EXCLUSIV. Debutant sub Podul Grant, deținut la Jilava. „John”, povestea de viață a rapidistului care a înscris la primul meci în Liga 1, chiar în Giulești, apoi a ajuns după gratii pentru trafic de droguri   

Autori: Cătălin Mureșanu, Dumitru Adrian / 28.09.2021, 13:29
EXCLUSIV. Debutant sub Podul Grant, deținut la Jilava. „John”, povestea de viață a rapidistului care a înscris la primul meci în Liga 1, chiar în Giulești, apoi a ajuns după gratii pentru trafic de droguri   
  • Playsport vă prezintă povestea neștiută de viață a unui jucător care, la 19 ani, debuta, în tricoul Rapidului, pe prima a scenă a fotbalului românesc. Cu gol! Era 2007, derby cu Universitatea Craiova, iar Giuleștiul se îmbăta cu o nouă „speranță a fotbalului românesc”, Alexandru Ionuț Dobroiu;
  • „Cel mai rapid jucător din Liga 1”. Așa era prezentat, la acea vreme, tânărul atacant, elevul lui Cristiano Bergodi;
  • La 10 ani după flama debutului, internaționalul de tineret s-a pierdut precum alți și alți tineri de perspectivă. A urmat vâltoarea împrumuturilor, accidentări, indiferență, neseriozitate, probleme de familie și ghinioane. Povestea de viațăa culminat cu o condamnare la închisoare;
  • Rămas fără contract și bântuit de un singur gând, „nu știu să fac altceva în afară de fotbal”, Dobroiu a urmat nociva șoaptă a anturajului;
  • Fotbalistul a fost condamnat, în 2018, la trei ani și 11 luni de închisoare pentru trafic de droguri de risc în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat, deținere și consum de droguri de mare risc. Și-a ispășit pedeapsa la Jilava;
  • Reabilitat după ce a stat în spatele gratiilor doi ani și patru luni, fostul atacant de la Rapid a fost eliberat condiționat, a revenit la cei doi copii și lucrează în Anglia, țară în care s-a stabilit împreună cu familia sa.   

 

“La capitolul viteză am fost mereu primul, indiferent de grupa de vârstă la care am jucat. Doar Dobroiu era mai rapid decât mine, atât. Avea o explozie senzaţională!” 

Declarația îi aparține lui Adi Popa (33 ani), de trei ori campion al României cu FCSB și o dată în Bulgaria, cu Lodogorets. Pe lângă aceste performanțe, jucătorul care, de curând, a semnat cu Steaua, a mai strâns două cupe, o supercupă și 24 de selecții la echipa națională. Popa s-a ales, pe parcursul carierei, cu porecla Motoreta, viteza fiind principala sa calitate.

“Am văzut că nu se mai interesează nimeni de mine, că toate porţile îmi sunt închise, am vrut să mă las de fotbal, de fapt, chiar mă împăcasem cu gândul ăsta, că voi munci în Anglia. Dar nu ştiam să fac altceva decât fotbal! Până la urmă, băieţelul meu m-a convins să nu renunţ. Mi-am dat seama că trebuie să lupt pentru el şi să revin pe teren”. (sursa fanatik.ro 20.10. 2013)

A doua declarație îi aparține lui Alexandru Ionuț Dobroiu (33 ani). Coleg de generație cu Popa, fostul junior de la Rapid a debutat, într-un princeps de toamnă -2007-, în Liga 1.

Și a făcut-o exploziv, fulgerător precum fuleul său. Cu un gol marcat într-un derby cu Universitatea Craiova, chiar în Giulești.

În prelungirile jocului, la scorul de 1-0 pentru vișinii, tânărul atacant în vârstă de 19 ani a speculat eroarea unui adversar, a recuperat un balon în jumătatea adversă, a țâșnit spre poartă și l-a executat pe portar etalând, pe lângă viteza de ghepard, calmul unui „killer” veritabil. Erau primele sale minute pe scena fotbalului românesc, unde a bifat nouă jocuri. Plus alte trei selecții la naționala de tineret. Apoi au urmat multe dezamăgiri, alegeri greșite.

Sau poate ghinioane. Uneori trecem totul în contul lor.

