VIDEO EXCLUSIV. Florin Talpan lansează un atac virulent la adresa ministrului Vasile Dâncu și a generalilor MApN: ”Au fost premiați în sfidarea muncii mele. Trebuia să vină duba și să-i ia de pe gazon”. 

Justin Gafiuc / 08.06.2022, 14:20
VIDEO EXCLUSIV. Florin Talpan lansează un atac virulent la adresa ministrului Vasile Dâncu și a generalilor MApN: ”Au fost premiați în sfidarea muncii mele. Trebuia să vină duba și să-i ia de pe gazon”. 

Florin Talpan, colonelul de justiție al CSA Steaua care a câștigat pentru MApN multiple dosare în disputa cu FCSB și Gigi Becali, a fost unul dintre protagoniștii festivităților organizate marți seara în Ghencea, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea clubului. A primit o plachetă, dar, la finalul evenimentului, într-un dialog exclusiv cu playsport, a declanșat un atac furibund la adresa unor generali și a ministrului Vasile Dâncu.

”Sunt mândru că lucrez de 20 de ani la Steaua, am readus marca, numele și palmaresul de la fotbal, am contribuit substanțial ca inclusiv acest eveniment să aibă loc. Dacă nu erau eforturile și munca mea din ultimele două decenii, poate nu mai exista nici clubul, în totalitatea lui, nici stadionul. Când am venit, în 2002, Steaua era într-un anonimat, pe nimeni nu interesa un stadion nou”, și-a început Talpan discursul.

”Mă pot sancționa oricât, eu nu renunț”

A continuat: ”Mă așteptam să fiu răsplătit de conducerea ministerului. Meritam măcar Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, pe care îl dețin însă generali și colonei care n-au realizările mele. Unii nu-și justifică gradul de general. Eu merit și-mi doresc să fiu general. Nu mă las până nu-l obțin. Nu cer nimic gratis, ci doar recunoașterea muncii mele. Mă pot sancționa oricât, eu nu renunț pentru câte am realizat, de unul singur. Dacă nu lupta Talpan, brandul Steaua risca să nici nu mai existe. Îmi pare cumva rău că n-am plecat pe la misiuni externe sau pe la vreo ambasadă. Aș fi avut posibilitatea. Dar am rămas fiindcă mi-am dorit să ajut performanța la Steaua”. 

L-a luat apoi în vizor pe ministrul Apărării, Vasile Dâncu: ”L-am văzut aici, la festivitate. Dânsul trebuia să facă primul pas să-mi acorde distincția cuvenită. Raportul îl are pe masă. I-a spus domnului comandant să mai aștept. Ce să mai aștept? Era momentul potrivit să primesc acea distincție, în fața suporterilor, ca să putem lupta împreună mai departe în beneficiul Stelei”. 

”E o chestie urâtă că ministrul nu-mi apreciază munca”

A mers mai departe: ”Dar ministrul Apărării nu mi-a apreciat munca depusă la CSA Steaua. E o chestie urâtă. Dacă aprecia că s-a comis o eroare în ce mă privește, trebuia să corecteze lucrurile. N-am avut concedii 20 de ani. Nopți nedormite, sute de ore prin tribunale. Ar fi trebuit să fiu decorat chiar de președintele României pentru serviciile aduse. Pe cine premiază? Pe femeia de la blocul alimentar? Cu ăștia vor să defileze? Să meargă înainte!”. 

Și-a îndrepat apoi atenția către alte ținte: ”Am văzut premiați niște comandanți în această seară. Nu meritau. Îmi venea să cobor din tribună și să le iau plachetele domnilor Petrea, Cernat, Hâncu. Niște oameni care n-au vrut să facă bine acestui club. Mă bucur că Dumnezeu a vrut să fie schimbat repede domnul Hâncu. Am proces cu MApN. S-a gândit dânsul să mă sancționeze pentru notificarea pe care i-am făcut-o lui Burleanu, l-am deranjat și acum e premiat. Nu-i este rușine să calce pe acest gazon? Ce performanțe a avut din postura de comandant? Mă luptam cu el să nu greșească. A comis multe gafe. Nu știa nici măcar ce înseamnă cuvântul e-cris, care apărea pe cererile de chemare în judecată. Și mai e și doctor în științe militare, parcă. Păi, cum ți-ai luat doctoratul?”. 

