care se află Dinamo și crede că fanii sunt, în acest moment, singura soluție de salvare pentru „câini”.

New Dănciulescu vorbește despre planurile AFCS Dinamo

Salut, Danciu! Cum este noua postură pentru tine? După ce te-ai retras din activitatea de fotbalist ai fost director, manager, chiar și antrenor, iar în prezent coordonezi Academia de Fotbal a Clubului Sportiv Dinamo.

Pentru mine este ceva inedit, diferit. Chiar dacă se spune că la copii și juniori este mult mai simplu, eu am impresia că sunt mult mai multe lucruri de rezolvat. În același timp este o muncă frumoasă, interesantă, un început, mai ales că e vorba de o academie nouă, luată de la zero. Chiar dacă nu am făcut o deschidere oficială, asta din cauza pandemiei, lucrurile se mișcă destul de bine.

Trebuie să spunem că, în această primă etapă, este vorba de o academie formată, exclusiv, din grupe de copii destinate minifotbalului, inițierii.

În momentul de față avem grupe de la Under 6 și până la Under 14, dar, cu timpul, dacă lucrurile merg bine, vrem să mărim grupele și să avem și echipe mai mari, de performanță. Eu cred că la grupele de minifotbal trebuie, în primul rând, să pui baza pe mișcare, pe bucuria copilului de a veni la antrenament, integrarea lui în colectivitate, dezvoltarea personalității, prietenia pe care o dezvoltă pe parcurs.

Ionel Dănciulescu ocupă o funcție administrativă la CS Dinamo
Ionel Dănciulescu ocupă o funcție administrativă la CS Dinamo

O să te provoc. E mai greu să lucrezi cu copiii sau cu părinții?

Cred că e mai ușor cu cei mici. Știm care este adevărul, părinții sunt subiectivi. Trebuie să înțeleagă că, în perioada aceasta, de inițiere, nu poți să faci performanță, sunt copii care încep fotbalul la 6, 7 ani, însă, pe parcurs, își schimbă aptitudinile. Poate vrea să facă alt sport. De-asta noi suntem deschiși, avem un avantaj, o bază cu tot ce ne trebuie: bazin, sală, academie de handbal, tot felul de discipline sportive unde copilul poate să se reorienteze în funcție de aptitudini. De exemplu, dacă acum a fost frig, am mers cu copiii în sală, la vară putem să-i ducem la bazin. Poți să începi cu fotbalul și să mergi mai departe cu alt sport, de ce nu? Nu poți forța copilul să vină la un sport de dragul părintelui! Trebuie să facă sport de plăcere. Din punctul meu de vedere, dacă spui, până la vârsta de 12 ani, că un copil este un mare talent, te minți. Lucrurile se dezvoltă în timp. Ca părinte, dacă o să gândești așa, te minți singur! Consider că de la 14 ani începi să vezi anumite lucruri.

Răspuns pentru DDB

Care este taxa pe care Clubul Sportiv Dinamo o percepe pentru un copil care vrea să joace fotbal?

O taxă de 250 lei, care include toate facilitățile din incinta Complexului Sportiv Dinamo, există un rând de echipament pentru antrenament și echipamentul de joc pe care le primește din partea clubului. Încercăm să găsim sponsori, să aducem un plus, avem și psiholog, vrem să ne dezvoltăm, ne dorim ca antrenorul să fie un bun pedagog, nu trebuie să existe derapaje din punct de vedere al limbajului, e obligatorie o conduită ireproșabilă. Suntem Dinamo și, chiar dacă acești copii sunt la faza de inițiere, noi încercăm să-i învățăm tot ceea ce înseamnă spiritul dinamovist. Ne dorim, când vor crește, să devină o bază importantă pentru FC Dinamo.

Am ajuns la un subiect important, sensibil, legat de identitate. În momentul de față, în Parcul Sportiv Dinamo, există trei centre de copii și juniori. Academia CS Dinamo, grupele SC Dinamo 1948 SA și câteva serii ale Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo București (n.r. societate lui Nicolae Badea) .

Chiar ieri a existat o discuție (n.r. marți) între președintele CS-ului (n.r. Ionuț Popa) și persoane importante din boardul programului Doar Dinamo București, pentru că au fost tot felul de intoxicări din partea multora. Cei din DDB s-au convins de bunele noastre intenții, noi suntem aici să ajutăm clubul. Și s-a ajuns la un consens. Dinamo, indiferent de forma juridică, o să rămână în Ștefan cel Mare. Că e CS, SC, ACS FC, Dinamo e casa dinamoviștilor. Președintele Ionuț Popa a fost deschis, i-a ascultat și o să căutăm și o formă prin care să oficializăm acest parteneriat. Să nu uităm că, anul trecut, juniorii se antrenau pe la Granitul. Aici e spiritul nostru, în Dinamo. O să se facă și stadionul și aici o să fie loc pentru toți dinamoviștii.

Care era nemulțumirea celor din DDB?

