EXCLUSIV. Edi Iordănescu a pornit revoluția: “Dați totul în iunie sau adio!” Planul de ultimă oră al selecționerului și cum poate arăta noua națională!

Mihai Rosoiu / 21.05.2022, 09:29
EXCLUSIV. Edi Iordănescu a pornit revoluția: “Dați totul în iunie sau adio!” Planul de ultimă oră al selecționerului și cum poate arăta noua națională!

Pentru selecționerul României, meciurile naționalei din iunie au o miză competițională, pentru că Liga Națiunilor te poate duce în barajul pentru EURO 2024. Există chiar și o miză contractuală, Iordănescu având obiectiv și pentru această competiție.

Dar cum turneul final european e miza sportivă reală și preliminariile pentru EURO încep în martie 2023, după acțiunea de debut din martie anul acesta, Iordănscu și-a dat seama că situația e mult mai dramatică decât poate își imagina.

Și nu atât cazurile de Covid, viroză sau gripă, accidentarea lui Hagi ori absența lui Stanciu au cântărit. Adică elementele trecătoare. Cât abordarea pe care a simțit-o în antrenamente și jocuri de la o categorie de jucători. Tocmai cei cu experiență!

Iordănescu a analizat la rece, după acțiunea din martie, și s-a descis să pornească “revoluția”!

Șoc în martie

În concret, Iordănescu a descoperit la antrenamentele din martie mai mulți tricolori fără tragere de inimă, blazați și care nu veniseră la convocare cu gândul unui nou restart, cu energia necesară unui început de campanie. Culmea, tocmai fotbaliști cu experiență, pe care miza teoretic și de la care aștepta să închege noua națională. Iar ce a fost la antrenamente s-a tradus și în teren! Înfrângere cu Grecia acasă, remiză în Israel după ce am condus cu 2-0!

Întâi, Iordănescu le-a mărturisit apropiaților că devine imposibilă o abordare a calificărilor pentru EURO în ritmul acesta. “Nu simt la cei care au deja mai multe calificări ratate dorința reală și convingerea că pot reuși o calificare acum! Măcar să îi văd că își doresc, să conștientizeze că e ultima lor șansă din carieră poate! Nu se poate așa ceva!”, ar fi fost mesajele împărtășite de selecționer, cu alte cuvinte.

Apoi, după consultări cu staff-ul, a luat decizia că va schimba total abordarea. Și a pregătit deja planul pentru această acțiune din iunie. “E a doua șansă, după martie. Dar e ultima! Nu ne permitem mai mult! Vreau să văd o schimbare bruscă de mentalitate, dacă e posibilă. Și altă implicare. Dacă nu, adio! Din septembrie, doar sânge proaspăt și gata! Totul sau nimic!”, ar fi tunat Iordănescu.

“Trial” în iunie

Astfel, reunirea lotului național programată pentru final de mai, probabil din data de 28, se transformă cumva și într-un trial pentru cei cu vârste mai mari și care l-au dezamăgit sau nu l-au convins încă pe selecționer! Sunt patru meciuri care pot însemna inclusiv încheierea carierei la națională pentru unii dintre ei.

Edi Iordănescu a transmis deja că va da milităria jos din pod și că va opera transformări inclusiv la nivelul antrenamentelor. Pentru că vrea altă abordare, altă implicare și altă mentalitate în pregătire și, apoi, în jocuri. Și e conștient că dacă nu are toți sau majoritatea jucătorilor la același nivel de concentrare, atunci nu poate avea un climat general la echipă care să tragă spre performanță.

Această “răscruce de drumuri” pe care e gata să o implementeze pare însă că și produce deja din efecte. După ce Alin Toșca s-a retras la 30 de ani fără prea multe detalii publice, invocând motive personale, sunt semnale că și alți jucători vor urma aceeași cale în curând!

Nu toți jucătorii cu experiență se află “în vizorul” lui Iordănescu și nici nu ar putea concepe o echipă națională fără câteva nume-reper care contează enorm în partidele oficiale de nivel internațional. Dar are “clienții” lui și e de așteptat fie ca luna iunie să îi transforme în nume cunoscute publicului, fie convocările din septembrie să îi indice clar… prin absență!

Toamna “sângelui proaspăt”?

Edi Iordănescu deja a intensificat monitorizarea spre jucătorii tineri și foarte tineri, atât el cât și ceilalți membrii ai staff-ului fiind aplecați spre noua abordare. Spre naționalele U19, U20 și U21, dar și dincolo de acestea.

Dacă nu va simți transformări majore și imediate la această acțiune, traduse și în rezultate, Iordănescu este decis ca partidele din toamnă, ultimele din Liga Națiunilor, să fie transformate în meciuri cu sânge proaspăt pentru testarea preliminariilor EURO din primăvara anului viitor. Și asta, indiferent de consecințe, de ce efecte ar avea asupra contractului său!

Lista lui Iordănescu privind tinerii de perspectivă e foarte largă, dar iată câteva exemple:
Din străinătate, se așteaptă confirmări prin propriile prestații pentru o categorie de jucători în care se află și Pașcanu, Ghiță, Mihăilă, Drăguș, Drăgușin ori Moruțan

Dacă acum, spre exemplu, Rareș Ilie de la Rapid a fost lăsat să participe la EURO U19, cel mai probabil în toamnă va fi la naționala de seniori. Jucători din Liga 1, din categoria Tavi Popescu, Petrila, Markovici ori Screciu, ar putea deveni prezențe constante și să devină nume de bază.