EXCLUSIV. Fostă campioană a Ligii 1, investigată de FRF pentru meciuri trucate la pariuri! Șeful biroului de integritate: ”Da, lucrăm la mai multe anchete”. SURSE

Justin Gafiuc 09.05.2022, 11:14
EXCLUSIV. Fostă campioană a Ligii 1, investigată de FRF pentru meciuri trucate la pariuri! Șeful biroului de integritate: ”Da, lucrăm la mai multe anchete”. SURSE

Fosta campioană Astra Giurgiu e în pragul dezintegrării, iar anul 2022 a însemnat un veritabil dezastru pe drumul spre retrogradarea din L2. Și, probabil, către o iminentă desființare. 

Nouă partide în campionat, nouă eșecuri, golaveraj 7-33, probleme financiare majore, greve ale jucătorilor, răfuieli între fotbaliști și președintele Marian Costea. Adică imaginea perfectă a unui club abandonat și sortit pieirii după intrarea în spatele gratiilor a patronului Ioan Niculae.

”Veți avea toate datele la final”

Peste toate, apare acum un alt necaz: cel puțin trei partide disputate în acest an de Astra ar fi intrat deja într-o procedură de investigații din partea FRF, din motive legate de pariuri, spun surse playsport! Șeful departamentului de integritate, Virgil Pascu, admite că ”sunt în lucru mai multe anchete în baza unor sesizări, dar n-aș putea să vă ofer alte indicii despre cluburile sau jucătorii vizați. Veți avea toate datele la final, așa cum am procedat de fiecare dată când au apărut cazuri similare și au intrat pe agenda comisiilor federale”.

Opt penalty-uri în nouă meciuri!

Seria de înfrângeri a Astrei e spectaculoasă din mai multe considerente: scoruri mai puțin obișnuite, faze și cartonașe ciudate, avalanșă de penalty-uri. Să vedem, bunăoară, rezultatele oficiale ale giurgiuvenilor în 2022:

  • Gloria Buzău – Astra 4-1
  • Astra – Unirea Constanța 2-3
  • CSMS Iași – Astra 3-1
  • Astra – Ripensia 1-3
  • Gloria Buzău- Astra 5-0
  • Astra – Unirea Constanța 1-2
  • Unirea Dej – Astra 1-0
  • Astra – Viitorul Pandurii 0-6
  • Brașov – Astra 6-1.

Acestora li se adaugă două jocuri amicale, 0-6 cu Metaloglobus (0-0 la pauză) și 1-7 cu CSA Steaua. 

În cele 9 întâlniri din L2 listate, adversarii Astrei au beneficiat de 6 lovituri de la 11 metri! Patru dintre ele au fost numai în meciurile cu Buzăul, câte două în sezonul regular (1-4) și în play-out (0-5). Iar giurgiuvenii au beneficiat și ei de două penalty-uri, la 1-4 cu Buzău și la 1-2 cu Unirea Constanța, ambele transformate de Firțulescu, fostul mijlocaș al Craiovei.

Eșecul de la Iași: Gabi Matei – 11 metri inutil, fundașii dau pe lângă minge

”Partida de la Iași se numără printre cele semnalate la federație”, susține o sursă playsport. În Copou, două dintre reușitele Politehnicii sunt marcate după faze bizare. 

La scorul de 1-0, în minutul 58, Muratovici pleacă pe extrema stângă, intră într-un unghi mort, pătrunde însă în careu, dă mingea mult prea în față pentru a o mai ajunge, dar Gabi Matei, ex-fundașul lui FCSB, îl pune la pământ cu o intrare agresivă, inutilă. Penalty transformat de Camara. 

Apoi, când tabela indica 2-1, portarul moldovenilor, Ianoș Brânză, reușește o degajare foarte lungă, iar fundașul stânga al Astrei, Adrian Grigore, ratează ridicol o respingere cu capul la circa 25 m de buturi. Stoperul Nicolae Cotolan continuă comedia erorilor, dă și el pe lângă balon la marginea careului, iar ucraineanul Plohotniuk, rămas singur cu goal-keeper-ul Mihai Cotolan, fratele gafeurului din defensivă, înscrie lejer pentru 3-1, în minutul 78. 

