EXCLUSIV. Dramă cu repetiție pentru tinerii lui Dinamo. „Nu m-au chemat la antrenamente. Nu pot să stau pe banii părinților la 21 de ani!”

Bădulescu Silvian 22.09.2022, 16:04
  • Dinamo a fost, cândva, cel mai puternic Centru de Copii și Juniori din țară. Legende alb-roșii precum Florentin Petre, Cătălin Hîldan sau Marius Niculae au crescut în „Groapă” pentru ca ulterior,  să facă istorie în tricoul formației din „Ștefan cel Mare” sau să plece în străinătate;
  • Dinamo, în prezent, a atins un nivel dramatic chiar și la acest punct, unul forte în trecut. Mulți juniori de perspectivă și-au agățat ghetele-n cui înainte de a le purta în picioare într-un meci pentru echipa mare. Tiberiu Curea sau Roberto Diniță sunt deja cazuri cunoscute;
  • Playsport.ro a intrat în contact cu Andrei Mitran (21 de ani), mijlocaș lateral legitimat la Dinamo, formația din Liga a 2-a, din 2012. Tânărul a urmat, pas cu pas, grupele de copii și juniori până la Dinamo 2. În vară, după desființarea „satelitului”, jucătorului i-a fost transmis că echipa de seniori nu se bazează pe el. Automat, fotbalistul a transmis dorința de a pleca, dar ce s-a întâmplat? „Nu m-au chemat la antrenamente, nu mi-au plătit salariile, nu mă lasă să plec liber. Nu mi-au oferit nicio explicație. De trei luni nu mi-au oferit nici condiții de antrenament, care sunt trecute în contract.”;
  • Andrei Mitran urmează un trend nefericit pentru copiii crescuți în „Ștefan cel Mare”. După Tiberiu Curea, Roberto Diniță, alături de Claudiu Stan și David Țone, ultimul cu meciuri la seniori în primele două ligi, au decis să se lase de fotbal.

„Nu mă lasă să plec liber, asta în contextul în care nu m-au chemat la antrenamente”

Salut, Andrei. Te contactez în legătură cu informația pe care o am: te-ai lăsat de fotbal pentru că Dinamo nu vrea să-ți dea drumul. Spune-mi, te rog, despre ce este vorba?

Eu am vrut să plec în vară de la Dinamo, am avut oferte de la CS Dinamo și Rucăr. Ei au vrut să-mi dea drumul doar împrumut, asta în contextul în care nici măcar nu m-au chemat la antrenamente, la seniori, ca să mă vadă. Puteau să-mi zică să vin și după „Nu ești de noi.” Nici măcar atât.

Cine nu te-a lăsat să pleci?

Domnii Zăvăleanu și Vlad Iacob. Am fost la club cu tatăl meu, am vorbit cu ei și mi-au transmis că pot pleca doar sub formă de împrumut, liber nu. Nu mi-au oferit nicio explicație, în contextul în care la antrenamente nu mă chemau. Mi-au spus doar că am contract cu ei și nu pot pleca liber.

Lotul s-a reunit pe 20 iunie. Din cei 28 de jucători, mulți erau de la Dinamo 2 sau U19.

Da. Și pe câțiva dintre noi, care eram seniori, nu ne-au chemat la reunire. Eu, Claudiu Stan. Antrenor era domnul Mihali, pe care l-am avut la juniori.

Mai ai contract cu Dinamo?

Da, am semnat în 2020 ultimul contract cu ei, valabil pe cinci ani, astfel că înțelegerea nostră se întinde până în 2025. La un moment dat, am avut restanțe de șase sau șapte luni, deci șase sau șapte salarii pe care nu le-am primit. Acum sunt aproape la zi, mai au „doar” două luni de restanțe la mine.

„Nu mi-au oferit condiții de antrenament, deși acestea sunt trecute în contract. Au datorii la mine!”

Ai mers la Federație sau AFAN?

