EXCLUSIV. Dezvăluiri secrete despre mutarea anului în fotbalul românesc. Gică Hagi invitat să se implice într-un proiect grandios!

Autori: Mihai Cheles, Claudia Balan / 16.05.2021, 11:23
EXCLUSIV. Dezvăluiri secrete despre mutarea anului în fotbalul românesc. Gică Hagi invitat să se implice într-un proiect grandios!

Dezvăluiri secrete despre mutarea anului în fotbalul românesc! Un subiect intens discutat în ultimele zile este posibilitatea asocierii dintre Gheorghe Hagi și Ciprian Marica. Mai exact, întoarcerea Regelui acolo unde a început fotbalul, sub standardul clubului de tradiție Farul Constanța. Un zvon a apărut, serile trecute, însă, se pare că este mai mult de atât. De fapt, ar exista un plan bine pus la punct, ca la Constanța să se construiască o echipă capabilă să lupte la titlu și la cupele europene în următoarele sezoane.

EXCLUSIV. Dezvăluiri secrete despre mutarea anului în fotbalul românesc. Gică Hagi invitat să se implice într-un proiect grandios!

Dar să o luăm cu începutul! Zvonul a fost „semi-confirmat” de Ciprian Marica, în Gazeta Sporturilor. Nu a negat discuțiile cu Gheorghe Hagi, chiar dacă nu a oferit detalii despre ce se dorește cu adevărat la Constanța. Sursele PlaySport au fost mai „darnice” în informații, decât fostul internațional.

Chiar dacă la Constanța s-a speculat faptul că înțelegerea dintre Hagi și Marica a fost deja perfectată, lucrurile sunt departe de adevăr. Cei doi s-au întâlnit și au discutat pe subiect în mai multe rânduri, la propunerea dinamovistului, însă nimic nu este bătut în cuie. Marica nu mai dorește, din diferite motive, să continue „aventura” la Farul, și ar fi mai mult decât încântat să lase proiectul pe mâini sigure. Mai sigure ca ale lui Hagi, nu există în fotbalul românesc! Liderul „Generației de Aur” nu a spun un nu hotărât și pare dispus să ia în considerare această variantă, însă nu este deloc ușor de convins.  Până ca această variantă să prindă contur, mai este un drum lung de parcurs.

Cum ar vedea Gheorghe Hagi noul proiect!

Stadionul

În primul rând, Gheorghe Hagi a simțit întotdeauna potențialul orașului Constanța. Un punct important economic al României, cu oameni extrem de bogați, care ar putea oricând să pună umărul la proiectul său. Din păcate, s-a lovit de nenumărate bariere în drumul său, alături de proiectul „Viitorul”, cea mai importantă academie de fotbal din România. A ales să-și construiască visul în orașul unde a început fotbalul. Din păcate, a fost „exilat” în câmpul de la Ovidiu de niște personaje care nu iubeau deloc sportul. Informațiile vremurilor de mult apuse susțin că Hagi a încercat să-și creioneze acest proiect la Constanța, alături Farul, însă nu a primit niciodată sprijinul autorităților locale. O administrație care n-a iubit deloc fotbalul, având alte priorități. Mai exotice și mai extravagante!

Pentru Gheorghe Hagi, întoarcerea pe stadionul care încă îi poartă numele era primordială. Da! Stadionul din strada Primăverii se numește „Gheorghe Hagi” în continuare. Administratorii bazei au dat cu var peste numele său pictat pe boltă. Atâta tot! În rest, în toate actele deținute de Ministerul Tineretului și Sportului, stadionul poartă numele Regelui. Stadionul a fost cedat, recent, de MTS, către Primăria Constanța, cu obligativitate de administrare. Stadionul are 15.000 de locuri. Comparativ cu cele 5.000 de locuri de la Ovidiu. Recent, Primăria Constanța a declarat că are în proiect, alături de Compania Națională de Investiții, reabilitarea arenei și transformarea sa într-una de standarde europene (Vezi mai multe informații AICI). Un mare regret pentru Hagi că nu a dispus de o asemenea arenă și în trecut. Ar fi umplut stadionul cu Viitorul în nenumărate rânduri.

