EXCLUSIV | Kevin Ciubotaru spune povestea transferului său miraculos la Rangers: ”M-au remarcat într-un clip de prezentare dedicat unui fost coleg. Abia aștept să joc alături de Ianis Hagi

Justin Gafiuc / 06.02.2022, 14:57

La Rangers, Ianis Hagi nu mai e singurul român. Kevin Ciubotaru, 18 ani, fundaș stânga, tocmai a devenit colegul de club al fiului ”Regelui”. Va intra deocamdată în circuitul echipei U21, dar băiatul născut la Roma din părinți români are convingerea că, din sezonul următor, va urca deja la trupa mare a scoțienilor. 

Cine e însă puștiul apărut de niciunde direct pe ”Ibrox Park”? Tatăl său, Silviu Ciubotaru, e cel care l-a încurajat și l-a îndrumat spre lumea balonului rotund. În capitala Italiei, a susținut ani de zile o echipă a comunității românești, Dacica, la care fiul a prins gustul gazonului. 

A început la echipa unei biserici din Roma

Din Glasgow, unde locuiește momentan la o familie care oferă găzduire tinerilor jucători într-un parteneriat cu Academia lui Rangers, Ciubotaru își spune povestea, aceea a unui tânăr ambițios și determinat, pregătit fizic și mental să răzbească prin jungla spre vârf. În Italia a pornit de la echipa unei biserici, cu antrenamente de trei ori pe săptămână. 

”Există un foarte vechi campionat între congregații. În Ciampino îmi era ușor să merg la terenul de lângă casă, cu meciuri în fiecare duminică”, spune Kevin. Pentru el, alături de tatăl său, a urmat apoi o experiență nefastă în Austria, la Rapid Viena și la Admira Wacker: ”Nu m-am adaptat deloc acolo. Nu cunoșteam aproape deloc limba, îmi era dificil la nivel de comunicare. Stăteam mereu singur”.

Trecut prin trialuri la Chelsea, Tottenham sau Watford

Așa a venit decizia de a-și căuta norocul în Anglia. Mai întâi la AVA Academy, o echipă românească din Londra, apoi într-un circuit continuu de trialuri, probe și antrenamente la Chelsea, Tottenham, Watford, West Ham, Southampton, Brentford sau alte cluburi mai mici. O poveste care s-a întins aproape doi ani și i-a pus lui Kevin la încercare nervii și voința de a continua, în ciuda unui șir lung de obstacole. 

”Am început cu o probă la Chelsea, în iulie 2019, dar acolo nu m-am simțit pregătit pentru fotbalul englez. A fost însă ocazia care mi-a deschis ochii către rigorile britanice”, mărturisește Kevin. A muncit o perioadă cu un antrenor privat, român, a plătit ca să dea teste la o formație din liga a cincea, Barnet, faimoasă pentru că, în perioada 2012-2014, l-a captat pe Edgard Davids ca antrenor-jucător, la 40 de ani. 

”Barnet a vrut să mă oprească, dar nu oferea cazare și masă, ceea ce nu mi-a convenit. A apărut o șansă la Watford, unde m-am pregătit două luni, dar a fost extrem de dificil. Trebuia să ajung la teren cu trenul și cu autobuzul, după cursurile de la colegiu, mai pierdeam uneori legătura, mă întorceam deseori acasă pe la miezul nopții. Împărțeam cu tata aceeași cameră și același pat”, povestește Ciubotaru. 

”Am fost șocat când Rangers mi-a trimis invitație”

”Sheffield United și Leicester au vrut să mă coopteze în Academie, dar corespondența cu Rapid Viena, unde eram încă prins cu niște acte, i-a descurajat prin lipsa răspunsurilor dinspre austrieci”, mai punctează tânărul fundaș. După ce a ratat o probă la Tottenham, clubul l-a pus însă în contact cu un agent englez, cu care lucrează și azi. Împreună au decis să se mute cu școala la Kinetic Academy, un colegiu londonez cu profil de fotbal, de unde s-a ivit conexiunea către Rangers într-un mod neobișnuit.