VEZI golul lui Alexandru Dobroiu la debutul său în Liga 1

 

De la 5,4 secunde pe 50 de metri, la 3 ani, 11 luni și zece zile de condamnare

După ce a fost împrumutat la Pandurii Târgu Jiu, Dobroiu, tânărul iute care scotea 5,4 secunde pe 50 de metri, a dispărut, dezamăgitor, printre smocurile diviziei secunde. CSM Râmnicu Vâlcea, Callatis Mangalia, accidentări, alegeri greșite, impresari, promisiuni, zimții destinului care au sfârtecat, așa cum s-a tot întâmplat în fotbalul nostru, cariera unor alte și alte promisiuni din fotbalului românesc. Eternele noastre promisiuni. Fără sprijin, Dobroiu s-a agățat de anturaj. S-a lăsat de fotbal și a dispărut.

Undeva în trecutul fostului fotbalist, printre fotogramele amintirilor cu golul din prelungirile derby-ului cu Universitatea Craiova, printre cuvintele lui Adi Popa, rivalul său de la juniori, există câteva virgule care au schimbat sensul vieții pentru un tânăr care, la vârsta lui, a trait multe. Dacă nu pe toate pe care le putea percepe un bărbat la 33 de ani.

Doi ani și patru luni din viața lui „John”. Surprins cu două kilograme de canabis și cocaină  

Și în viața lui Alexandru Ionuț Dobroiu a apărut „John”. Fostul fotbalist părea împăcat cu declarația din 2014, renunțase la fotbal, însă, din păcate pentru el, pentru familia sa, pentru mulți alții care au avut de suferit din cauza alegerilor și faptelor sale, tânărul tată nu și-a asumat declarația până la sfârșit. A înțeles, a mințit, a ales altceva… altceva decât munca.

“Am văzut că nu se mai interesează nimeni de mine, că toate porţile îmi sunt închise, am vrut să mă las de fotbal, de fapt, chiar mă împăcasem cu gândul ăsta, că voi munci în Anglia”. (Fanatik- 2013)

Disperarea, mirajul câștigului rapid, anturajul pot fi cauzele. Fragil, năuc și încă imberb, Dobroiu și-a licitat destinul unde, cui și cum nu trebuia. Realitatea este că fostul fotbalist a acceptat un drum înfundat, a urmat calea greșită, nu a realizat că, într-o zi, este posibil să nu își mai vadă cei doi băieți cum cresc. Supremul dar al unui tată.

Iar acest lucru s-a întâmplat. În 2017, tânărul a fost reținut și, mai apoi, trimis în judecată,  printe acuzații, cele mai grave fiind: „trafic de droguri de risc în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat, deținere și consum de droguri de mare risc”.

„Dobroiu Ionuț Alexandru, zis „JOHN”, trimis în judecată în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii de a cinci infracțiuni de…”

Din informațiile culese de PlaySport.ro, fostul fotbalist de la Rapid ar fi fost surprins cu două kilograme de canabis, plus o cantitate de cocaină.

„Unii le aduceau din străinătate sau preluau coletele, erau pe post de cărăuși, alții le vindeau, fiecare fiind remunerat în funcție de rolul său. Cei care preluau drogurile mai puțin, cei care le comercializau, mai mult”, a precizat o sursă pentru PlaySport.ro.

Departe de John. O frază neterminată. Un cuvânt lipsă

Într-un dosar din care au mai făcut parte alți 13 inculpați, fostul jucător- speranță din Giulești a fost condamnat la trei ani, 11 luni și 20 de zile de închisoare. Dobroiu a ispășit doi ani și patru luni în Pentitenciarul Jilava, iar pe 18 martie 2020 a fost eliberat condiționat și a plecat în Anglia pentru a începe o nouă viață. Departe de John, departe de anturaje.

În viața lui  lăsase o frază neterminată și, în acest fel, nu putea să înceapă un nou capitol, să întoarcă următoarea filă, să scrie apăsat în caietul celor doi băieți. Din acest moment, reabilitat, primul cuvânt a fost… muncă.

Azi este șofer pe Uber și își câștigă cinsitit existența, își crește demn cei doi băieți și, poate, a învățat din cea mai mare greșeală a vieții sale. Refuză, însă, să vorbească despre trecutul său.

ReporterulPlaySport.ro a luat legătura cu fostul internațional de tineret, acesta a recunoscut că a fost la închisoare, însă nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.