EXCLUSIV | Jaqueline Cristian, prima reacție după accidentarea groaznică. „Durerea a fost cruntă. Am simțit că nu pot să mă mișc”. Cum decurge recuperarea și ce promisiune le-a făcut fanilor 

Helmis Andreea 11.03.2022, 11:38
EXCLUSIV | Jaqueline Cristian, prima reacție după accidentarea groaznică. „Durerea a fost cruntă. Am simțit că nu pot să mă mișc”. Cum decurge recuperarea și ce promisiune le-a făcut fanilor 
Au trecut trecut ceva mai mult de două săptămâni de când Jaqueline Cristian cădea pe teren în turul 2 al turneului de la Doha. Accidentarea a fost groaznică, mult mai gravă decât a crezut Jaqueline în prima fază. Cinci zile mai târziu urca pe masă de operație, iar de a doua zi a început partea cu adevărat dificilă: recuperarea. A oferit acum prima reacție de la momentul horror trăit în Qatar și ne-a făcut o promisiune superbă.
În fața televizoarelor ni s-a oprit respirația pentru o clipă, când am văzut că Jaqueline se prăbușește de durere pe teren, în meciul cu Daria Kasatkina. Avea un set în față, iar în manșa a doua era 2-2. Medicii au intervenit au încercat să o ajute, dar a sfârșit prin a ieși de pe teren în scaun cu rotile.

„Am avut stări de leșin și mi-a fost greu să mă ridic din pat!”

Diagnosticul medicilor: ruptură a ligamentului încrucișat anterior de la genunchiul drept cu afectarea meniscului și singura varianta a fost intervenția chirugicală. Pe 27 februarie a fost operată de medicul Ion Codorean.
Sunt bine după operație, totul a decurs foarte bine. Am avut câteva zile în care mi-a fost puțin rău de la anestezie combinată cu pastile. Au fost puternice iar corpul meu nu a fost obișnuit cu asemenea pastile. Am avut câteva stări de leșin și amețeli și mi-a fost mai greu să mă ridic din pat. Acum am depășit acel moment, a declarat Jaqueline Cristian în exclusivitate pentru playsport.ro.
Și odată depășit acel moment, a început chinul. Urmează luni întregi în care va lupta clipă de clipă pentru a reveni pe teren.
Îmi fac recuperarea în fiecare zi. Am început recuperarea direct de a doua zi, cu niște exerciții. Deci sunt destul de activă în timpul zilei și acum am început și cu un kinetoterapeut recuperarea mai serioasă, supravegheată de trei ori pe săptămână, deci merge bine.
Ca și dureri, nu pot să zic că sunt dureri foarte mari. Pe seară, după ce-l folosesc, după ce calc în el, că am voie să calc în el doar 30% cu cârjele, atunci pot să zic că îl simt, dar iau antiiflamatoare și trece. Noi, sportivii suntem și obișnuiți cu durerea, deci rezistăm. Rezist!, a mai spus Jaqueline.

„Am simțit că nu pot să mă mișc. Mi-am dat seama că e foarte grav”

Însă clipa aceea din meciul de la Doha, în care s-a retras pentru a returna o minge, o să o urmăreacă o vreme pe jucătoarea de 21 de ani. În 2022, a urcat în premieră pentru ea în top 60 WTA.

„Momentul a fost groaznic. Am simțit un poc, că s-a rupt ceva, dar după ce am simțit durerea aia de ruptură era adrenalina probabil foarte mare, pentru că în secunda doi nu am mai simțit absolut nimic.

Când au venit doctorii și am putut să mă ridic și de aia le am și zis să-mi facă bandaj, simțeam doar o foarte mare instabilitate pe genunchi. Ca durere a fost crunt când am simțit „pocul”, dar atât. Apoi, când am continuat, am simțit că nu pot să mă mișc, că e foarte instabil și atunci mi-am dat seama că e grav. Când am căzut a doua oară, a fost foarte dureros”, a declarat jucătoarea de 23 de ani.

Jaqueline a arătat o dată în plus la Doha, că este o luptătoare. Nu a cedat după ce a căzut pe teren și le-a cerut medicilor să-i facă un bandaj strâns ca să poată reveni și relua partida cu Daria Kasatkina.

Mi-am dorit să continui pentru că eram în control, conduceam meciul, mă simțeam bine și a zis că dacă poate nu e atât de grav cât mai s-a zis de la primul bandaj că este și am vrut să încerc până în ultimul moment, eu așa sunt, a declarat jucătoarea de tenis.