Brandul

Gheorghe Hagi a construit de unul singur unul dintre cele mai puternice branduri din fotbal, însă au existat  persoane, de-a lungul timpului, care au ezitat să i se alăture în proiect, din devotament pentru Farul Constanța. Acum, dacă această „fuziune” s-ar întâmpla, Hagi ar trebui să decidă cum va „împacheta” convenabil noul proiect. Există două variante plauzibile:

  1. Formarea unei singure entități. Se vorbește despre unirea celor două denumiri – FC Viitorul Farul Constanța. Sau prescurtat FCV Farul Constanța. Practic, tradiția ar merge mai departe!
  2. Păstrarea ambelor entități. Astfel, FC Farul Constanța ar urma să fie echipa care va evolua în Liga 1, Viitorul Constanța va juca în Liga a 2-a! Ar putea dispărea echipa secundă a Viitorului, din Liga a 3-a, iar cei mai talentați jucători ai academiei vor fi „promovați” la Liga a 2-a. O variantă mult mai realistă și mai ușor de acceptat de către părțile implicate, dar și de suporteri.

Bugetul

Cu o asemenea susținere în spate – oamenii de afaceri, autoritățile locale, portofoliul său impresionant de sponsori – Farul Constanța ar urma să aibă un buget de aproximativ 9 milioane de euro pe sezon, pe primii patru ani. În primele două sezoane, nu ar exista presiune pe obiectiv, însă în următorii doi ani, Farul ar putea lupta la locurile de cupe europene.

Legat de oameni de afaceri, există voci care susțin că la baza acestui proiect vor sta, alături de autoritățile locale, și oameni extrem de potenți financiar din Portul Constanța. Oameni care îl apreciază enorm pe Gheorghe Hagi, dar care și rezonează cu Farul Constanța. Nu este exclus ca printre ei să se regăsească și fostul patron al Farului, din anii 2000, Gheorghe Bosânceanu!

În primii doi ani, clubul ar trebui să evolueze la Ovidiu, fiindcă stadionul din Constanța nu se află într-o stare bună, iar unica soluție este „buldozerul”. Investițiile sunt mari pentru o renovare care să permite disputarea meciurilor în Liga 1. Va fi nevoie de răbdare și mulți bani, până ca noul stadion va fi gata.

De ce nu a reușit Ciprian Marica la Farul!

În 2018, fostul internațional român obținea cu mare scandal sigla și culorile clubului Farul Constanța, scoase la licitație pentru a fi valorizate de lichidatori. Atunci, în pofida suporterilor de la Farul, care „păstoreau” deja un nou club sub titulatura de Farul (Suporter Spirit Club Farul Constanța), Marica a ținut morțiș să se implice. După lungi tergiversări și discuții cu suporterii, cele două părți au căzut de acord: fanii vin cu echipa deja formată, din Liga a 2-a, iar Ciprian vine cu sigla, culorile și banii! Astfel, SSC Farul se transforma din nou în FC Farul, prin niște artificii legislative bine puse la punct.

Mai multe minusuri decât plusuri!

Timpul a trecut, iar astăzi, la aproape trei ani de când s-a „încoronat” salvatorul Farului, putem trage linie și putem face unele observații despre activitatea lui Ciprian Marica:

