EXCLUSIV. Dinamoviștii își amintesc de Vialli, atacantul care le-a „furat” șansa unei semifinale europene. Stelea, „coleg” pentru scurt timp cu italianul la Chelsea. „Am ieșit cu el la masă. Un băiat extraordinar, plin de viață!”

Bădulescu Silvian 06.01.2023, 13:32
EXCLUSIV. Dinamoviștii își amintesc de Vialli, atacantul care le-a „furat” șansa unei semifinale europene. Stelea, „coleg” pentru scurt timp cu italianul la Chelsea. „Am ieșit cu el la masă. Un băiat extraordinar, plin de viață!”
 • În primele zile ale lui 2023, o nouă vestă cutremură fotbalul mondial! Gianluca Vialli a decedat la 58 de ani după o lungă luptă cu cancerul. Fostul mare atacant lasă în spate o carieră în care a adunat peste 250 de goluri la formații precum Sampdoria, Juventus, Chelsea și naționala Italiei. În plus, a ridicat deasupra capului, printre altele, două titluri în Italia, dar și o Cupă a Cupelor, o Cupă UEFA sau o Ligă a Campionilor;
 • Totuși, până la câștigarea trofeelor europene, Vialli & Co au pierdut o finală de Cupa Cupelor în sezonul 1988-1989. Până la ultimul act, disputat cu Barcelona, italienii au trecut, cu greu, de Dinamo București. Dubla s-a disputat în sferturile de finală. Rodion Cămătaru (64 de ani) și Bogdan Stelea (55 de ani), ambii titulari cu Sampdoria, au vorbit, pentru Playsport.ro, despre Gianluca Vialli. Mai mult, fostul portar a mărturisit că, pentru o săptămână, a fost coleg cu italianul în perioada petrecută de acesta la Chelsea.
 • Bogdan Stelea: „Am ieșit la o masă cu el, un băiat extraordinar, plin de viață”

  Bogdan Stelea a fost titularul dintre buturile „câinilor” în dubla cu Sampdoria. Ambele partide s-au încheiat la egalitate, 1-1 în „Ștefan cel Mare” și 0-0 în Italia. Totuși, la momentul respectiv, golul marcat în deplasare s-a dovedit a fi decisiv.

  Echipa din „Cizmă” a trecut mai departe datorită unei astfel de reușite din manșa tur. Gianluca Vialli a punctat decisiv pe bătrânul stadion „Dinamo”, în minutul 90, după ce „câinii” conduceau încă din minutul 16.

  În sezonul respectiv, italienii, aflați în perioada de aur a clubului Sampdoria, s-au mulțumit doar cu medaliile de argint. În finală, Barcelona s-a impus cu 2-0.

  Playsport.ro a luat legătura cu Bogdan Stelea, fostul adversar și prieten al italianului.

  Ce pot să mai zic? Cuvintele sunt de prisos acum. Îmi pare foarte rău de ceea ce aud. A fost un fotbalist extraordinar, a câștigat Cupa Cupelor, Cupa Campionilor, a jucat la echipe mari. Îl știu foarte bine, a fost un fotbalist fantastic. L-am cunoscut la Chelsea. M-am antrenat și eu o săptămână cu ei, cu Chelsea. Atunci l-am cunoscut, am ieșit la masă. Un băiat extraordinar, plin de viață.”

  Fostul portar, coleg pentru o săptămână cu Vialli la Chelsea

  Mai mult, Bogdan Stelea, „internațional” în 91 de ocazii, a fost coleg, pentru o săptămână, cu Vialli la Chelsea.

  Se întâmpla în 1996, după Campionatul European. Am fost în probe la Sunderland. După, o perioadă, am mai rămas pe la Londra, vara. Ca să nu pierd din antrenament, m-am întâlnit cu Dan Petrescu și mi-a spus că dacă vreau, vorbește cu antrenorul să mă primească și pe mine la antrenamente. Ruud Gullit era atunci. A fost doar o săptămână de antrenamente, nu am dat vreo probă. Eram jucătorul Stelei.”

  Bogdan Stelea se afla, în acel moment, la Steaua. Ulterior, din sezonul 1997-1998, a făcut pasul în Spania, către Salamanca.

  Rodion Cămătaru: „Lumea fotbalului a pierdut un fost mare jucător”

  Rodion Cămătaru, fostă Gheată de Aur a Europei, a discutat despre italianul trecut în neființă.

  Secund al lui Mancini în triumful de la EURO 2020 al Italiei, Gianluca Vialli lasă un mare gol și se alătură, după doar câteva zile, lui Pele.

  Dumnezeu să-l odihnească! Uite ce veste mi-ai dat, una tristă.. un mare jucător, îmi amintesc de meci. Aflasem, la momentul respectiv, că face parte dintr-o familie nobilă din Italia. Așa se vorbea atunci. El făcea cuplu cu Mancini în perioada de aur a Sampdoriei din acei ani. La fel, și la echipa națională. Au fost prieteni buni și au făcut echipă și la nivel de staff, la echipa națională. Vialli a fost secundul lui Mancini la triumful de la EURO 2020. Știu că suferea de o boală incurabilă, dar ce să facem, îmi pare rău. Lumea fotbalului a pierdut un fost mare jucător. Atunci el ne-a dat golul calificării, în minutul 90, în meciul de la București. Dumnezeu să-l odihnească!”

  Vialli, om de bază în perioadă de glorie a Sampdoriei

  Dinamo București a avut, în anii 1980, parte două semifinale europene: una în Cupa Campionilor (1984) și una în Cupa Cupelor (1990).

  Totuși, în sezonul 1988-1989 al Cupei Cupelor, „câinii” lui Mircea Lucescu au pierdut șansa unei alte semifinale fără ca, pe teren, să fie învinși. Atunci, adversară i-a fost Sampdoria pregătită, de pe bancă, de legendarul Vujadin Boshkov.

  După cum am menționat deja, 1-1 la București și 0-0 în Italia, la Cremona, pe „Giovanni Zini” a fost suficient pentru peninsulari. În semifinale, Doria a trecut de Mechelen (4-2 la general). În finală, însă, Barcelona s-a impus cu 2-0.

  Totuși, italienii au revenit mai puternici în sezonul următor, 1989-1990. Cu Vialli cel mai bun marcator al competiției (7 goluri), Sampdoria s-a impus în finala cu Anderlecht cu 2-0. Autorul golurilor? Exact! Gianluca Vialli în extra-time (105, 107).

  De notat, italienii ar fi putut reedita duelul cu Dinamo. În semifinalele ediției 1989-1990, Anderlecht Bruxelles a trecut, cu greu, de băieții lui Mircea Lucescu (2-0 la general).

  Între 1985-1992, italienii au cucerit un titlu, trei cupe ale Italiei, o Supercupă a Italiei, o Cupă a Cupelor. Au mai jucat, pe lângă finala de Cupa Cupelor, și o finală de Cupa Campionilor. Echipa care i-a învins? Barcelona lui Johan Cruyff, 1-0.

  Vialli a fost om de bază la șase din cele șapte trofee majore cucerite de Sampdoria în istoria de 76 de ani a clubului. A evoluat, ulterior, la Juventus și Chelsea. A mai cucerit, printre altele, un titlu în Italia (1995), Liga Campionilor (1996), Cupa UEFA (1993) sau Cupa Cupelor (1998).

Urmăriți Playsport.ro și pe