”E general de justiție și n-a intrat o dată într-o sală de tribunal”

S-a orientat și spre alți militari: ”Am fost sancționat de persoane care n-au făcut nimic prin minister. Direcția juridică se îndreaptă împotriva mea ca și cum aș fi un infractor? Iar în alte dosare nici nu-i interesează ce se întâmplă. Am văzut cum a ajuns general șeful direcției juridice, dar dacă ne punem la masă să dăm niște examene nu știu cine iese mai bine. Să-și vadă de treaba lui!A ajuns pe nemerit general”. 

Și încă un ”client”: ”Numai piedici îmi pune și generalul Roșu, locțiitorul șefului direcției pentru relația cu Parlamentul. E general de justiție și n-a intrat o dată într-o sală de judecată. Îl rog pe domnul  ministru Dâncu să analizeze și să spună care dintre noi merită mai mult să fie general”. 

”Inimaginabil ce tupeu au!”

Și a cerut din nou intervenția lui Vasile Dâncu: ”Îi cer domnului ministru să ia măsuri față de generalii vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat la club în ultimii ani. Îi știe foarte bine sau, dacă nu-i știe, mă poate chema să-i spun eu. Ar trebui să facă ordine și să adopte decizii clare în raport cu cei care au prejudiciat statul român cu 35 de milioane de euro. Nu permit nimănui să-mi pună piedici. Nu-l acuz pe Gigi Becali, ci pe cei care au contribuit la toate acele fapte. Să răspundă!”. 

Încheie: ”E inimaginabil ca acești oameni să aibă tupeul de a veni la festivitate în Ghencea și să mai și primească plachete în sfidarea muncii mele. Ar fi trebuit să vină duba Jandarmeriei, să-i ia și să-i ducă”.

Ce a mai spus Talpan

@ despre blocarea promovării CSA Steaua: ”Această echipă trebuia să fie în Liga 1, peste Rapid, dacă se făcea la timp ce am sugerat și am considerat necesar. Dar nu s-a vrut. Nu înțeleg nici de ce conducerea armatei n-a vrut să conteste decizia FRF la TAS”

@ despre FRF: ”De ce domnul Burleanu n-a vrut ca acest club fanion să fie în Liga 1? N-am înțeles. Aș vrea să-l întreb de ce nu mi-a răspuns nici până acum la notoficarea pe care am făcut-o și am cerut ca Steaua să primească loc în Liga 1, iar palmaresul să fie trecut la CSA Steaua, nu la altă entitate. Pentru alte cluburi s-a putut, la Steaua nu se poate”

@ despre modificarea statutului juridic al secției de fotbal: ”Steaua nu trebuie să se asocieze cu niciun privat. Ajungem de unde am plecat. Un privat vine cu pretenții. Cine spune că trebuie trecut în drept privat pentru promovare nu cunoaște legea și face doar rău. Dacă vor să distrugă munca mea de 20 de ani, să se asocieze cu un privat, cu vreo societate cu cinci lei în cont și dornică să se folosească de numele Stelei”

@ despre Marcel Răducanu: ”Presa a scris că eu nu l-am invitat la această festivitate. Marcel mi-a trimis un mesaj în care mi-a spus că n-a declarat niciodată așa ceva. Face parte dintr-o generație care nu poate fi uitată și a contribuit prin seriozitate la performanța de la Sevilla. Îl aștept pe Marcel aici, în Ghencea, să-și lanseze cartea pe care o pregătește”.