Au existat zvonuri cum că grupele celor de la SC Dinamo 1948 SA vor fi date afară din Complexul Sportiv Dinamo. Fals! Grupele rămân aici, nu o să plece nimeni, după discuția care a avut loc, lucrurile au fost lămurite. Noi suntem aici să ajutăm, mai ales în situația asta în care se găsește echipa. Eu unul am fost mereu alături de Dinamo, de suporteri, am vrut să întorc acestui club ce mi-a oferit el mie, pentru mine au vorbit faptele, atât ca jucător, cât și din postura conducătorului.

Crezi că ai fi putut să oferi mai mult din postura conducătorului, oficialului?

Cu siguranță! Am încercat să ajut și cred că cel mai bine mă prinde postura de director sporiv, să am anumite atribuțiuni. Cred că la fotbal mă pricep și, fără falsă modestie, mă pricep foarte, foarte bine.

Săgeți către spanioli

Ai greșit atunci când ai acceptat postul de antrenor?

(oftează). A fost o chestie de moment, echipa era într-o situație complicată, am vrut să ajut. Dacă stai să te gândești și scoatem rezultatul drastic cu Astra (n.r. Dinamo a pierdut cu 1-6), puteam să luăm bătaie cu 2-1, spun că a fost o perioadă ok, am calificat echipa în semifinalele Cupei Ligii. Așa a fost să fie. Oricum, îți repet, cred că funcția care îmi place cel mai mult este cea de director sportiv, însă, la Dinamo, în mare parte, nu s-a păstrat fișa postului. Vreau să punctez ceva și despre situația asta grea?

Te ascult!

E clar, în acest moment, vinovații principali sunt impostorii ăștia, spaniolii, însă o mare parte de vină aparține și managmentului care a fost în trecut. E clar, când ajungi într-o situație atât de complicată și clubul este vândut, toate problemele și datoriile acumulate sunt legate și de acest aspect.

Mi-ai spus că, la Dinamo, fișa postului nu prea s-a respectat, eu traduc acest lucru prin faptul că vocea ta nu a contat. E corect?

Au fost momente când a contat, am fost întrebat și, în mare parte, tot ce am spus s-a adeverit. A fost o perioadă, când Alexandru David era președinte, în care se făceau fișe, semnam pentru jucătorii care urmau să fie aduși sau pentru fotbaliștii care nu erau, în viziunea mea, de Dinamo. Și, în mare parte, am avut dreptate. La Dinamo, în multe momente, conducătorii nu și-au asumat deciziile. Nu trebuie să fugim de realitate, problemele vin și din urmă!

Ionel Dănciulescu regretă absența fanilor de pe stadion
Ionel Dănciulescu regretă absența fanilor de pe stadion

Lipsa fanilor, câștigul rivalilor

Ești omul-derby, jucătorul cu cele mai multe Dinamo-Steaua bifate. Ai îmbrăcat tricoul ambelor formații, unde ai perceput o presiune mai mare când se apropia acest meci?

În ambele părți. Din păcate, meciul și-a pierdut din aura asta de derby. Gândește-te, Dinamo suferă foarte mult din cauză că se joacă fără spectatori. În ultimii ani, cu fanii în tribună, Dinamo avea un procentaj mai bun. Acum, după ce tribunele au rămas închise, nu a mai câștigat. Sper ca în această seară lucrurile să fie diferite și să reușim o calificare, e un obiectiv important pentru jucători, pentru suporteri, ar fi o rază de optimism. Avem nevoie de o flacără, de o scânteie, de o speranță.

Ai marcat de 13 ori în derby. De 8 ori pentru Steaua, de 5 ori în tricoul lui Dinamo. Care îți este cel mai drag gol?

Meciul din 2008, când am reușit să câștigăm cu 2-1. E golul cel mai important pentru mine. Am jucat la ambele echipe și nu o să neg, niciodată, perioada din Ghencea, însă mă consider dinamovist și am să mor dinamovist. Spun eu că, până la urmă, chiar cu greșelile trecutului, că tinerțea te împinge să faci și lucruri mai puțin inspirate, m-am achitat față de clubul din inima mea.

Când spui de greșeli, te referi la gesturile pe care le-ai făcut față de fanii dinamoviști în perioada în care erai la Steaua?

Da! Cred că pe parcurs am reușit să șterg aceste lucruri mai puțin inspirate. Am demostrat-o prin tot ce am făcut.

Ai jucat chiar și o finală de cupă, pierdută de Dinamo, la Brașov, în fața rivalei de moarte, cum a fost acel moment?

A fost una dintre dezamăgirile vieții mele. Eșecul cu Lazio și finala pierdută, la Brașov, împotriva FCSB-ului. Cred că o săptămână am fost praf, nu am vorbit la telefon, am suferit enorm. Toată lumea a rămas cu lacrimile lui Torje, însă am suferit toți, în spatele acelor lacrimi a fost și durerea noastră, a celor care trăisem mai multe în carieră.

Urmăriți Playsport.ro și pe