EXCLUSIV. Ionuț Lupescu spune lucrurilor pe nume în cazul înființării Superligii Europei: „Sunt doar cluburi cu mari datorii. E o prostie să înființezi așa ceva”

Mihai Rosoiu / 19.04.2021, 19:20
EXCLUSIV. Ionuț Lupescu spune lucrurilor pe nume în cazul înființării Superligii Europei: „Sunt doar cluburi cu mari datorii. E o prostie să înființezi așa ceva”

Unul dintre puținii români care au avut o poziție importantă în fotbalul continental ani buni, vorbește despre înființarea Superligii Europei. Ionuț Lupescu spune lucrurilor pe nume în cazul înființării Superligii Europei. Fostul „internațional” român a vorbit deschis despre apariția acestei competiții, care a iscat un adevărat iureș în rândul cluburilor de pe bătrânul continent.

Ionuț Lupescu spune lucrurilor pe nume în cazul înființării Superligii Europei

Ionuț Lupescu se află acum în Arabia Saudită, unde ocupă poziția de director tehnic al acestei federații. De aici,  „Kaiserul” a vorbit pentru Playsport.ro despre „lovitura de stat” pe care se pregătesc să o dea marile cluburi. În opinia lui Ionuț Lupescu, unul dintre motivele apariției acestei idei o reprezintă problemele financiare ale acestor echipe:

Se trece ușor cu vederea peste faptul că aceste cluburi, deși foarte mari, au datorii la fel de mari. Miza, în mod evident, este de natură financiară. Unii patroni sunt din Statele Unite ale Americii și vor să creeze un sistem NBA, în care nimeni nu promovează, nimeni nu retrogradează. Numai că tradiția în Europa este alta. Mi se pare o prostie să apară o competiție de acest gen, nu se identifică deloc cu ceea ce văd europenii în fiecare an”, a declarat Ionuț Lupescu, în exclusivitate pentru Playsport.ro.

Câștigurile mari, singurul interes al cluburilor

Inițiatorii proiectului înființării Superligii Europei reprezintă câteva dintre cele mai mari cluburi de pe continent. O asemenea competiție ar compromite definitiv prezența unor cluburi cu potență financiară redusă de a ajunge „la masa bogaților”. Potrivit schemei inițiale, în Superliga Europei ar ajunge doar anumite cluburi de fotbal din continent. Pentru restul echipelor, ușile vor fi închise definitiv.

Ionuț Lupescu nu ezită să afirme că înființarea acestei ligi este inutilă și îi sfătuiește pe toți cei implicați să facă un pas în spate:

Sincer, nu văd rostul acestei competiții. Eu sunt de părere că înainte de a pune bazele, lumea ar trebui să se gândească mai bine. Cumva e momentul ca toate forurile decidente să încerce să meargă pe un alt drum. Acum, fotbalul înseamnă bani, bani și iar bani. Parcă a dispărut tot ce însemna esența acestui sport!”, a mai spus Ionuț Lupescu.

Întrecerile interne ar putea fi afectate de apariția Superligii Europei

În cazul în care proiectul cluburilor care au pus la cale înființarea super-competiției europene inter-cluburi va fi pus în practică, ar putea apărea și urmări. Ionuț Lupescu este convins că toate echipele participante în Superligă vor fi afectate pe plan intern, iar federațiile vor fi extrem de stricte cu ele.

Dacă această Superligă sau cum s-o numi ea, va exista, ar putea să aibă urmări nebănuite pentru cluburile implicate. Cu siguranță, întrecerea asta va produce mult rău și competițiilor naționale. Vor fi discuții între ligile, federațiile naționale și aceste echipe. Sunt sigur că vor exista reacții și din partea suporterilor de pretitutindeni, din Europa. Jucătorii și antrenorii de fotbal vor fi și ei implicați. UEFA a fost foarte clară în această privință. A spus că trebuie să decizi clar. Ori vei juca pentru banii din Superligă, ori vei alege să poți să joci în continuare la un Campionat Mondial, Campionat European.”, a continuat Ionuț Lupescu, fostul „internațional” român.

Ionut Lupescu spune lucrurilor pe nume in cazul Superligii Europei
Ionut Lupescu spune lucrurilor pe nume in cazul Superligii Europei

„Se va deschide o Cutie a Pandorei”

Fostul oficial UEFA este convins că va urma o perioadă foarte agitată în fotbalul european, dacă inițiatorii Superligii nu vor face un pas în spate. Ionuț Lupescu anunță un adevărat „război” pe plan juridic între specialiștii UEFA și cei care reprezintă cluburile implicate în proiectul Superliga Europei

Eu sunt sigur că se va deschide o adevărată Cutie a Pandorei, odată cu apariția acestui proiect. Va urma o luptă în plan juridic. Pe de-o parte oamenii care reprezintă interesele UEFA și pe de alta, cei angajați de echipele care vor Superliga Europei. Sunt sigur că înainte de a pune la punct detaliile și-au angajat personal juridic de top. Așa că va fi foarte interesant ce se va întâmpla în viitor”, crede Ionuț Lupescu.

„Superliga există de vreo 10 ani sub patronajul UEFA”

Actualul director tehnic al federației de fotbal din Arabia Saudită a trimis și câteva săgeți către UEFA. Ionuț Lupescu consideră că forul continental „păstorește” un altfel de Superligă de aproape un deceniu.

Până la urmă, Superliga Europei există de vreo 10 ani, ca să spunem așa. Și se desfășoară sub patronajul UEFA. Dacă vă uitați atent, în ultimul deceniu, sunt aproape aceleași echipe care ating faza optimilor de finală ale UEFA Champions League. Cred că aproape 80-90 la sută dintre formațiile care ajung aici, sunt neschimbate. Problema a apărut atunci când aceste cluburi au vrut bani mai mulți, pentru că aici e problema. UEFA, mai ales în perioada în care a fost condusă de Michel Platini, a fost solidară și cu echipele mai mici, care nu făceau parte din campionatele mari ale Europei.

Ionuț Lupescu nu este convins că planul marilor cluburi din Europa de a înființa Superliga va avea și o finalitate. În schimb atrage atenția asupra unui alt lucru interesant.

De fiecare dată când UEFA a dorit să schimbe formatul Champions League, a apărut ideea înființării acestei Superligi. Normal, sub alte denumiri, dar planul s-a ivit mai mereu. Orice modificare ducea automat la apariția ideii înființării unei astfel de competiții, așa că nu e o noutate. Totuși, de data aceasta datele problemei sunt puțin schimbate și de aceea există și efecte diferite”, a concluzionat Lupescu.