EXCLUSIV. Dopați la grămadă. Straniul caz al dinamoviștilor suspendați de Agenția Națională Anti-Doping. „Au băut toți din niște bidoane cu apă”. Reacția federației: „Situația e foarte ciudată”  

Cătălin Mureșanu 30.08.2021, 16:16
EXCLUSIV. Dopați la grămadă. Straniul caz al dinamoviștilor suspendați de Agenția Națională Anti-Doping. „Au băut toți din niște bidoane cu apă”. Reacția federației: „Situația e foarte ciudată”  

*Cinci rugbiști dinamoviști au fost suspendați, de la începutul acestui an, după ce au fost depistați în urma controalelor pe care ANAD le-a efectuat în toamna lui 2020;

*Alți doi jucători din cadrul aceleiași echipe așteaptă deciziile definitive;

*PlaySport.ro a solicitat reacția președintelui Federației Române de Rugby, Alin Petrache, după ce forul pe care-l conduce este obligat de lege să excludă formația dinamovistă din campionatul național, lucru care, până în prezent, nu s-a întâmplat: „O să vedem ce trebuie făcut, după vacanță o să convocăm un colegiu director, apoi o să facem un birou federal. Din cauza unora, pentru gândirea lor proastă, trebuie să plătească alți 40! Ceilalți jucători, antrenori, maseuri, ce vină au? Ce facem cu ei dacă excludem echipa, unde-i ducem?”

*Ionuț Popa, președintele Clubului Sportiv Dinamo spune că, în urma incidentului, a luat decizii radicale: I-am dat afară pe cei implicați și au fost aduși jucători tineri, am făcut alte contracte și, cel mai important, am introdus clauze legate de dopaj. Jucătorii au spus că au băut toți din niște bidoane cu apă care nu aveau numere, unul singur a recunoscut că, de capul lui, și-a comandat niște substanțe din America”.

Site-ul Agenției Naționale Anti- Doping cuprinde, la secțiunea „control doping / cazuri de dopaj”, „Lista persoanelor suspendate din activitatea sportivă pentru încălcarea reglentărilor anti-doping” 38 de nume.  Sportivi, antrenori, asistenți, medici care au primit decizii și au fost suspendați, după ce, în urma controalelor Agenției, au fost depistați pozitiv cu substanțe interzise sau avocații Agenției au considerat, cum ar fi în cazul staff-ului  medical, că au facilitat aceste practici interzise de legile naționale și internaționale în vigoare.

VEZI AICI LISTA PERSOANELOR SUSPENDATE PENTRU DOPAJ

Rugby și atletism, sporturile cu cei mai mulți sportivi depistați dopați

Atletismul numără 8 cazuri, la haltere sunt 4, culturism – 5, kaiac – 4, box – 3, tenis, lupte, polo, fitness, bodybuilding, ciclism, hochei câte un caz.

În această ierarhie nefastă, rugby-ul se clasează pe o poziție fruntașă, alături de atletism, sportul cu balonul oval conducând topul. Se pare că între buturile noastre, în sportul golanilor practicat de gentlemani există și trișori.

Straniul caz al rugbiștilor dinamoviști. De la începutul anului și până acum, cinci sportivi au fost suspendați pentru dopaj. Alți doi așteaptă deciziile definitive

Lista de pe site-ul ANAD prezintă cazurile a șase jucători de rugby depistați pozitiv, după ce au consumat steroizi. Cinci dintre aceștia au fost suspendați pentru patru ani, perioadă în care nu vor putea evolua, fiindu-le interzis să se antreneze în mod organizat.

Aici intervine un alt detaliu care atrage atenția. Cinci dintre ei sunt legitimați- sau mai bine spus au fost- la Dinamo, clubul sportiv care aparține de Ministerul Afacerilor Interne, aceștia fiind supuși controlului doping în toamna anului trecut și suspendați, pe rând, în lunile ianuarie, martie și aprilie 2021.

Georgienii Geno Khelia și Georgi Tsutsikiridze și românii Florin Mătușa, Cosmin Manole și Gabriel Bumbac sunt dinamoviștii care au primit suspendări definitive anul acesta, iar din informațiile PlaySport.ro, altor doi rugbiști, de la același club, urmează să le fie comunicată de către ANAD aceeași sancțiune, patru ani de suspendare. Din câte se pare și aceștia ar fi fost depistați tot după ce ar fi luat steroizi, au fost testați în aceeași perioadă și, potrivit surselor noastre, sunt tot români. Conform informațiilor obținute niciunul dintre rugbiștii  aflați în această situație neplăcută, chiar rușinoasă pentru un sportiv, nu a făcut recurs.

ANAD a informat Federația de Rugby, Dinamo riscă excluderea din competiție

Cazul rugbiștilor dinamoviști poate avea consecințe drastice pentru echipă. Astfel, la fel cum s-a întâmplat și în cazul echipei de handbal feminin Corona Brașov, formație retrogradată după ce mai multe sportive au fost suspendate din cauză că au apelat la terapia intravenoasă cu laser, metodă interzisă de WADA (Agenția Mondială Anti-Doping), echipa din „Ștefan cel Mare” riscă excluderea din competiție.

Articolul 62, alin. 2 din Legea 227/2006, Legea Antidoping prevede următoarele sancțiuni pentru formațiile care au în lot mai mult de doi sportivi suspendați pentru dopaj:

În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor”.

Decizia de excludere aparține, însă, Federației Române de Rugby care, deși notificată de ANAD, așa cum s-a întâmplat și în cazul clubului Dinamo nu a luat, până în acest moment, vreo decizie.

Alin Petrache: „Ce facem? Din cauza unora, pentru gândirea lor proastă, trebuie să plătească alți 40!”

Contactat telefonic, Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, a declarat că, în acest moment, mai așteaptă de la ANAD unele „documente”, apoi o să convoace un Colegiu Director pentru a lua o decizie în cazul echipei Dinamo.

„Nu trecem printr-o perioadă propice, după ce nu avem echipe, le mai și excludem. Știți care e problema? Trebuie să fim atenți și să căutăm soluții. Ce facem? Din cauza unora, pentru gândirea lor proastă, trebuie să plătească alți 40! Ceilalți jucători, antrenori, maseuri, ce vină au? Ce facem cu ei dacă excludem echipa, unde-i ducem? Situația e foarte ciudată. Din câte știu, unii au fost depistați după meciuri din cupă, alții din campionat. O să vedem ce trebuie făcut, după vacanță o să convocăm un colegiu director, apoi o să facem un birou federal”, a declarat Alin Petrache pentru PlaySport.ro.

Reacție clubului Dinamo:

„I-am dat afară pe cei implicați și au fost aduși jucători tineri, am făcut alte contracte și, cel mai important, am introdus clauze legate de dopaj”

PlaySport.ro a luat legătura cu Ionuț Popa, președintele Clubului Sportiv Dinamo. Acesta spune că, în urma celor întâmplate, a luat decizia de a reorganiza echipa de rugby.

„Vă spun sincer că am fost foarte dezamăgit. Eu am venit în martie, nu eram anul trecut, atunci când s-a întâmplat și vă spun, sincer, că am fost convins cu greu să continuăm. Nu am vrut să mai fac echipă. I-am dat afară pe cei implicați și au fost aduși jucători tineri, am făcut alte contracte și, cel mai important, am introdus clauze legate de dopaj. Jucătorii au spus că au băut toți din niște bidoane cu apă care nu aveau numere, unul singur a recunoscut că, de capul lui, și-a comandat niște substanțe din America”, a precizat Ionuț Popa.

Urmăriți Playsport.ro și pe