Imediat, antrenorul Daniel Movilă îl schimbă pe fundașul Cotolan. E tehnicianul care va mai sta pe banca Astrei doar două runde după meciul de la Iași, 1-3 cu Ripensia și 0-5 cu Gloria Buzău. ”A vrut să reașeze lotul, să se bazeze pe alt grup, pe jucători mai tineri, de încredere, dar președintele Marian Costea a intervenit de fiecare dată, iar Movilă a fost nevoit să spună pas”, explică surse playsport.

Președintele cu limbaj ciudat: ”Ne-ai scos banii din buzunar”

Marian Costea a venit în fruntea clubului în vară, iar playsport a dezvăluit două episoade stranii despre conducătorul trecut și pe la Dinamo, UTA, U Craiova, Ceahlăul sau FC Brașov. 

Înregistrări cu vocea oficialului au surprins un scandal monstru în vestiar, unde-i amenința pe jucători cu excluderea, precum și o replică neobișnuită în timpul partidei cu Viitorul Pandurii, 0-6 (0-3 la pauză), acasă.  VEZI AICI 

La 0-5, după o ratare imensă a lui Nicolae Cotolan, a strigat din tribună ”Ne-ai scos banii din buzunar”, propoziție pusă pe seama unei autoironii: ”Eram foarte supărat de evoluția echipei și făceam numai comentarii pe măsura stării de dezamăgire, cerusem și arbitrului să fluiere finalul prin minutul 70”. Unele case de pariuri au blocat meciul pentru mizele live. VEZI AICI

Ultima ispravă: cinci goluri încasate în 30 de minute!

Alt moment neobișnuit s-a petrecut în finalul partidei de la Dej, 0-1, unde Gabi Matei și portarul Mihai Cotolan au fost eliminați în minutul 90 după un fault și o încăierare produsă pe gazon. 

Astra a mai jucat încă 6-7 minute de prelungiri cu un jucător de câmp între buturi, dar gazdele n-au mai reușit să puncteze, chiar cu doi oameni în plus. ”A fost disperare mare la Dej că tabela rămâne blocată la 1-0, probabil altele erau planurile și acolo, să încaseze mai multe goluri”, relatează un insider pentru playsport. 

În ultima etapă, 1-6 la Brașov, din nou au urmat momente hilare. Povestesc martori oculari: ”Echipa a fost abandonată de toți antrenorii, a mai venit doar Cătălin Teodorescu, cel care se ocupă de portari. A stat puțin în tribună, dar schimbările le-a decis președintele Marian Costea, care le transmitea prin Gabi Matei, așezat în gura tunelului”.

Desfășurarea jocului de sub Tâmpa alimentează exact suspiciunile legate de implicarea în pariuri a celor de la Astra. Gazdele aveau deja 5-0 pe tabelă în minutul 33! Pentru cineva care ar fi mizat pe un asemenea scenariu, cu o sarabandă de goluri în prima jumătate de oră a partidei, scorul însemna o mană cerească pentru propriile conturi. 

”Preferințe pe goluri multe și ambele formații înscriu”

”Există numeroase bănuieli că, de la începutul anului, o parte dintre jucători ar fi pariat masiv prin interpuși, la diferite agenții din Ploiești și pe conturi online. Preferințele ar fi mers pe variantele cu goluri multe și, concomitent, ambele formații înscriu”, susțin sursele playsport. 

Iar tabloul rezultatelor se suprapune cu această versiune: în cinci din nouă partide, la jocurile Astrei s-au marcat cel puțin patru goluri și amândouă formațiile au punctat. Tot o sursă playsport completează: ”La 0-3 acasă cu Unirea Constanța, băieții de la Astra se rugau de adversari să-i lase și pe ei să dea măcar un gol până la final”. Coincidență sau nu, giurgiuvenii au înscris de două ori în ultimele zece minute după ce oaspeții se detașaseră la trei lungimi încă din minutul 20. 

”Nici vorbă să fi fost la mijloc vreo chestiune legată de pariuri. Nu mă pricep la combinații, habar n-am cum se joacă, nu m-a interesat niciodată acest subiect. Chiar o să discut și cu fotbaliștii pe această temă”, declara recent președintele Marian Costea pentru playsport. Deocamdată, meciurile au intrat însă pe radarul investigațiilor, iar o parte dintre jucători și oficiali ar putea ajunge în curând să dea cu subsemnatul la FRF. Și, posibil, în funcție de mersul anchetei, în fața unor procurori.

Urmăriți Playsport.ro și pe