EXCLUSIV. Ionel Ganea a jucat și la Rapid, și la Dinamo, dar care este favorita sa? „A fost mai lejer totul. Ea a fost echipa mea de suflet!”

Bădulescu Silvian 24.02.2022, 09:04
EXCLUSIV. Ionel Ganea a jucat și la Rapid, și la Dinamo, dar care este favorita sa? „A fost mai lejer totul. Ea a fost echipa mea de suflet!”

Sâmbătă e zi mare în București. Rapid și Dinamo se înfruntă în derby-ul etapei a 28-a din sezonul regular al Ligii 1. Giuleștenii speră să prindă ultimul loc de play-off in extremis, pe când „câinii” se află doar pe locul 15, având nevoie de puncte ca de aer. Contactat de Playsport.ro, Ionel Ganea, atacant ce a evoluat la ambele formații, a declarat ce așteptări are de la această partidă, dar și unde s-a simțit cel mai bine.

Autorul ultimului gol marcat de „Generația de Aur” la un turneu final, în victoria cu Anglia, de la Campionatul European din 2000, „Ganezul” a evoluat pentru Rapid în două perioade (1999 și 2007) și pentru Dinamo în turul sezonului 2006-2007, plecând chiar în Giulești. Fostul mare fotbalist a bifat, în Liga 1, 25 de meciuri la Rapid, timp în care a marcat 13 goluri, pe când, în calitate de „câine”, el a punctat de 14 ori în 18 apariții.

„E un meci care pe care”

Jucător respectat atât în Giulești, dar și în „Ștefan cel Mare” pentru randamentul dat și sufletul pus în joc, Ionel Ganea a prefațat meciul ce se va disputa sâmbătă, 26 februarie, de la ora 20.30, pe Arena Națională.

Rapidul nu traversează o perioadă foarte bună, din punct de vedere al rezultatelor. Dinamo a obținut o victorie cu Mediașul, 4-0, dar și un egal foarte important la Arad. Consider că-s într-o ușoară revenire de formă, în comparație cu formația lui Miță Iosif. Giuleștenii au un lot mai omogen, motiv pentru care au avut rezultatele foarte bune la începutul campionatului, daru nu au mai înscris în ultimele meciuri, iar, în schimb, au primit multe goluri. Dinamo a marcat de patru ori cu Gaz Metan, dar rămâne să vedem ce se întâmplă, e un meci care pe care. Meciul pleacă de la 0-0, indiferent de situația din clasament”.

Un meci al orgoliilor nu doar pe teren, Dinamo – Rapid sau Rapid – Dinamo a reprezentat întotdeauna și o „luptă” a tribunei. Nu sunt puține cazurile în care cele două părți și-au trimis, de la distanță, mesaje vopsite pe bannere, în timpul partidelor. De asemenea, sunt arhicunoscute și celebrele scandări din perioada comunistă ale rapidiștilor la adresa rivalilor, contestați pentru ajutorul pe care-l primeau de la autorități.

Ionel Ganea a subliniat că, din nefericire, nu se poate compara un derby, la nivelul tribunei, cu cele de pe vremea când activa ca jucător, un mare impediment fiind restricțiile impuse de autorități.

Vorbind de suporteri, nu mai trăim vremurile când jucam eu. Nu putem să comparăm, pentru că, în primul rând, nu mai avem libertatea din trecut, iar accesul la stadion nu mai este pentru toți, din cauza restricțiilor. Multe țări încearcă să revină la normal. Nu putem vorbi de un derby al suporterilor ca pe vremea mea. M-aș fi bucurat să fie libertate pentru aceste meciuri. Din punctul meu de vedere, e păcat că se joacă cu 30% din capacitate la acest meci important. Sunt convins că, în condiții normale, un astfel de meci ar strânge cel puțin 30-40.000 de spectatori”.

„I-am lăsat campioni”

Fost „internațional” cu 19 goluri la activ, Ionel Ganea își împartă sentimentele pentru ambele formații. Atât la Dinamo, cât și la Rapid, atacantul a avut performanțe și a fost respectat de suporteri, motiv pentru care este și astăzi apreciat. Legitimat doar un tur de campionat la Dinamo, „Ganezul” a marcat 14 goluri în 18 meciuri, contribuind decisiv la ultimul titlu de campioni pentru formația din „Groapă”.

I-am lăsat campioni pe Dinamo. Am primit medalie la final (n.r. – Ionel Ganea a jucat doar turul în stagiunea 2006/2007, când Dinamo a câștigat campionatul). La ambele formații m-am simțit bine, n-am avut probleme nici cu suporterii. La Rapid am muncit mai mult, a fost mai greu, deși aveam un lot valoros în momentul respectiv. La Dinamo a fost mai lejer totul, mai echilibrat. A fost și echipa de suflet, am avut rezultate foarte bune și în cupele europene, unde Dinamo nu mai obținuse de mult timp o calificare în primăvara europeană”.

Dinamo a terminat pe locul 2 într-o grupă de Cupa UEFA alături de formații precum Tottenham Hotspur, Beșiktaș, Bayer Leverkusen și Club Brugge și s-a calificat în fazele eliminatorii, unde nu a putut trece de Benfica Lisabona.

Întrebat de cele mai dragi meciuri directe, „Ganezul” și-a ales câte un meci pentru ambele formații.

La Rapid, un meci drag îmi este când am câștigat cu 1-0 la Dinamo, gol Pancu, în 1998-1999. A fost un meci greu, două echipe foarte bune, atât ei, cât și noi. Dinamo avea un lot valoros, cu Mihali, Ciobotariu, Lupescu, dar și noi aveam jucători precum Rednic, Sabău, Lupu, Jean Barbu, eu, Șumudică, Pancu și nu numai. Mai apoi, legitimat la Dinamo, mi- aduc aminte că am jucat în „Ștefan cel Mare”, în 2006 (n.r. – victorie cu 3-1 pentru Dinamo, goluri marcate de Ionel Ganea, Ze Kalanga, Claudiu Niculescu, respectiv Bădoi). Sunt perioade diferite pentru ambele echipe”.

Urmăriți Playsport.ro și pe