Relatează Ciubotaru: ”Scoțienii căutau un stoper, au primit niște clipuri video de la Kinetic cu unul dintre colegii mei, dar, printr-o întâmplare fericită, le-am plăcut eu din acele înregistrări. S-au interesat despre cine e vorba și într-o săptămână m-am trezit cu invitație. Am fost pur și simplu șocat. Nu-mi venea să cred. Mi-au trimis bilet de avion, am zburat la Glasgow, unde am cunoscut un club extraordinar, cu o bază de pregătire superbă, condiții ireproșabile și o atenție specială dedicată propriei Academii”.

”Sunt un robot, nu mai am niciun fel de emoții”

A trecut prin obișnuitele teste, dar ”toate încercările din ultimii doi ani m-au întărit fantastic pentru acest moment al adevărului. Am mers înainte ca un robot, focusat mental doar să arăt cel mai bun fotbal de care sunt capabil. Nu mai am emoții. De acum vreau doar să fructific această incredibilă șansă apărută în cariera mea”.

A semnat cu Rangers un contract până în vara lui 2023 și visează să urce cât mai repede la prima formație pentru a împărți vestiarul cu Ianis Hagi: ”Am apucat să ne cunoaștem. Ne-am întâlnit o dată în complexul de pregătire. Se grăbea la antrenament, am vorbit puțin. E un băiat foarte umil, de-abia aștept să mă antrenez și să joc alături de el. Îmi pare rău că s-a accidentat destul de grav, înțeleg că va avea nevoie de câteva luni bune de recuperare”. 

A jucat și a marcat pentru România U15

La 14 ani, Kevin se împrietenea însă și cu tricoul naționalei României. A venit la o preselecție pentru reprezentativa U15, a și jucat în câteva partide amicale, a înscris un gol contra lui CSM Slatina din postura de mijlocaș dreapta. 

”De când eram foarte mic, la Dacica, îi spuneam tatălui meu că aș vrea să evoluez pentru România. M-am simțit foarte bine. Mi s-a făcut pielea de găină când am auzit imnul”, își amintește Ciubotaru. Din cauza faptului că n-a mai avut echipă, a dispărut însă de pe lista convocărilor, dar, odată cu înregimentarea la Rangers, speră că va reintra pe radarul selecționerilor: ”Mi-a fost foarte greu în această perioadă, dar țelul de a mă întoarce la națională a fost unul dintre motoarele care m-au tras înainte. Sunt gata să merg acum la U19 sau la U21, dacă voi fi chemat din nou”. 

Ține cu AS Roma, visează la Arsenal

Care ar fi calitățile sale? ”Viteza, driblingul și rezistența. Mă regăsesc în stilul lui Theo Hernandez de la Milan. Mai trebuie să lucrez însă la piciorul drept și, în special, la tactică și la viziune, pentru că am de învățat foarte multe la aceste capitole”. 

Se declară fan AS Roma și, din țară, Dinamo: ”În familie e o tradiție de a fi suporter alb-roșu, așa că și eu țin cu . Nu înțeleg cum echipa a ajuns în situația de azi”. Din Anglia e focusat pe Arsenal: ”Am avut ocazia să merg și acolo la un test, dar nu s-a concretizat. Sper însă că voi întâlni șansa de a semna cândva pentru ”.

De acum, intrat pe un făgaș neașteptat, Kevin își promite să rămână cu picioarele pe pământ, chiar dacă a ajuns la un club cu ștaif: ”Am trecut prin prea multe ca să-mi pierd peste noapte seriozitatea și ambiția, exact când porțile carierei mi se deschid larg. Nu mă tem că banii mă vor schimba. Voi rămâne același om cu mintea la un singur țel: fotbal, fotbal, fotbal”.