„Obiectivul meu e să fiu pregătită până la Roland Garros”

Cele mai grele momente au fost cele de după accidentare, când adrenalina a trecut și durerea s-a instalat, Jaqueline a avut însă alături oameni de nădejde.

„Mi-a bubuit telefonul.Am primit foarte multe mesaje! Am fost foarte surprinsă de câți oameni au putut să-mi scrie și câte gânduri pozitive și câtă lume a fost lângă mine în momentele acelea. A fost plăcut să simt sprijinul oamenilor și să vezi că nu ești singur”, e fercită Jaqueline.

Cred că este cel mai greu moment din cariera mea, deși eu am fost o junioară destul de accidentată deci știu ce înseamnă să stai pe bară și să te lupți cu accidentări, recuperări. Nu e nimic nou. A fost prima mea operație în schimb”, a mai spus tenismena.

Încrederea în propriile forțe și optimismul o caracterizează pe Jaqueline, iar medicii sunt și ei optimiști. Știe că va fi aptă pentru al doilea Grand Slam al anului.

Pe teren o să mă vedeți undeva în luna mai. Cam atunci mi s-a zis că aș putea să mă întorc. Până în mai, recuperare. Obiectivul meu e să fiu gata pentru Roland Garros, așa că o să facem tot posibilul să fie bine. O să vedem și cu reacționează piciorul, dar eu zic că o să fiu bine la sfârșit de mai pentru Roland Garros, e marea dorință a lui Jaqueline.

Promisiunea unei campioane. „O să vedeți pe teren o Jaqueline mult mai matură pe teren”

Ce nu te doboară, te face mai puternic, iar Jaqueline știe perfect acest lucru. Experiența pe care o trăiește, e doar aparent negativă. În fapt, în orice situație există lucruri de învățat.

„Pe parte mentală eu sunt o persoană destul de puternică și am încredere în mine că din toată lecția asta o să ies doar mai puternică și o să privesc tenisul cu alți ochi. Acum realizez: când nu îți simți piciorul și nu poți să te duci la baie singură, îți dai seama că o minge de break sau că ești condus cu un set sau nu ai feeling-ul perfect pe teren, nu e nimic!

Deci sunt sigură 100% că după perioada asta o să vedeți o Jaqueline mult mai matură pe teren, mult mai fericită să fie acolo. deși eu când sunt pe ternen dau totul. M-ați văzut, sunt o luptătoare!”, susține Jaqueline Cristian.

„100% norocul contează foarte mult în viața unui sportiv!”

De când a intrat în top și a devenit tot mai prezentă la turneele importante, toată lumea i-a observat stilul. E curajoasă, nu renunță niciodată, lovește mereu la limită, iar când loviturile îi intră, nimic nu o oprește.

Eu așa am fost învățată de când am început tenisul. Am avut un stil agresiv iar încrederea, știi cum e, când antrenezi un lucru, pe ăla știi să-l faci cel mai bine și eu antrenând jocul ăsta agresiv, practic asta mă definește. Asta sunt eu pe teren. Sunt o persoană destul de încrezătoare și sigură pe mine, susține Jaqueline.

După același tipar a jucat și la Doha, acolo unde a pierdut în calficări, dar a reușit să intre pe tabloul principal grație retragerii cehoaicei Vondrousova.  În Qatar a obținut și prima ei vctorie la o jucătoare din top 20 WTA, Elena Rybakina. Jaqueline încheiase perfect anul 2021, cu prima finală din carieră, la turneul de la Linz.

„În ultimele experiențe am fost lucky loser, dar și la Linz și la Doha au fost cele mai bune meciuri. Inclusiv la Doha, până să vină accidentarea am avut cea mai bună victorie. Clar, cred că sunt o persoană destul de norocoasă pe o parte.

100% norocul contează foarte mult în viața unui sportiv. Oricât de mult te antrenezi și cât de multe lucruri faci și ești sigur pe tine, dacă nu ai și un dram de noroc e foarte greu,”, a încheat jucătoarea din România.

Jaqueline Cristian a bifat în 2022 prima ei victorie la un turneul de Grand Slam. A învins-o pe belgiana Greet Minnen. Dacă totul va decurge conform predcțiilor medicilor, o vom vedea pe tabloul principal de la Roland Garros, așa cum a promis, mai puternică, mai matură! O nouă Jaqueline!