Am fost la Federație, m-am judecat cu Dinamo. M-au tot amânat, timp de o lună, după mi-au dat verdict negativ. La AFAN am apelat o dată. A doua zi, imediat, mi-au plătit cei de la Dinamo din salariile restante fiind, la momentul respectiv, cu restanță de două luni, ca acum.

Din moment ce ai terminat junioratul și Dinamo 2 nu mai există, unde te antrenezi acum?

Nicăieri. Eu nu fac nimic de câteva luni. Nici măcar nu mi-au oferit condiții de antrenament, acestea fiind în contract. Au datorii la mine și nici măcar nu e un salariu de mii de euro, care să facă o gaură în buget. În ultimele luni n-am luat niciun ban, chiar dacă sunt obligați să mă plătească.

„Juniorii de la U19 s-au dus la CS Dinamo”

Ai vorbit cu cei de la CS Dinamo?

Da, dar nu vor să ia jucători împrumut. Ulterior, dacă m-aș fi dus liber la CS Dinamo, m-ar fi împrumutat ei mai departe.

De ce nu vrei să pleci, sub formă de împrumut, de la SC Dinamo?

Asta ar însemna, după fiecare an, până îmi expiră contractul, să plec sub formă de împrumut și să mă întorc tot aici. Multe echipe vor să ia jucători doar liberi. Acum nu mai pot pleca nicăieri, s-a terminat perioada de transferuri. Mai pot pleca doar sub formă de jucător liber de contract.

Din ce-am înțeles, o parte din colegii tăi de la U19 s-au dus la „vecina” CS Dinamo. Despre cine este vorba?

Din ce știu eu, Spînu Andrei, Floare Ionuț, pe care l-a împrumutat CS Dinamo la Rucăr, unde mă chemaseră și pe mine. Acolo este domnul Ciolan, de la Smile Center, care investește. Și Dinu Daniel, bineînțeles. De asemenea, au plecat și jucătorii de la U19 de la echipa din Liga a 2-a la CS Dinamo, unde antrenor este Bogdan Dobre acum, pe care l-am avut și eu.

„Cu domnul Burcă nu am vorbit personal. Mi-a transmis domnul Iacob că dânsul nu se bazează pe mine, asta fără să fac măcar un antrenament sub comanda sa”

Urmezi un trend nefericit, din păcate, alături de alți foști colegi de la Dinamo U19.

Claudiu Stan, Tiberiu Curea, Diniță, și ei s-au lăsat din cauza celor de la Dinamo. Dinamo nu te păstrează, Dinamo 2 nu mai există, antrenamente nu fac. Îți dai seama, îmi este foarte greu să mă las. Eu vreau să continui să fac ceea ce am făcut de mic, dar nici nu pot să stau pe banii părinților la 22 de ani.

Cu domnul Burcă ai vorbit?

Nu am vorbit. Când am mers, în vară, la club, domnul Iacob mi-a transmis că domnul Burcă nu are nevoie de mine. Mi-a spus asta fără să fac măcar un antrenament sub comanda sa.

Playsport.ro a luat legătura și cu Vlad Iacob, administratorul special al „câinilor”, despre situația jucătorului de 21 de ani.

Suntem un club aflat în insolvență. Nu putem lăsa jucătorii să plece liberi, în special pe cei tineri, ci doar sub formă de împrumut. Le-a fost comunicat tuturor jucătorilor tineri să-și caute variante de împrumut, iar o parte dintre ei au încercat să forțeze plecarea sub formă de jucător liber. Sunt active ale clubului și, chiar dacă am vrea, nu putem să ne despărțim în așa fel de ei. Clubul Dinamo a investit în ei în perioada junioratului și nu e normal să se despartă de ei în acest mod. Depinde de la caz la caz. Cei care au plecat liberi, au făcut-o în anumite condiții, cu un procent care a rămas la clubul nostru. În ceea ce privește antrenamentele, nu este adevărat. Toți jucătorii au dreptul să vină să se antreneze. Dacă nu sunt în lotul lui Ovidiu Burcă, au condiții de antrenament separat.”