EXCLUSIV. Adrian Rus și Andrei Rațiu, tricolorii din noul val, despre adversarii României pentru EURO 2024: “Patru sau șase puncte în martie, indiferent de adversari” vs “Fără emoții cu Belarus și Andorra, dar Elveția e impresionantă”

Gabriel Berceanu 09.10.2022, 15:53
EXCLUSIV. Adrian Rus și Andrei Rațiu, tricolorii din noul val, despre adversarii României pentru EURO 2024: “Patru sau șase puncte în martie, indiferent de adversari” vs “Fără emoții cu Belarus și Andorra, dar Elveția e impresionantă”

Edi Iordănescu a început deja să construiască un nucleu în noul drum al naționalei, mizând după cum și anunțase pe un grup puternic de tineri de la care așteaptă saltul valoric, în jurul tricolorilor deja experimentați la nivel internațional. Doi dintre remarcații ultimelor acțiuni au fost Andrei Rațiu, fundașul dreapta de 24 de ani legitimat la Huesca, liga a doua spaniolă, și stoperul Adrian Rus, 26 ani, transferat în această vară de Pisa în Serie B.

Cei doi tricolori oferă în exclusivitate pentru Playsport primele reacții la aflarea adversarilor cu care România se va duela începând din martie în preliminariile EURO 2024!

“Nu mă tem, ne trebuie mentalitate de locul 1”

Adrian Rus are o viziune curajoasă și propune o abordare care ar trebui să vizeze chiar locul 1 în grupă, pentru a construi o mentalitate de învingători pe durata preliminariilor:

“Putem lua puncta cu Elveția, eu unul nu mă tem, deși e favorită. Îmi doresc să ne batem la câștigarea grupei, deși primele două clasate merg la EURO. Pentru că așa am avea o mentalitate de care ne va ajuta mult, cu o astfel de gândire poți și să-ți faci viața ușoară cu Belarus și Kosovo, genul de echipe unde ai probleme doar dacă nu intri mental bine pregătit”

Pentru Rus, care a intrat pe parcurs în amicalul tricolorilor cu Israel din martie, naționala venită din urna a doua e una care l-a impresionat prin calitate și ritm, dar cheia calificării noastre crede că stă în primele două partide, din martie, indiferent de ce adversari vom avea atunci!

“În martie, Israel a folosit jucătorii mai buni după pauză și s-a văzut asta. Am simțit clar că au fotbaliști cu calitate, în plus chiar și un ritm intens care te poate pune în dificultate. Dar eu cred că secretul calificării va sta în primele două meciuri din martie, indiferent de numele adversarilor de atunci. Trebuie să luăm 4 sau 6 puncte din cele două meciuri, ca să nu intrăm iarăși sub presiune și să putem continua încrezători preliminariile. Atitudinea din septembrie e ceea ce ne trebuie și în martie!”

“Am urmărit atent Elveția și e clar o forță europeană”

Andrei Rațiu îi cunoaște bine pe jucătorii din Andorra, după atâția ani în care a crescut și s-a format ca fotbalist în Spania. Spune că nu avem de ce să ne facem griji mari contra adversarilor din urnele valorice 5 și 6 pe care îi vom întâlni în grupă:
“Știu bine mai mulți fotbaliști din Andorra, activează toți în eșaloanele inferioare din Spania. Cu portarul Iker Alvarez chiar am fost coleg la Villareal. Sincer, nu cred că putem să ne încurcăm cu Andorra, așa cum am arătat în septembrie nu ar trebui să avem probleme nici cu Belarus. E o grupă bună, ne dă speranțe mari, chiar putem face o campanie cu obiectiv îndeplinit”.
Pentru Rațiu, elvețienii par la acest moment la un alt nivel, însă cu Israel și Kosovo crede că vom avea succes și ne putem asigura locul 2 în grupă, pentru turneul final:

“Chiar am urmărit atent meciurile Elveției din Liga Națiunilor din acest an. M-au impresionat, și jocul lor colectiv, dar și individualitățile. Știu că îmi spuneam după victoria lor cu Spania că e chiar una din naționalele de top ale continentului, fără îndoială. Dar avem toate șansele să fim peste Kosovo și Israel. Da, sunt echipe cu valoare, nu trebuie să le subestimezi, Israel e chiar imprevizibilă, am văzut și în martie, dar avem forța să le depășim”.

Urmăriți Playsport.ro și pe