  1. Banii au fost insuficienți! Toți iubitorii Farului au crezut, până în ultima clipă, că vor urma investiții mari la club. Nu aveau să se întâmple acest lucru. Farul Constanța a supraviețuit cu banii primiți de la Consiliul Local și Județean Constanța. Cu siguranță Ciprian Marica a adus bani de acasă, însă nicidecum la nivelul pe care îl promitea.
  2.  Pierderea alegerilor de către PSD la Constanța! A fost precum o lovitură de ciocan pentru Marica! În nenumărate rânduri, Ciprian Marica s-a declarat apolitic. Cu toate acestea, a apărut la numeroase evenimentele sportive alături de finul său, Ilie Năstase, un puternic susținător PSD. În plus, se zvonește că ar fi refuzat în mai multe rânduri să se întâlnească cu oficialii PNL, pe vremea când PSD era la putere. Acest lucru i-a dăunat extrem de mult acum, când PNL a preluat puterea. Actualul primar, Vergil Chițac, nu este deloc încântat să investească în echipa de fotbal. În schimb, vrea să ofere comunității un stadion nou. Așadar, Marica a pierdut și sprijinul politic, care, fără să ne mințim, contează enorm în România.
  3. Continuitate zero! După ultimul meci al sezonului, Ciprian Marica și-ar fi anunțat jucătorii că sunt probleme financiare la club și că cine dorește să plece, este liber să o facă. Practic, în acest moment, la Farul Constanța ar mai fi doar 4-5 jucători. Restul sunt liber de contract. Jucători care au oferit Farului cel mai bun joc de echipă din ultimii 10 ani. Pentru mai mult de o secundă, suporterii Farului au crezut că pot reveni în Liga 1!
EXCLUSIV. Dezvăluiri secrete despre mutarea anului în fotbalul românesc. Gică Hagi invitat să se implice într-un proiect grandios!
EXCLUSIV. Dezvăluiri secrete despre mutarea anului în fotbalul românesc. Gică Hagi invitat să se implice într-un proiect grandios!

Gheorghe Hagi, farul călăuzitor la Farului?

Dacă ar rămâne Ciprian Marica în continuare patron la Farul, sunt șanse mai mari ca echipa să intre în faliment, decât să se reediteze sezonul actual. Unul consistent! Așa cum a lăsat să se înțeleagă și din postarea de pe contul de Facebook, dar și din explicațiile oferite pentru Gazeta Sporturilor, Marica este pe punctul de se retrage. Sursele PlaySport susțin că acesta se gândește destul de serios să-și vândă și celebrul hotel din Mamaia. Nu se cunosc exact motivele deciziilor sale.

Liniștea pe care a oferit-o în ultima perioadă, poate fi un argument definitoriu pentru Gheorghe Hagi. Regele nu tace. Regele plănuiește. În sufletele fanilor constănțeni, născuți și crescuți fariști, a reapărut speranța din nou! Dacă va avea Ciprian Marica vreo implicare în noua entitate? Foarte probabil! Dar nu la un nivel în care să decidă lucrurile importante. Nu putem compara eforturile celor doi oameni de fotbal.

Loialii suporteri ai clubului, care n-au lăsat Farul să se desființeze, nu știu cum să privească întreaga tevatură creată. Facțiunile sunt împărțite între opinii, pentru moment. Unii sunt bucuroși, alții sunt sceptici că Hagi ar accepta propunerea lui Marica! Cu siguranță, atunci când Farul va străluci din nou, mulți suporteri vor uita de ambiții și se vor bucura de un spectacol fotbalistic ca în vremurile de glorile ale sportului rege.

Vreau să fie clar un lucru: nu renunţ la niciun proiect pe care l-am început. Am discutat şi cu Gică, am discutat şi cu alţi oameni de afaceri, dar şi cu autorităţile din Constanţa. Eu vreau ca Farul să strălucească! Nu pot să vorbesc eu în numele lui. Sunt mai multe posibilităţi. Repet, Farul trebuie să fie puternică, să revină în Liga 1, unde îi este locul. Scopul meu este să atrag oameni importanţi alături de noi. Dar e greu, încerc asta de 3 ani. Cu Gică vorbesc mereu. Am discutat cu el de când am preluat Farul. Dar, repet, despre o asociere e devreme să vorbim”, a declarat Ciprian Marica, pentru GSP.

EXCLUSIV. Dezvăluiri secrete despre mutarea anului în fotbalul românesc. Gică Hagi invitat să se implice într-un proiect grandios!
EXCLUSIV. Dezvăluiri secrete despre mutarea anului în fotbalul românesc. Gică Hagi invitat să se implice într-un proiect grandios!